S POTREBITIMA NA RUČKU

Najvažnije je da je toplo i na žlicu

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Najvažnije je da je toplo i na žlicu
25.12.2016.
u 00:05
Pučka kuhinjica franjevačkog samostana na zagrebačkom Kaptolu radi već 25 godina i svakog dana podijeli oko 160 obroka
Pogledaj originalni članak

Nije još ni 15 sati, a u dvorištu franjevačkog samostana počinje se stvarati red. Neki strpljivo stoje, drugi razgovaraju međusobno, neki s vrećicama u rukama... Dvorištem se širi miris variva.

– Naša kuhinjica ovako funkcionira već 25 godina, jer kako se kaže, „siromaha je uvijek bilo“, pa smo hranu dijelili na porti jer je bilo mnogo manje potrebnih u ono vrijeme. Dijelilo se na samostanskoj porti ono što je nama preteklo – govori nam fra Miroslav Petrac iz samostana sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu.

– Prostorije koje sada koristimo za pučku kuhinju nekad su bile drvarnice jer se nekad samostan grijao na drva i ugljen. Prije 25 godina obnovili smo ih kako bi se u njima kuhalo i kako bi ljudi mogli pojesti nešto žlicom i nešto odnijeti doma.

I tako je nastala ova pučka kuhinja. Ispočetka je bilo manje ljudi, no kako su dolazila teška vremena, povećavao se broj ljudi, ali čak ne zbog samoga siromaštva, nego zbog različitih drugih potreba u današnjem svijetu. Mnogi ljudi danas nemaju što pojesti pa im se kod nas svaki dan, osim nedjeljom, pruža svježi, kuhani i topli obrok – kaže nam fra Miro, dodajući kako jedna gospođa kuha, a franjevački trećoredci i simpatizeri franjevaca volontiraju i podijele ručak.

– Hrana se dijeli od 15.15 sati. Bude od 120 do 160 korisnika. Skuhaju se tri velika lonca i ljudi svaki dan dobiju svježe, toplo i ‘na žlicu’. Mogu odnijeti doma. Uglavnom su to variva. Sve što se jede žlicom.

Nemamo neke kapacitete, jer su to manje prostorije, pa dvadesetak ljudi stane u jednu prostoriju kad se objeduje.

Oni ulaze u grupama, kad se jedna najede, ulazi druga i oni to znaju pa su strpljivi – kaže fra Miroslav, a na upit o financiraju odgovara kako im pomažu dobri ljudi.

– Kako vjernici tako i mnogi drugi, jer ne znamo tko sve stavlja u milostinju. Ima možda ljudi koji nisu vjernici, ali su ljudi dobre volje i pomažu ljude u potrebi. Pomaže nam i Caritas i ustanova Dobri dom, da ih ne nabrajam poimence – kaže fra Miroslav, dodajući kako „kuhinjica“ nije prestala raditi svih tih 25 godina, osim kad se nešto renovira ili kad je godišnji preko ljeta.

– Dijelimo sve što prikupimo i što dobijemo. Čisto je i higijenski i nikad dosad nije bilo neke zaraze ili bolesti. Pomognu i naši sjemeništarci, uskoče bogoslovi. Uveli smo da se hrana dijeli i na Uskrs i na Božić, jer su to blagdani kad su ljudi doma, pa sam se sjetio kako je sv. Franjo rekao da ako mi franjevci imamo za pojesti, moramo biti široki i davati drugima.

Naprave se lunch-paketi, ljudi ih odnesu doma – kaže fra Miro i dodaje da će tako biti i za ovaj Božić.

>> Veleposlanica Katra posluživala korisnike pučke kuhinje sestara milosrdnica

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KR
kritika5
09:07 25.12.2016.

žalosno, tko je doveo ove ljude u takav položaj? možda bi ih se s 4 tone lososa moglo nahraniti jer je njihova imovina oduzeta da bi se to kupilo