Otkazan put

Na pokop u Krakov Josipović je mogao otići i helikopterom

Foto: AFP
Na pokop u Krakov Josipović je mogao otići i helikopterom
19.04.2010.
u 19:06
– Hrvatsku je predstavljao veleposlanik u Poljskoj, što je i njegova uloga. Država je bila zastupljena na legitiman način – kažu iz Ureda predsjednika.
Pogledaj originalni članak

Slovenski predsjednik Danilo Türk automobilom je putovao devet sati kako bi u nedjelju stigao na pokop poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog. Otprilike isto toliko putovao bi i hrvatski predsjednik Ivo Josipović da je iz Hrvatske – dan nakon što se vratio s trodnevnog puta – prema Krakovu krenuo automobilom, a ne zrakoplovom.

>> Bebić: Na pogrebu Kaczynskog trebalo je biti i izaslanstvo RH

Očit nedolazak
Je li neodlazak na pokop gaf ili je viša sila zbog koje je dolazak otkazalo više od polovice izaslanstava – opravdani razlog?

– Hrvatsku je predstavljao veleposlanik u Poljskoj, što je i njegova uloga. Država je bila zastupljena na legitiman način – kažu iz Ureda predsjednika.

– Ako je oblak vulkanskog pepela, odnosno loše meteorološke prilike, bio jedini razlog za neodlazak na pokop, izostanak ne bih nazvala primjerenim – smatra pak bivša dugogodišnja šefica protokola predsjednika Milada Privora, unaprijed se ograđujući zbog manjka informacija.

– U načelu: znalo se za vulkanski oblak i blokadu zračnog prometa. Trebalo je odrediti alternativno prijevozno sredstvo. Pokop se ne može ponoviti – objasnila je.

Na pogrebu je bio očit nedolazak njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozyja, dolazak krnjeg izaslanstva iz Bruxellesa. Na put su se odvažili uglavnom čelnici država iz regije: češki predsjednik Vaclav Klaus, estonski premijer Andrus Ansip, koji je vozio 18 sati kako bi u nedjelju bio u Krakovu, rumunjski predsjednik Traian Basescu, koji je do sjeverozapada Rumunjske putovao helikopterom, a dalje nastavio automobilom.

Težak put nakon Mađarske
Jedna od opcija mogla je biti i prijevoz vojnim helikopterom budući da lete ispod oblaka prašine. Iz MORH-a doznajemo kako nije bilo zahtjeva za prijevoz te kažu da su ovaj vikend u sjevernoj Hrvatskoj obavili nekoliko letova.

– Ne bih bio toliko oštar prema predsjedniku Josipoviću i mislim da neodlazak neće imati nikakve posljedice na odnose između dvije države – kaže politički analitičar Davor Gjenero te dodaje:

– Šteta što nije otišao, ali i za predsjednika važe fizikalni zakoni. Jasno mi je da je, nakon što je bio u BiH te potom u Mađarskoj i Vojvodini, teško očekivati da autom putuje u Krakov.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 121

Avatar Gricka**
Gricka**
22:39 19.04.2010.

Proba. Proba.

OB
-obrisani-
23:02 19.04.2010.

ma ti si već potpuno potonuo, kud bi dalje? riječ je o predsjedniku i vojnom vrhu a ne o Vladi i ministrima, probudi se!

OB
-obrisani-
22:18 19.04.2010.

hmmmm Pa sigurno bi došao da je on tad bio predsjednik....