Vijenci i kaktusi

'Na HRT-u nije bilo nikoga tko bi znao prepričati agencijske vijesti'

Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Na HRT-u nije bilo nikoga tko bi znao prepričati agencijske vijesti'
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Ivan Starčević
18.08.2013.
u 12:21
Ili su svi HRT-ovi vanjskopolitički novinari na godišnjem odmoru ili su otpušteni, svejedno, opravdanja za taj skandal nema.
Pogledaj originalni članak

VIJESTI IZ KULTURE (vijenac)

Nedjelja, 11. 8. * HRT 1 * 23.26

Voditeljica/urednica Ljiljana Saucha na zasluženo prvo mjesto stavlja vijest da je umrla glumica Eliza Gerner (93), umjesto da najprije izvijesti o svim našim ljetnim festivalima u svim našim provincijama. Do sada se radilo po krajnje amaterskom običaju okorjelih profesionalki HRT-a da se umrli objavljuju na kraju emisije. Imamo "Vijesti iz kulture" u kojima kulturne veličine i ono što zanima kulturnu javnost nisu najvažniji. Večeras, bar jednom, nismo prije biografije Elize Gerner (autorice sedam knjiga memoara) morali slušati duge i nepotrebne najave prebrzo unovačenih urednica i kojekako sklepane reportažice o izložbama anonimnih slikara u nepoznatim galerijama. Tzv. urednice glume lučonoše kulture, a zapravo vode neravnopravnu borbu s osnovama hrvatskog jezika i TV novinarstva, ponekad i kućnog odgoja - a to nitko kulturan ne želi gledati.

NULTA TOČKA (kaktus)

Ponedjeljak, 12. 8. * HRT1 * 20.32

Gradonačelnik Vukovara Željko Esdepe Sabo nije znao da Marija Hadeze Budimir potajno snima ono što joj on govori. Ona je došla kući, izvadila diktafon iz torbe, pričekala mjesec dana i dala to u novine. Na opću žalost, nije bilo ništa o seksu. Ž. E. Sabo bio je čedan, govorio je o gradskim projektima i mogućim ulogama M. H. Budimir u njima. HRT je taj skroman dokazni materijal upitne vjerodostojnosti pokušao napuhati u rvacki Watergate. Rezultat: večeras nam je voditeljica Sandra Mikleušević Pavić omogućila da gledamo ne baš najinteligentniju emisiju koja je trebala biti dokaz "političke trgovine". Puštan nam je, u kraćim ulomcima, da napetost raste, mjesec dana star tekst koji smo svi čitali u novinama, a Ž. E. Sabo u majici Vukovarskog filmskog festivala trebao je biti pečen na tihoj vatrici, dok ne prizna.

PERVANOV DNEVNIK (vijenac)

Utorak, 13. 8. * RTL TV * 23.13

Kad treba pustiti prilog, Živojin i Želimir danas zovu Uroša da pusti prilog, jučer Franju, sutra Seada. Prilog je bio sinkronizacija Obame koji se naljutio, otišao i nogom udario po vratima. Duhovito je trebalo biti kad Obama gleda po publici i govori "tebe ću prvog uhapsiti i dati na strijeljanje." Od ponedjeljka do četvrtka "Pervanov dnevnik" nije mimoišao ni jednu aktualnost, pa ni onu najveću: prosvjed seljaka. U četvrtak, nakrcan reklamama velikih firmi koje, nadamo se, nisu besplatne, Pervan je pokušao dešifrirati riječ blokada. To je ono kad seljaci blokiraju, a policija je već blokirala tamo gdje su oni mislili blokirati. Na pitanje kako mu je na blokadama, seljak odgovara: Joj, da nemam kožu i klimu u traktoru, poludio bih. Očito je da Pervanu, kao ni većini Hrvata, nisu simpatične ni metode ni zahtjevi seljaka, ali zato su tu ozbiljni dnevnici svih naših velikih televizija.

DNEVNIK 3 (kaktus)

Srijeda, 14. 8. * HRT 1 * 23.00

Izgleda da u zgradi HRT-a nije bilo nikoga tko bi znao složiti i prepričati agencijske vijesti o današnjem broju mrtvih u prosvjedima u Kairu. Vojska i policija pucale su na prosvjednike (islamiste), pa ni HRT nije mogao ostati po strani, morao je i on nešto likvidirati, za početak: svoje novinarstvo. O neredima i moru mrtvih u Egiptu izvještavaju, vjerovali mi to ili ne, "hrvatska studentica Valentina Luketa" (čiji je hrvatski malo zahrđao), "biznismen Marco Tarek Frigido" i "Ratko Iveković, komunikacijski stručnjak iz Rijeke koji je živio u Kairu, piše knjigu" (i kaže da je Egipat "masivna zemlja s masivnim stanovništvom", što god to značilo). S tim amaterima čavrljala je profesionalka Tina Šimurina ispod čijeg vječno zabrinutog lica piše da je urednica. Ili su svi HRT-ovi vanjskopolitički novinari na godišnjem odmoru ili su otpušteni, svejedno, opravdanja za taj skandal nema.

DNEVNIK (kaktus)

Četvrtak, 15. 8. * Nova TV * 19.15

Sportski tip Željko Vela sastavio je niz sasvim ozbiljnih izjava nogometnog trenera Štimca, koji voli da ga zovu izbornik, što je termin ukraden iz svijeta računala/kompjutora i prebačen u hrvatski nogomet početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, voljom nepoznatog višeg bića, možda čak i samog hrvatskog predsjednika Franje, ukratko: Štimac nije tipkovnica, on je izbornik koji je birao nogometaše koji su jučer loše igrali za reprezentaciju Hrvatske, jer je Štimac to tražio. Vječna je šteta što Vela nije nama, umjesto svojih i izbornikovih mudrolija, danas pustio Štimčeve glasne savjete koji su jučer odjekivali stadionom u Vaduzu, glavnom gradu Lihtenštajna: brže lopta, kreći se, bliže-bliže, bravo, tako je, izvuci ga. Takve stvari viču se najmlađim uzrastima, ali naš rvacki murinjo Štimac ima svoj način komuniciranja s igračima koji otprilike petnaest godina igraju profesionalno nogomet.

RTL DANAS (vijenac)

Petak, 16. 8. * RTL TV * 18.30

Bandićev teatralni potez – rekao je novinar Petar Panjkota, jedini koji u svojem javljanju uživo nije papagajski ponavljao ono što je gradonačelnik Zagreba, perući se od svojih promašenih investicija, izgovorio na konferenciji za novinare. Panjkota je svoj "teatralni potez" izgovorio tako da ne zvuči kao kvalifikacija ili, nedajbože, komentar, nego kao opis. Bravo! Kninsku primalju koja ne želi biti ni blizu kad se rade pobačaji otpustio je Zoran Milanović i nakon par dana ponovo zaposlio, pa je ministar zdravlja Rajko Ostojić došao pričati u studio. Kao svaki razuman i civiliziran čovjek, i on je protiv zabrane pobačaja, ali je i naglašeno protiv eutanazije, "jer to je pitanje života i smrti." Trebali smo zaključiti da pobačaj to nije, ali njegovo pretjerano protivljenje eutanaziji gurnulo nas je u zaključak da je u smrtnom strahu od toga da ga netko ne skine s aparata.

MAJSTORI SVIRAČI: 
BIG BAND POŽEGA (vijenac)

Subota, 17. 8. * HRT 2 * 9.49

Vjerovali ili ne, Požega ima orkestar. U odličnom prvom dijelu (urednica Anamarija Simonelli Milković) trodijelne serije o požeškom Big Bandu vidjeli smo da u njemu sviraju učenici Osnovne i Srednje glazbene škole u Požegi, zajedno sa svojim mladim profesorima i nekolicinom profesionalaca, pod vodstvom Zvjezdana Marjanovića. U Zagreb su stigli u šaljivo dekoriranom autobusu. Umjesto "prijevoz za osobne potrebe" pisalo je "potpuno bespotreban prijevoz". Vidjeli smo dijelove koncerta u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. U odjavnoj špici pojavilo se ime Zdravka Šljivca koji je uvijek tamo gdje su talenti. U Big Bandu, osim iz požeške Glazbene škole, ima svirača koji su ponikli u gradskoj glazbi "Trenkovi panduri". Dragocjenost emisije su izjave učenika i profesora u kojima ima duha, uvjerljivosti, pameti i kulture za otprilike milijun najava koje čitaju urednici HRT-a u svojim emisijama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.