ljeto

Najveća tajna dobrog gulaša donedavno je šetala po svinjcu!

Foto: presnimila Lj. Risek
Najveća tajna dobrog gulaša donedavno je šetala po svinjcu!
06.07.2012.
u 10:20
Sav gulaš "planuo“ je u rekordnom vremenu, a skupljenih 4200 kuna uplaćeno je gradskoj humanitarnoj fundaciji Pro vitae
Pogledaj originalni članak

– Plačemo se! Drvodjelac nam je dal mokra drva, dimi se sve u šesnaest i dim nas grize za oči! Ali ništa zato! Štimung je fantastičan, društvo odlično, mužikaši su raspoloženi, u pletenkama i kanistrima imamo dovoljno „goriva“. Sve pet!

Tim su nas riječima na staroj tržnici dočekali članovi ivanečkih kvartovskih ekipa, udruga i društava, mjesnih odbora, vinskih društava i drugih družina okupljenih na ljetnoj zabavnoj manifestaciji Ivanec kuha – 2. natjecanju u spremanju gulaša u kotliću. Kakve li su nam samo sve tajne odali kulinarski majstori!

– Najveća tajna dobrog gulaša još se donedavno šetala po svinjcu! A glavno je pravilo da se ta tajna u kotliću zalijeva  vinom! – rekoše nam dečki iz ekipe ivanečke Maske u kojoj su bili Vinko Putarek, Sten Barbir, Dragutin Petrinjak i Nikola i Marcel Matajčić. Živo je bilo i u kuharskom taboru Lovačkog društva Šumski zec iz Margečana.

– Tajna našega gulaša je u domaćoj srni! I u originalnoj slavonskoj papriki iz Zagorja, a vrganji, zna se, moraju biti iz šuma u Željeznici. Gulaš se mora kuhati u crnom kotleku – uputili su nas lovci Ivan Slunjski, Mladen Piskač i Ivan Mešnjak te na odlasku šapnuli još nešto: dobrog gulaša nema bez suhe šljive!

U ekipi ivanečkih Amatera sa Željkom Babićem-Baronom, Tomislavom Željezićem i Mirkom Darabošom – nova kuharska pravila.

– Na žalost, među sastojcima nemamo nikaj kaj je po šumi bežalo! Tajna dobrog gulaša? Mi se rashlađujemo gemištima, a gulaš zalijevamo mineralnom. I da, u dobar gulaš ide malo muškatnog oraščića i balzamica – rekoše veseljaci. A veselo je bilo i u ekipi DSR-a Lančić-Knapića.

– Vrhunski se dimi! Koliko se kuha gulaš? Tri vure, a na kraju u njega ide glavna tajna – gurman-smjesa! – smijali su se Vlado Banek, Zvonko Slivar i Josip Čiček. Dimilo se i iz kotlića DVD-a Ivanec, oko kojeg su poslovali Davor Bregović, Vinko Slivar, Zvonko Videc i Miro Kušen i u njemu spremali – ekološki gulaš. Oko kotlića DSR-a Ivanec okupilo se veselo društvo. Kuharima Velimiru Čičeku i Zvonku Ribiću pridružio se i gljivar Zvonko Turčin, koji je okus gulaša naumio poboljšati svježim jelenskim uhom. Priduržio im se i Rudolf Kocijan iz Osijeka, rodom iz okolice Ivanca.

– Ponio sam sa sobom i dunavskog šarana i specijalne rezance za fiš. Kuhat će se samo sat vremena, a onda moš' samo prste polizat – veselio se gospodin Rudolf.

– Meso mora biti napacuno s bijelim lukom i treba se pomalo kuhati četiri vure da omekne i da se osjeti pac. Onda je pravo! – izvijestili su Alojz Pavlin, Mario Šoštar, Kruno Kočet i Igor Habek iz ekipe Šiefi z Kumičićeve.

No, konačna je ipak bila ocjena prosudbenog povjerenstva koje je ocijenilo da je najbolji gulaš skuhala ekipa HPD-a Ivančice. Po simboličnom cijenama gulaš je potom „planuo“ u rekordnom vremenu, a organizatori su skupljenih 4200 kuna odlučili uplatiti u korist gradske humanitarne fundacije Pro vitae. Za odličnu organizaciju zaslužan je Radio Ivanec sa sponzorima, a manifestaciju je pomogao i Grad Ivanec

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.