Prizor iz šume

Na Savskoj Opatovini pronađen zakopan pas, iz zemlje virila samo glava

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
18.03.2022.
u 15:48
Pas nije imao vidljive znakove nasilne smrti, prema broju čipa utvrđen je vlasnik, tijelo je prevezeno u Hrvatski veterinarski institut i na zahtjev policije obavit će se razudba
Pogledaj originalni članak

Krenula je volonterka udruge Merida sa svojim psom uobičajenim putem u šetnju, željela je pobjeći malo iz gradske gužve. Na Savskoj Opatovini, tik uz makadamsku stazu, ugledala je prizor koji neće tako brzo zaboraviti – pas zakopan u zemlju, virila mu je samo glava koja je ležala je na plavoj dekici, izgledalo je kao da je cijeli bio u nju zamotan.

– Oko vrata imao je sivu ogrlicu protiv krpelja i buha, a blizu njegove glave bila je i pločica kakva se obično stavlja na ograde dvorišta. Pisalo je na njoj 'Ovdje čuvam ja'. Pas nije bio živ, a oko njegove glave već su se sakupljale i muhe – ispričala nam je uznemirena prizorom. Na broju 112 koji je nazvala rekli su joj da će je spojiti s nadležnim službama. Kako se već bližila večer, djelatnik higijenskog servisa svoj dolazak odgodio je za sljedeći dan. Još istu večer sve je prijavila i policiji uznemirena i zbunjena onim što je vidjela. Na glavi psa nisu se vidjele ozljede, no što se krilo ispod zemlje nije znala.

Što se dogodilo, ima li pas čip i ima li naznaka da je riječ o kaznenom djelu, upitali smo Veterinarsko-higijenski servis Zlatar Bistrica, veterinarsku inspekciju i Policijsku upravu zagrebačku.

– U kasnim popodnevnim satima 16. ožujka stigla je dojava građanke, preko Centra 112, za uginulog i zakopanog psa na Savskoj Opatovini. Uz prisustvo temeljne i kriminalističke policije, nakon očevida, pas je otkopan i izvučen 17. ožujka te je na zahtjev kriminalističke policije prevezen u Hrvatski veterinarski institut. Čipočitačem je utvrđen broj mikročipa, a podaci o vlasniku psa predani su policiji. O svemu sam pismeno podnio prijavu i DIRH-u (veterinarska inspekcija ) putem njihove službene stranice te sam dobio odgovor da je prijava zaprimljena. Pas nije imao vidljive znakove nasilne smrti – odgovorio nam je djelatnik VHS-a.

Iako iz VHS-a kažu da su i sami sve prijavili veterinarskoj inspekciji, o čemu imaju i potvrdu, iz DIRH-a pak odgovaraju kako do našeg upita veterinarska inspekcija Državnog inspektora nije imala saznanja o navedenom događanju.

Iz PU zagrebačke potvrđuju da su 16. ožujka zaprimili dojavu da je u Zagrebu, Savska Opatovina pronađena lešina psa. Na mjesto događaju izašli su policijski službenici koji su potvrdili navode iz dojave.

– Policijski službenici obavili su očevid, dok je djelatnik veterinarsko-higijenskog servisa obavio provjere čipa nakon čega je lešina psa dostavljena na Veterinarski institut. Danas (18. ožujka) zatražena je obdukcija (razudba) lešine psa nakon koje će se nastaviti kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja okolnosti uginuća – kažu.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

RE
reborn
16:56 18.03.2022.

Ako ti ugine pas moraš zvati agroproteinku, a ne zakopati ga u zemlju.