Kolumna

Najvažniji nevažni izbori u povijesti

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Najvažniji nevažni izbori u povijesti
27.05.2014.
u 12:00
Kako su vodili kampanju, čini se da ni političkim strankama, njihovim vodećim ljudima pa i predsjednicima stranaka izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu nisu bili previše napeti.
Pogledaj originalni članak

Europski izbori građanima očito nisu važni jer da ih smatraju važnima, na biralište bi ih izašlo puno više od jadnih 25 posto.

Kako su vodili kampanju, čini se da ni političkim strankama, njihovim vodećim ljudima pa i predsjednicima stranaka izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu nisu bili previše napeti. Dvostruko su pogriješili i građani, a posebno politički lideri – europski izbori su jako važni jer o sastavu Europskog parlamenta ubuduće će još više ovisiti strateški smjer kojim će Europa krenuti. Europska komisija više neće biti “iznad zakona”, morat će jako paziti što i kako radi jer uloga Europskog parlamenta jača.

Rezultati su dokazali da su europski izbori strašno važni i u okvirima hrvatske političke arene, a reperkusije ovih izbora bit će vrlo snažne i zasigurno će se to odraziti i na rezultate idućih parlamentarnih izbora. Poruka birača za SDP i njihove malene partnere više je nego očita – ili će premijer Zoran Milanović pa onda i njegovi ministri u ovih godinu i pol koliko im je ostalo do kraja mandata zaista zasukati rukave i prestati se baviti unutarstranačkim spletkama i čistkama ili će iduću Vladu sastavljati šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Milanović ima ludu sreću što u pozadini ovog velikog poraza od HDZ-a (dvanaest posto razlike!) stoji ORaH Mirele Holy. Za SDP i Milanovića to je puno bolja opcije nego da su protestni glasovi završili kod Gabrićeva Nacionalnog foruma ili Laburista. Kad smo ih već spomenuli, ovi “nevažni” izbori presudili su i jednima i drugima. Lesar je dao ostavku, Laburisti će vrlo vjerojatno nestati sa scene, a lako je moguće da je ovo kraj i političkim ambicijama Nikice Gabrića. Savezu za Hrvatsku također predviđamo raspad.

>> Ovo je 11 zastupnika koji će predstavljati Hrvatsku

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

CR
crniohhelo
14:05 27.05.2014.

Velika je pogreska ne ici birati, zato se netrebamo poslije cuditi i kritizirati te koji onda sjede u evropskome parlamentu, onda reci ti nisu pravi netko drugi bi bio bolji na tome politickome mijestu, onda je sve prekasno i zato ako zelimo, zelite nesto promijeniti u tome politickome svijetu EU -je idite glasati dajte svoje misljenje svoj glas u pravo vrijeme, navrijeme jer poslije je poslije, kasno, prekasno i svatko tko zakasni kazni sam sebe, dali ste rado mazohisti, postavite si to pitanje, ili slijedeci puta birajte na izborima sa svojim glasom, jer samo tako su promijene moguce.

Avatar Neron
Neron
13:13 27.05.2014.

Bit će da ja ne shvaćam - iz SDP-a dva političara idu u EU parlament, iz redova HDZ-a odlaze četiri političara (Stier se jedva ugurao kao četvrti). Poprilično jednostavnom matematikom dolazimo do zaključka da cca 50% glasača ne želi SDP ili HDZ na vlasti, nego nešto treće. Nadalje, gotovo 50% glasova lijevoj listi donio je Tonino Picula (po mom sudu jedini kvalitetan političar na lijevom krilu). Na desnoj strani, tri kandidata koji nisu članovi HDZ-a (Tomašić iz HSP-a, Petir iz HSS-a te Tolić ispred branitelja) donijela su gotovo 50% glasova desnoj strani. Naravno da SDP i HDZ kao pojedinačno najjače stranke "nose" lijevu ili desnu koaliciju - no nesumnjivo je vrijeme bipolarnosti prošlo. Mislim da toga moraju biti svjesni i Karamarko i Milanović.

GI
giglibigli
13:49 27.05.2014.

je li netko vidio kakvu predizbornu kampanju ovih dana?je li bilo predizbornih skupova ,sučeljavanja na tv,plakata po cesti ?večina ovih koji nisu izašli na izbore nije ni znala da su izbori