OTVORENA IZBORNA GODINA

Najkompliciraniji izbori na svijetu daju izazivača Trumpu?

Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL
Elizabeth Warren
Foto: Reuters/Pixsell
Bernie Sanders
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
04.02.2020.
u 00:30
Sljedeći su predizbori u državi New Hampshire 11. veljače
Pogledaj originalni članak

Amerikanci su jučer ušli u izbornu sezonu koja će kulminirati izborima za predsjednika države 3. studenog, i to u državi Iowi na Srednjem zapadu koja broji oko tri milijuna ljudi. U njoj su simpatizeri republikanci i demokrati birali stranačkog kandidata za predsjednika. I dok je jasno da će Donald Trump pobijediti u svojoj stranci, predizbori u Demokratskoj stranci Iowe, zbog činjenice da su prvi po redu, bili su izrazito važni. Usto, zbog netipičnog načina glasanja i brojenja glasova, i neuobičajeno – čudni. Možda i najčudniji na svijetu.

Među najspominjanijim su kandidatima na demokratskim predizborima centristi, bivši potpredsjednik zemlje Joe Biden i bivši gradonačelnik South Benda Pete Buttigieg te radikalniji ljevičarski senatori Elizabeth Warren i Bernie Sanders. Ishod predizbora, čiji rezultati do zaključenja broja nisu bili poznati, nekim će kandidatima dati, a drugima srezati krila. Većina je anketa davala uoči izbora prednost Sandersu koji je imao podršku oko 24 posto simpatizera stranke u Iowi, Biden je bio na 20, a Buttigieg i Warren na oko 15 posto.

U SAD-u obje stranke u svim državama biraju kandidata koji će ih predstavljati na predsjedničkim izborima. Ti se unutarstranački izbori zovu predizbori, a u većini se država održavaju slično kao i obični izbori: članovi stranke na tajnom glasanju ubacuju listiće u kutije i koji kandidat na kraju bude pobjednik, osvaja najveći broj delegata. Kandidat koji će na kraju imati ukupno najviše delegata bit će izazivač Donalda Trumpa.

No, u Iowi izborni sustav izgleda ovako: u 19 sati po lokalnom vremenu na 1678 biračkih mjesta fizički su se okupili simpatizeri Demokratske stranke. Najprije su debatirali, vikali, međusobno se uvjeravali te su zatim glasali fizičkim odlaskom u kut dvorane koji je bio rezerviran za pojedinog kandidata. Službenici su ih izbrojili i oni kandidati koji su u tom prvom glasanju osvojili manje od 15 posto glasova, otpali su, a njihovi birači odšetali su u neki od preostalih kutova, i time glasali za drugog kandidata. Pritom su ih oni birači, koji su stajali u kutovima kandidata koji su prošli prvo glasanje, pokušali privući argumentima, a prošlih se godina znalo dogoditi i ponekim čokoladicama. I tako na svakom biračkom mjestu. Nakon toga računalo se, prema vrlo kompliciranoj formuli, koliki je koji kandidat na pojedinom biračkom mjestu osvojio postotak delegata.

Iowu će na stranačkom kongresu predstavljati samo 41 delegat (primjerice, Kalifornija daje 415 delegata, New York 270), pa simbolička važnost izbora, zato što su prvi po redu, znatno prelazi matematičku. Svi pobjednici demokratskih predizbora u Iowi od 2000. na kraju su postali kandidati na predsjedničkim izborima.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

CR
crotsunami
17:44 04.02.2020.

Opet su ih hakirali, stvarno su ti Rusi bezobrazni...

RE
reckakultura
06:37 04.02.2020.

Koliko treba tom Putinu da sredi rezultate?

TO
Toni12345
05:11 04.02.2020.

Sasvim je nevažno tko će ići na megdan Trumpu. Trump će svakako pobijediti.