BANSKI DVORI

Plenković o presudi Karadžiću: 'Ovo je minimalna satisfakcija za žrtve i njihove obitelji'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Plenković o presudi Karadžiću: 'Ovo je minimalna satisfakcija za žrtve i njihove obitelji'
Autori Vecernji.hr, Hina
21.03.2019.
u 10:15
Premijer Plenković govorio je i o sastanku s inicijativom #spasime. Jedan od zaključaka sastanka bio je i taj da županije koje nemaju sigurnu kuću do kraja godine organiziraju sigurne kuće.
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izrazio nadu da će presuda Radovanu Karadžiću pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima te izrazio žaljenje što presudom nije utvrđena veza političkog i vojnog vrha tadašnje SRJ na čelu sa Slobodanom Miloševićem sa zločinima u BiH počinjenima u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojemu je bio i  ratni vođa bosanskih Srba.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT)  u srijedu je potvrdilo najvažnije elemente prvostupanjske presude Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH no ocijenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo u kaznu doživornog zatvora prvostupanjsku presudu kojom mu je bila izrečena kazna od 40 godina zatvora.

 "Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici u kojoj je ubijeno više od 7 tisuća muškaraca i dječaka Bošnjaka i opsade Sarajeva pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima", rekao je Plenković.

 "Također smatramo da je ovo još jedna prigoda za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločini protiv čovječnosti".

 Plenković je kazao kako žali što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH te zbog toga što nije povezalo zločine u BiH s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak da u pokušaju rješavanja problema u brodogradilištima Vlada vodi računa o brodogradnji, ali i učincima bilo koje od mjera na politiku fiskalne konsolidacije, na radnike i regije u kojima se brodogradilišta nalaze.

"Vodimo računa o toj grani gospodarstva, ali i ukupnim efektima na politiku fiskalne konsolidacije te reprekusije na radnike i regionalni aspekt ove teme", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Dodao je kako Vlada razmatra sve scenarije i opcije razgovarajući s novoodabranim strateškim partnerom, upravom (Uljanik grupe) i ministarstvima gospodarstva i financija te nastoji dobiti što jasniju sliku implikacija bilo koje od odluka koja se u dogledno vrijeme trebaju donijeti.

Dodatne konzultacije, kaže Plenković, uključuju i razgovore s Europskom komisijom, s obzirom na eventualne državne potpore.

Tijek sjednice:

8.32 - Govorio je i o sastanku s inicijativom #spasime. Jedan od zaključaka sastanka bio je i taj da županije koje nemaju sigurnu kuću do kraja godine organiziraju sigurne kuće.

- Mi kao vlada pozdravljamo tu inicijativu. Četvero ministara i ja susreli smo se s predstavnicima inicijative. Zajednički smo dogovorili punu dinamiku poduzimanja niza mjera koje će omogućiti i prevenciju nasilja, strože kažnjavanje počinitelja, bolju podršku žrtvama, jačanje sustava i veće senzibiliziranje javnosti na ovu temu - rekao je Plenković.

Rekao je i da bi se izmjenama zakona postrožile kazne.

Spomenuo je i kako je danas Svjetski dan osoba s Down sindromom. 

- Mi sa udrugama obiteljima surađujemo kontinuirano - rekao je premijer i dodao da 'država vodi računa o onima koji imaju jedan kromosom ekstra'.

08:29 - Premijer se na početku Vlade osvrnuo na presudu Radovanu Karadžiću.

- Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina od Drugog svjetskog rata pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima - rekao je Plenković.

- Smatramo da je ovo još jedna prigoda za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločini protiv čovječnosti. Ujedno izražavamo žaljenje što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Karadžića za počinjenje genocida i u ostalim općinama BiH i za počinjenje onoga što se naziva sveobuhvatni udruženi zločinački pothvat kojim bi se povezalo ove zločine s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ na čelu sa Slobodanom Miloševićem - rekao je premijer.

- U svakom slučaju ovo je minimalna satisfakcija za žrtve i njihove obitelji - rekao je premijer.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

TR
trumpveliki
09:14 21.03.2019.

Pravedna.Još Srbija mora isplstiti ratnu odštetu na učinjeno zlo.

Avatar MENSA
MENSA
08:41 21.03.2019.

Presuda je u toliko nepravedna što njome nije obuhvaćena i Srbija. Jer, u krajnjoj konzekvenci, Karaddžić je bio samo puki instrument pokušaja ostvarivanja velikosrpskih, "ekspanzionističkih" planova i namjera i u odnosu na BiH i u odnosu na Hrvatsku!

ST
stefj
09:10 21.03.2019.

Cijela sjednica prošla, ništa bitno se nije dogodilo. Već godinama očekujemo neki bitan potez koji bi dao nadu, no ništa od toga... Jedino što je jasno da su protivnici kupnje aviona došli na svoje. Eto, umjesto da su se kupili avioni, novci su se plasirali u Uljanik, iliti za financiranje IDS-a...