tko je odgovoran?

Nakon smjene ministra ne zna se tko će platiti račune

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Nakon smjene ministra ne zna se tko će platiti račune
26.08.2014.
u 15:15
Posao je sklopljen direktnom pogodbom jer za javni natječaj, rekli su im, nije bilo vremena zbog izvanrednog stanja
Pogledaj originalni članak

Bez 1,2 milijuna kuna mogla bi ostati osječka tvrtka Air Tractor koja je trima avionima, jedinima takvima u Hrvatskoj, obavila zaprašivanje komaraca u Posavini uz granicu s BiH. Kada su trebali početi zaprašivati i susjednu državu, došlo je do zastoja jer su zatražili da im se dotadašnji dio posla isplati.

– Shvatili smo tada da nešto ne štima. U međuvremenu je došlo i do smjene ministara. Rečeno nam je kako će se posao obaviti direktnom pogodbom jer za javni natječaj nema vremena s obzirom na izvanredno stanje. Posao je obavljen na poziv tadašnjeg ministra zdravlja – objasnio je Domagoj Vlašić iz Air Tractora.

Tehnička pomoć

Ususret ovim Osječanima izišlo je i Ministarstvo vanjskih poslova koje se založilo da im se avionski motori što prije servisiraju u susjednoj Mađarskoj jer su ih u ovoj tvrtki prošle godine otpisali kao neispravne. Nisu dobili za to financijsku nego samo tehničku pomoć državnih službi kako bi se što prije moglo poletjeti.

– Iako smo već tri puta slali račune na Ministarstvo zdravlja za posao zaprašivanja, stalno nam ih vraćaju uz objašnjenje da ih ispostavimo na krizni stožer Vlade. No i oni su nas odbili rekavši da to treba ići na Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ali su nam ih i oni vratili natrag – žale se Vlašići.

Sami platili

Servisiranje, mehaničare, pilote i gorivo sami su platili, dok su četiri osječke tvrtke dale sredstva za zaprašivanje. Odgovor iz Ministarstva zdravlja na upit tko je naručio zaprašivanje do zaključenja ovog izdanja nismo dobili.

>>Povećan broj komaraca, kreće zaprašivanje

>>U rizičnom ste kvartu ubode li vas u 15 minuta više od 12 komaraca

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
Objektivno...
17:30 26.08.2014.

A i jel taj ugovor tajan kao što je tajan ugovor u vezi onoga što smo ko mutavi zvali na 060 9011 a koji su kao tajan sklopili Hrvatski Crveni križ i Moj telekom d.o.o.? Zašto ja ne smijem znati koliko kome ide od mojih 6,25 kn? Zašto bi to bila tajna???

Avatar gladnijura
gladnijura
16:35 26.08.2014.

Prema ovom sastavku, izgleda da je tvrtka sa tri aviona, jedina takva u Hrvatskoj, osnovana da bi zaprašivala za neko od ministarstava. I još imaju neispravne avione pa su ih prvo morali popravljati u Mađarskoj u suradnji sa kriznim štabom. Tko je tu lud i tko koga navlači?

Avatar tajar
tajar
22:45 26.08.2014.

Direktnom pogodbom, bez ugovora, grlom u jagode!