izbori u bavarskoj

Na pomolu je crno-zelena koalicija

Foto: Peter Kneffel/DPA/Pixsell
Na pomolu je crno-zelena koalicija
14.10.2018.
u 07:40
Ako njezin koalicijski partner i izgubi, Angela Merkel svejedno dobiva. Dokazat će kako svađa unutar koalicije donosi samo gubitak glasova, a možda se riješi i neposlušnog Seehofera
Pogledaj originalni članak

U Bavarskoj, prostorno najvećoj, drugoj najnapučenijoj njemačkoj državi s trećim najvećim gradom u Njemačkoj, danas se glasa na regionalnim izborima. Bira se 180 članova parlamenta u koji bi, barem kako govore ankete, trebali prvi put ući i članovi AfD-a. K tome, izvjesno je kako CSU, koalicijski partner CDU-a A. Merkel, neće imati većinu, daje im se najviše 34 posto.

I to unatoč tome što je CSU saveznog ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera uglavnom izostavljao kancelarku Angelu Merkel iz kampanje očito se nadajući kako će time neodlučne barem odvratiti od glasanja za desne AfD-ovce koji ostvaruju između deset i 14 posto.

Ipak su hit Zeleni

Druga stranka koja prema predizbornim anketama osvaja nove glasače jesu Zeleni kojima se daje 18 posto. I to tako da tek 60 posto novih njihovih bavarskih glasača dolazi s ljevice. Ispada tako da je CSU na čelu sa Seehoferom napravio pogrešku u procjeni da im je glavni konkurent AfD umjesto da su obratili više pozornosti Zelenima.

Ranije je već jedan AfD-ov čelnik ustvrdio Deutsche Welleu kako će za pet godina Njemačka imati dva tabora, svaki s po 25 posto podrške koji će s visoka gledati na sadašnje članove koalicije. Ali, zato sada ne treba čuditi što se sve glasnije govori o mogućoj crno-zelenoj koaliciji ako se predizborne ankete pokažu točnima. Da se to ne dogodi, Seehofer i njegov bavarski premijer Markus Söder posegnuli su za pomoći čak i preko granice.

Što će učiniti Merkel

Na njihovu se zadnjem predizbornom skupu u Münchenu pojavio i sam austrijski kancelar Sebastian Kurz. Za samu Angelu Merkel izbori u Bavarskoj koji bi završili prema anketama donose dva vjerojatna ishoda. U slučaju da Seehoferov CSU doista izgubi većinu u bavarskom parlamentu, sasvim je sigurno da će se prst krivnje okrenuti prema njoj.

No, isto tako bi takav rezultat kancelarka mogla okrenuti i u svoju korist te napraviti pritisak na Horsta Seehofera čija bi pozicija bila značajno oslabljena, sve do mogućnosti i da ode s mjesta šefa CSU-a.

Merkel bi to mogla iskoristiti kao dokaz kako interne bitke u vladajućoj koaliciji znače samo gubitak glasova i ništa više. Seehofer se kao ministar i nije istaknuo nečim posebnim osim onima prema migrantima koje su bile u suprotnosti kancelarkinoj politici. Danas će se vidjeti hoće li bavarski birači poštovati tradiciju ili ipak kazniti CSU.

Susret Andreja Plenkovića i Angele Merkel

Foto: DPA/Pixsell
Andrej Plenković i Angela Merkel
Foto: DPA/Pixsell
Andrej Plenković i Angela Merkel
Foto: DPA/Pixsell
Andrej Plenković i Angela Merkel
Foto: DPA/Pixsell
Andrej Plenković i Angela Merkel
Foto: DPA/Pixsell
Andrej Plenković i Angela Merkel
Foto: DPA/Pixsell
Andrej Plenković i Angela Merkel
Foto: DPA/Pixsell
Andrej Plenković i Angela Merkel
Foto: DPA/Pixsell
Andrej Plenković i Angela Merkel

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
17:08 14.10.2018.

Jugoslovenec pročita "crno-zelena koalicija" i pobigne u šumu pripremat se za ustanak.

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
18:27 14.10.2018.

Opa, lijevi mikro mozgovi gube tlo pod nogama, da mi je znati iz kog razloga? Bavarci nisu glupi, znaju da je Merkelica učila kod Honeckera. .

DU
Deleted user
22:12 14.10.2018.

Koja glupost na kvadrat. CSU ima zajedno sa "Freie Wähler" (nezavisni, u principu im je program izuzetno sličan onom od CSU) apsolutnu većinu i oni će koalirati. Zeleni pedofili nemaju šanse!