Uspjeh

Najvažnije je investirati i stvarati nove proizvode

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Najvažnije je investirati i stvarati nove proizvode
13.12.2012.
u 21:50
- Muči nas to što, za razliku od poduzetnika, za posao moramo garantirati osobnom imovinom - kaže
Pogledaj originalni članak

- Kad nazovete u banku i kažete da ste obrtnik i da trebate brzi kredit, kažu vam da su ti krediti za umirovljenike i osobe u stalnom radnom odnosu. Ne preostaje nam drugo nego samo štedjeti i snalaziti se kako znamo - kaže Branko Dobranić (58) iz Murskog Središća, koji je od Obrtničke komore Međimurske županije primio nagradu za životno djelo statutu “Obrtnik Međimurja” za 2012. godinu. U županiji poznatoj po obrtništvu to je velika čast. No, vremena za 1500 međimurskih obrtnika nikad nisu bila teža.

- Ugasile su se velike domaće tvrtke za koje smo mi manji obrtnici radili, pa se trebalo okrenuti izvozu. Ovisimo o tome kakva je situacija u inozemstvu. Muči nas to što, za razliku od poduzetnika, za posao moramo garantirati osobnom imovinom. Znači, u slučaju dugovanja na bubanj nam ide sve što smo supruga i ja stekli za života. To je strašan pritisak - dodaje Branko. Završio je u čakovečkom ŠUP-u za kovinotokara, nastavio školovanje u Tehničkoj školi Varaždin i stekao zvanje strojarskog tehničara. Zaposlio se u Muralu u Murskom Središću, gdje je za školovanja obavljao praktičnu nastavu, i ubrzo napreduje do voditelja odjela strojne obrade. Prije 31 godinu otvorio je vlastitu obrtničku radionicu “Metalobrada”. Najveći hit bili su im veliki reklamni suncobrani za pivovare, posebno njemačke.

Otvorili su i CNC obradni centar, no kriza je zaustavila daljni razvoj. U obrtu trenutno rade samo Branko i njegov sin Boris koji je početkom godine stekao zvanje magistra na Strojarskom fakultetu u Zagrebu. U razvoj obrta uključila se i kćerka Dunja koja je završila industrijski dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. - Najvažnije je stalno investirati i osmišljavati nove proizvode. Bez toga se ne može ništa. Trenutno radimo na novom proizvodu, vidjet ćemo kako će tržište reagirati - kaže Dobranić.



Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.