Reakcije

Nadoplata injekcija 450 kn udar je na zdravlje šećeraša

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Nadoplata injekcija 450 kn udar je na zdravlje šećeraša
27.11.2014.
u 07:00
Dijabetičari: Računanje nadoplate usporedbom skupih i jeftinih lijekova vodi tome da nećemo moći kupiti kvalitetnije lijekove
Pogledaj originalni članak

Injekcije GLP-1 koje dijabetičarima starije dobi oboljelima od šećerne bolesti tipa 2 pomažu u smanjenju težine i kontroli šećera, prema prijedlogu HZZO-a, doplaćivat će se oko 450 kuna mjesečno.

Iz Zagrebačkog dijabetičkog društva upozoravaju da je takav prijedlog Zavoda udar na očuvanje zdravlja dijabetičara, a bude li prihvaćen, otvara se Pandorina kutija za mijenjanje koncepta pružanja lijekova bez znatnog financijskog sudjelovanja pacijenata. Do nadoplate od oko 450 kuna došlo se usporedbom cijene te injekcije s vrlo jeftinim tabletama – poručili su iz Društva. Napominju kako praksa usporedbe kvalitetnijih i skupljih lijekova s najjeftinijima vodi prema astronomskim naplatama i nemogućnosti da pacijenti dođu do kvalitetnijih lijekova.

U HZZO-u kažu da slučaj ne mogu komentirati dok traje javno nadmetanje za utvrđivanje cijena lijekova.

>> Dijabetes: Uspijevamo rano otkriti bolest, ali još zaostajemo u prevenciji

>> Hranio se 60 dana samo 'zdravom' hranom punom šećera – evo što mu se dogodilo!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LA
larala
09:11 27.11.2014.

450 kn na mirovinu od 1500 ili 2000 , ma super! zašto ministar i sva gospoda iz politike i zdravstva ne spuste sebi place na 2000 pa da vide što i kako mogu s tim...ovo što se radi zadnje vrijeme prelazi sve granice tolerancije i zdravog razuma, naši politicari besramno režu prava i dovode u životnu opasnost narod dok s druge strane novac besramno razbacuju na svoje gluposti . Narode, jesi li toliko glupav i tup da im sve ovo dopuštaš?

KO
kojesta
11:33 27.11.2014.

dragi secerasi hrvatske, malo si poguglajte i pogledajte kako se to da rijesiti bez farme. evo napr. izbjegavajte sve sto sadrzi kolesterin i za par dana vise nema secera u krvi. kolesterin iz hrane (jaja, meso svake vrste, riba, sirevi, peciva) naime sprijecava celije da uzmu inzulin. kad ga vise nema, sve funkcionira ok. uz to vise sirovih i prirodnih sokova voca i povrca, po mogucnosti vise puta na dan. imam izvjestaj (gesudheitliche aufklärung), da je to mnogima pomoglo, cak su nestali i tumori. zdravi bili!

KO
kojesta
11:35 27.11.2014.

ah da i izbjegavajte fruktozu, dakle vise po mogucnosti prirodnog povrca, sjemenki i sl.