STRAVA NA BOŽIĆNOM SAJMU

ISIL preuzeo odgovornost za napad u Berlinu, policija pustila jedinog osumnjičenog

Foto: Reuters/PIXSELL
berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
Berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
Berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
Berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
Berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
Berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
Berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
Berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
berlin
20.12.2016.
u 23:11
Kancelarka Angela Merkel posjetila je mjesto napada, gdje je položila bijelu ružu i rekla da je šokirana, potresena i rastužena
Pogledaj originalni članak

ISIL je i službeno preuzeo odgovornost za napad u Berlinu.

"Počinitelj operacije (...) u Berlinu je vojnik Islamske države koji je izveo operaciju kao odgovor na pozive da mete bude državljani koalicijskih zemalja", navodi AMAQ.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je u utorak da istražitelji prate nekoliko tragova u potrazi za počiniteljima napada na božićni sajam u Berlinu u kojem je dan ranije ubijeno 12 i ozlijeđeno 48 osoba, a počinitelj je u bijegu.

"Upravo smo čuli da je navodno odgovornost za napad preuzela takozvana Islamska država koja je u stvari teroristička banda", rekao je De Maiziere za mrežu ARD.

"Postoji nekoliko tragova koje istražitelji sada prate", rekao je ministar te dodao "Nitko neće počinuti dok počinitelj ili počinitelji ne budu uhvaćeni". 

Pakistanac priveden u Berlinu pod sumnjom da je vozio kamion kojim je na božićnom sajmu u Berlinu usmrtio 12 i ozlijedio 48 osoba pušten je na slobodu u nedostatku dokaza, objavilo je u utorak navečer njemačko savezno državno odvjetništvo.

Istražitelji do sada nisu uspjeli dokazati da je 23-godišnjak počinio bilo kakav zločin, objavilo je savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

"Osumnjičena osoba (...) puštena je na slobodu večeras po naredbi saveznog državnog odvjetništva. Rezultati istrage za sada nisu dali elemenata za konkretne sumnje" protiv njega, objavljeno je u priopćenju.

Muškarac je dao puno informacija tijekom ispitivanja, no zanijekao je bilo kakvu upletenost u zločin počinjen na božićnom sajmu u ponedjeljak navečer, prenosi agencija dpa. 

Očevici koji su ga pratili kada je pobjegao s poprišta zločina nisu ga neprestance imali na oku i nema njegovih tragova u kabini kamiona.

Komemoracija

U 18 sati počela je komemoracija za poginule i ozlijeđene na božićnom sajmu u Berlinu, a Brandenburška vrata osvijetljena su bojama njemačke zastave.

Die Welt je ranije izvijestio kako berlinska policija kaže da uhićenik možda ipak nije vozač koji je počinio napad. Čelnik berlinske policije Klaus Kandt rekao je novinarima da ne može potvrditi da je uhićeni muškarac vozio kamion.

– Imamo pogrešnu osobu – kaže neimenovani izvor iz berlinske policije za Die Welt.

– I stoga novu situaciju. Pravi počinitelj još je naoružan i u bijegu i može izazvati novu štetu – dodaju.

Holger Münch, šef federalnog ureda krim-policije, rekao je da moraju raditi pod pretpostavkom da je naoružani počinitelj još uvijek u bijegu. 

– Trenutačno imamo jednog osumnjičenika, no nismo sigurni je li on počinitelj i ne znamo radi li se o jednoj osobi. Nismo pronašli oružje i zbog toga smo u stanju visoke pripravnosti. Naša istraživanja su u tijeku kako bismo vidjeli postoje li drugi napadači koje treba uhititi – kazao je ranije Münch.

I glavni njemački federalni tužitelj Peter Frank izrazio je sumnje.

– Moramo biti otvoreni prema mogućnosti da on možda nije izveo napad – rekao je Frank. Također je rekao da istražitelji tek trebaju utvrditi jesu li napadač ili napadači imali podršku.

Berlinska policija na Twitteru je pozvala građane na oprez jer uhićeni negira krivnju.

Tužitelj je kazao kako još uvijek nije završena identifikacija svih žrtava, no vjeruje se kako su među stradalima bili samo Nijemci.

Münch je rekao kako je među 12 mrtvih identificirano šestero Nijemaca. 

Kancelarka Angela Merkel posjetila je mjesto napada, gdje je položila bijelu ružu i rekla da je šokirana, potresena i rastužena.

Uhićeni nije na antiterorističkim listama

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je danas poslijepodne kako je jučerašnji napad u Berlinu nesumnjivo teroristički napad te da je od 48 ozlijeđenih, njih 18 vrlo teško ranjeno.

De Maiziere je rekao da je uhićeni muškarac Pakistanac koji je stigao u Njemačku 31. prosinca 2015., a u Berlin u veljači. Muškarac uhićen nakon napada zasad odbacuje umiješanost, dodao je. Zahtjev za azilom uhićenog nije dovršen, rekao je ministar. Uhićeni se ne nalazi na antiterorističkim listama.

Dodao je da je vozač koji je pronađen mrtav u kamionu – navodno vozač od kojega je napadač ukrao kamion – preminuo od rana nanesenih pucnjevima iz pištolja, ali to se još istražuje. Pištolj nije pronađen.

De Maiziere je rekao i da uhićeni govori baločki, jedan od pet regionalnih jezika koji se govore u Pakistanu. Rekao je da su u prošlosti imali problema s ispitivanjem jer nisu mogli pronaći nijednog prevoditelja koji govori baločki.

Lokalna postaja rbb navela je ranije sigurnosne izvore prema kojima je vozač 23-godišnji tražitelj azila iz Pakistana koji je došao u Njemačku preko balkanske rute i Passaua na austrijskoj granici u prosincu 2015. te da je već poznat policiji po manjim prekršajima. Die Welt navodi i kako se muškarac zove Naved B. te da su specijalci jutros pretražili hangar na berlinskom aerodromu Tempelhof, gdje je Naved živio u izbjegličkom kampu. Policija je pritom na saslušanje privela nekoliko mlađih muškaraca.

– Vozač kamiona Navid B. rođen je 1993. i najvjerojatnije je u veljači preko balkanske rute kao izbjeglica stigao u Njemačku, gdje je prvo registriran u Passauu – javlja dnevnik Bild pozivajući se na sigurnosne službe. Javni servis ARD javlja da je pakistanski izbjeglica u Njemačku stigao na Staru godinu 2015. te da je vlastima već poznat zbog sitnog kriminala. Osumnjičeni je već prevezen u Karlsruhe, gdje bi mu u Glavnom državnom odvjetništvu tijekom dana trebao biti određen pritvor.

"Normalan tip"

Muškarac koji poznaje Naveda B. iz izbjegličkog kampa rekao je da je "normalan tip", prenosi Guardian.

Welt navodi kako je prema njihovim izvorima već nekoliko dana bilo naznaka da bi se mogao dogoditi napad na jednom božićnom sajmu u Berlinu. Policija slučaj smatra vjerojatnim terorističkim napadom.

Kako piše BBC, osumnjičenik je nakon napada pobjegao s toga mjesta te je pokupljen oko 2 km dalje. Jedan ga je nepoznati junak pratio i upozorio policiju na njega. Glasnogovornik policije Winfried Wenzel rekao je kako je hrabri svjedok pozvao policiju nakon što je osumnjičenika pratio više od kilometra.

– Vozač se vjerojatno htio sakriti u mraku parka, ali srećom nije uspio – rekao je Wenzel.

Policija istražuje tragove prema kojima je napadač ukrao kamion s gradilišta od poljskog državljanina, koji je pronađen u vozilu. Vlasnik kamiona, također Poljak, potvrdio je da je vozač nestao te da nije bio dostupan od ponedjeljka poslijepodne. Tvrtka je ipak uspjela doći do informacija satelitskim praćenjem te su otkrili da je u 15.44 netko pokušao pokrenuti kamion, ali da je počeo voziti tek nekoliko sati poslije jer vjerojatno nije znao kako ga upaliti.

Poljska postaja TVN24 objavila je da je vozač 37-godišnji Lukasz Urban te da je umro od ubodnih rana. Njegov rođak Ariel Zurawski rekao je da je kamion ukraden na putu od Italije do Berlina, gdje je prevozio čelik. Dodao je da je vozač morao parkirati kamion u Berlinu do utorka zbog kašnjenja u dostavi.

Berlinska policija preventivno je povećala broj patrola, a policajci će nositi i automatske pištolje i pancirke.

>> Merkel: Ovo je stravičan čin! Počinitelji će biti kažnjeni u skladu s našim najstrožim zakonima

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 100

SA
Shariel Aron
09:17 20.12.2016.

Dakle,ubio je vozača u Poljskoj,ukrao njegov kamion i vozio ga na unaprijed određeni cilj gdje je trebao pobiti što više ljudi.Anglela Merkel bi trebala odgovarati,skupa sa svojim partnerima za ovo.I onda se čude kako desnica raste u Europi ?

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
09:17 20.12.2016.

Dragi Adolfe, potrebniji si nam danas više nego ikada....

Avatar Majstor Života
Majstor Života
09:18 20.12.2016.

kad ih vidim ovde po Beogradu (mislim na odrasle muškarce) kako se domundjavaju i gledaju te ispod oka dok ideš ulicom sa decom dodje mi da ih isutiram i isamaram. Pitanje je dana kada će ovde nesto da urade. A onda su svi migranti ovde naj..ali