Stasi

Nakon 29 godina pronađena Putinova iskaznica - istočnonjemačke tajne policije

Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Vladimir Putin
11.12.2018.
u 13:59
Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je moguće da je ruski predsjednik imao Stasijev ID. "KGB i Stasi su bile partnerske službe
Pogledaj originalni članak

Aktualni ruski predsjednik Vladimir Putin posjedovao je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, prije pada Berlinskog zida 1989., identifikacijsku karticu istočnonjemačke tajne policije koja je pronađena u arhivu Stasija, objavio je u utorak dužnosnik arhiva. 

Identifikacijska kartica, koja je vrijedila od 1985. do 1989., omogućavala je Putinu prolazak kroz kontrolne točke tajne policije DDR-a, rekao je voditelj Stasijeva arhiva u Dresdenu Konrad Felber.

Putin je bio agent KGB-a u Istočnoj Njemačkoj tijekom osamdesetih godina, a kasnije je, krajem 1990-tih, obnašao dužnost čelnika ruske službe FSB, nasljednice KGB-a, da bi 2000. postao ruski predsjednik.

Putinova identifikacijska isprava, koja je godinama nezamijećena ležala u arhivu, "ne znači automatski da je Putin radio za Stasi", rekao je Felber.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je moguće da je ruski predsjednik imao Stasijev ID. "KGB i Stasi su bile partnerske službe, stoga nije moguće isključiti mogućnost takvu vrstu razmjene akreditacija", rekao je Peskov.

>> Pogledajte nastup ruskih punkerica Pussy Riot u Zagrebu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

MP
miroslav.petkovic.7564
14:24 11.12.2018.

Bivsi DDR je naj cistija federalna republika u saveznoj republici Njemackoj. Sto znaci tamo je bio istocni blok. Da nebi toga taj dio njemacke bio bi pun migrnata.Turaka Afrikanaca arapina itd. Kao i bivse zemlje istocnog lagera. Poljska samo poljaci. Takode Cesi.Poljaci Madar.Slovaci jedna nacija. Tamo nema razni kozojeba!

ZN
Znam
14:23 11.12.2018.

Naj jaci covjek na svjetu radi sta hoce to je frajer

TT
TTjac
15:56 11.12.2018.

Tada je upoznao mladu Merkelicu i ta ljubav traje do današnjih dana.