VRIJEME UZELO DANAK

Na Kvarneru tridesetak tisuća turista manje nego lani

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Na Kvarneru tridesetak tisuća turista manje nego lani
09.10.2014.
u 23:08
Gostiju je došlo 2,095 milijuna, a zaostatak prema lanjskom broju iznosi jedan posto
Pogledaj originalni članak

Kvarnersku rivijeru za devet je mjeseci posjetio tridesetak tisuća turista manje nego lani. Tamošnjim domaćinima tako nije uspjelo nadoknaditi izgubljeno tijekom obilnih kiša u prvom dijelu sezone.

Gostiju je došlo 2,095 milijuna, a zaostatak prema lanjskom broju iznosi jedan posto. U noćenjima je minus nešto izraženiji, ostvareno ih je 11,8 milijuna i tri posto manje nego lani od siječnja do rujna. Sezona nije bila jednaka za sve. Riječko područje, recimo, imalo je i gostiju i noćenja turista čak 17 posto više nego lani. U plusu, i to od dva posto, opatijska rivijera.

"70 posto tržišta čine susjedne zemlje"

– Usprkos izuzetno lošem vremenu tijekom ovogodišnje sezone, a koje se na Kvarneru nastavilo i u rujnu, turistički dolasci u prvih devet mjeseci ove godine gotovo su na razini lanjskih. Razlog nešto slabijih rezultata leži u strukturi smještaja gdje značajno dominiraju privatni smještaj i kampovi, a udio hotelskog smještaja iznosi tek 13 posto. Prve dvije navedene vrste smještaja vrlo su osjetljive na vremenske prilike te gost ima mogućnost otkazati smještaj u zadnji tren ili otići ranije od planiranog i to bez ikakvog troška. Osim toga, riječ je o destinaciji gdje 70 posto tržišta čine susjedne zemlje, što također gostima olakšava otkazivanje bookinga – ističe direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, dodajući kako je vrijeme u rujnu bilo toliko loše da su kampovi na Rabu i crikveničkom području imali poplave.

Osim loših vremenskih uvjeta, na slabiji rezultat utjecalo je, tumači se, i repozicioniranje nekih hotela i njihov prelazak u viši tržišni segment. Kvarner inače ostvaruje 18 posto turizma Hrvatske.

>>'Slavonski banovac', tradicija koja treba osnažiti ruralni turizam i poljoprivredu

>>Prihodi od turizma u šest mjeseci veći 2,2 posto

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
21:51 10.10.2014.

Recite hvala nasom savezniku koji je pomocu geoinzinjeringa unistijo nase 2 najprofitnije grane! Sad mozemo u njihovu banku da se jos zaduzimo, dok ne dode vrijeme za zaplijene imovine!