islamisti pobijedili

Nacrt kontroverznog egipatskog ustava odobren, ide na referendum

Foto: Reuters/PIXSELL
Nacrt kontroverznog egipatskog ustava odobren, ide na referendum
30.11.2012.
u 10:11
Kritičari tvrde da bi ustav u egipatsko zakonodavstvo uveo elemente šerijatskog zakona
Pogledaj originalni članak

Islamistička većina u egipatskoj ustavotvornoj skupštini odobrila je kontroverzni ustav bez savjetovanja s liberalnim i kršćanskim članovima, prenosi RT. Odluku o nacrtu ustava donijet će egipatski građani na referendumu koji će se održati u idućih 30 dana. Nacrt će u petak biti tiskan i predan predsjedniku Mohamedu Mursiju, rekao je šef skupštine Husam al-Girjani, prenosi CNN.

Kritičari tvrde da bi ustav u egipatsko zakonodavstvo uveo elemente šerijatskog zakona te ograničio slobodu govora i ženska prava. Važna politička odredba jest ograničavanje predsjednikovanja na dva četverogodišnja mandata. Time bi se trebala ograničiti samovolja predsjednika Mursija, koji dolazi iz redova Muslimanske braće, a koji je nedavno izdao dekrete prema kojima njegove odluke nijedno državno tijelo ne može dovoditi u pitanje. Taj je potez izazvao žestoke prosvjede dijela egipatske javnosti. Mursija su neki već prozvali "faraonom" te ga usporedili sa zbačenim vođom Hosnijem Mubarakom.

Novi prijedlog ustava dolazi nakon nekoliko tjedana prosvjeda. Više od 200 tisuća prosvjednika tijekom tjedna okupilo se na upravo po prosvjedima protiv Mubaraka poznatom trgu Tahrir. Neki analitičari vjeruju da će Mursi Egipćane povesti u radikalni islamizam, što William Engdahl uspoređuje s revolucijom u Iranu 1979. godine predvođenom ajatolahom Homeinijem.

– Mislim da je to sunitska verzija onoga što se dogodilo kada je ajatolah Homeini naslijedio iranskog šaha kasnih sedamdesetih. I on je govorio o demokraciji i tako dalje, no odlučio se za izvorni pokret s iranskih ulica i stvorio islamsku diktaturu – smatra Engdahl dodajući kako se egipatski narod osjeća izdanim i prevarenim.

Engdahl ističe da nekim ljudima u Washingtonu odgovara takav rast utjecaja Muslimanske braće objašnjavajući da im je CIA u pedesetim godinama prošlog stoljeća pomogla proširiti se u Saudijsku Arabiju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DO
Dongfeng
16:12 30.11.2012.

@zik2: "Demokratski je izabran, samo prije izbora nije rekao da će sebe postaviti iznad parlamenta, sigurno je zaboravio :)" --- Za razliku od drugih demokratskog politicara koji naprave sve suprotno obecanjima prije izbora? Ovaj Egipatski je posten, svidjalo se to vama ili ne. On dolazi iz stranke Muslimanska braca i nije ni trebao prije izbora govoriti sto ce biti nakon, jer to nije bilo potrebno. Naravno da ce uvesti serijat, naravno da ce htjeti vladati kako su islamski vladari vjekovno vladali. A to sto naivci na zapadu misle da ce predstavnik Muslimanske brace uvesti krscanstvo i svicarski model, to nije on kriv.

DO
Dongfeng
18:16 30.11.2012.

@Startrack: "A sto se tice demokratije demokratija je bila onda i u Njemackoj za Hitlerova vremena tj volja vecine, kao i u Republici Srpskoj i Srebrenici. " -- Tako je, bila je. I zato je bolje gledati tko je na vlasti umjesto da li je diktator ili demokrat. Ja ne priznajem demokraciju pa me ona ne obvezuje, ali oni koji su za demokraciju bi trebali postovati demokratske izbore. Ako dodjes demokratski na vlast pa se ponasas kao serif, ti jos uvijek imas legitimitet naroda i to je jos uvijek demokracija. Da je neki politicar demokrat samo dok sve radi kako narod zeli i dok ispunjava sva obecanja, onda bi sve demokratske vlade padale u roku tri mjeseca.

RI
Riznica
18:33 30.11.2012.

30.11.2012. u 18:07h Dongfeng je napisao/la: Mubarakov rezim ce se sigurno pokazati boljim od onoga sto ce smisliti muslimani -------------------------------- pa vidjece se hoce li biti bolje .... Pod Mubarakom zasigurno nije bilo bolje, ovim novim je narod sad dao sansu !".. Licno mislim da ce Egipat za 5-7 godina dozivjeti preporod ekonomski i moralni kao sto je to sad u Turskoj pod kako ti kazes muslimankom vlascu..