PREKRŠAJNI ZAKON

Nakon ponoći: Ako platite odmah, policija oprašta pola kazne

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Nakon ponoći: Ako platite odmah, policija oprašta pola kazne
31.05.2013.
u 22:04
Prekršitelji prema novom zakonu mogu platiti kaznu na mjestu prekršaja, a u slučaju da je riječ o lakšem prekršaju plaća se samo polovice kazne
Pogledaj originalni članak

Novi Prekršajni zakon stupa na snagu 1. lipnja, dakle s ponoći. Među brojnim zanimljivim izmjenama koje novi zakon donosi ističe se podjela na lakše i teže prekršaje - lakši prekršaj za građane je onaj s kaznama do 2000 kuna, za obrtnike do 5000 kuna, a pravne osobe do 15.000 kuna.

Prekršitelji prema novom zakonu također mogu platiti kaznu na mjestu prekršaja, a u slučaju da je riječ o lakšem prekršaju plaća se samo polovice kazne. Tko plati kaznu za bilo koji prekršaj u zakonskom roku može platiti samo dvije trećine izrečene kazne. Ako kazna nije plaćena u zakonskom roku, sud odluku šalje Fini koja sjeda na bankovni račun i ako na njemu ima sredstava, naplaćuje se puni iznos izrečene kazne.

U slučaju da kazna viša od 2000 kuna nije naplaćena u roku od dvije godine od podnošenja zahtjeva za naplatu, zamijenit će se radom za opće dobro, svakih započetih 300 kuna za dva radna sata. Ako pak prekršitelj ne pristane na rad za opće dobro, kazna mu se mijenja u zatvorsku, a za svakih 300 kuna mora odležati jedan dan.

>> Prekršitelje se stimulira da plate kaznu bez suđenja

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.