Dolijao

Na granici uhićen i drugi pljačkaš banke u Slavonskom Brodu

Foto: Ivica Galović/Pixsell
pljacka, pucnjava (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
pljacka, pucnjava (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
pljacka, pucnjava (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
pljacka, pucnjava (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
pljacka, pucnjava (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
pljacka banke, pucnjava (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
pljacka banke, pucnjava (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
pljacka banke, pucnjava (1)
20.05.2011.
u 11:00
Ivan Dešić (34) i Andrija Kljajić (47) prošli su tjedan opljačkali poslovnicu PBZ-a u Strossmayerovoj ulici u središtu Slavonskog Broda.
Pogledaj originalni članak

Obojica pljačkaša poslovnice banke u Strossmayerovoj u Slavonskom Brodu, Andrija Kljajić (47) i Ivan Dešić (34) od četvrtka su lišeni slobode i smješteni u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj u Zagrebu. Kljajić se pet dana liječio u brodskoj Općoj bolnici, gdje je operiran nakon što ga je u trbuh ranio policajac tijekom bijega iz banke s torbom opljačkanog novca. Kako je istražni sudac brodskog Županijskog suda Mirko Svirčević u oba pokušaja da ga sasluša naišao na zid šutnje, Kljajić je odvezen je u Svetošimunsku, gdje će do završetka istrage o pljački banke u Strossmayerovoj početi izdržavati pravomoćnu 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog razbojstva i pljačke banke u općinskom središtu Oriovcu, zapadno od Broda, 2002. Tada su njegova dva pomagača uhićena, a Kljajić je s plijenom od 300.000 kuna, pritom pucajući na policajce, uspio pobjeći u BiH. Unatoč međunarodnoj tjeralici, ondje se skrivao punih devet godina, sve dok nije dolijao 12. svibnja pri pokušaju pljačke banke u Strossmayerovoj u Brodu 12. svibnja. Ranjen je, a njegov pomagač Ivan Dešić, otprije poznat policiji i kriminalnom miljeu, motociklom je pobjegao prema Naselju Andrije Hebranga i Mikrorajonu u istočnom dijelu Broda.

Tragovi krvi na cesti

– Policija ga nije tamo tražila slučajno, znao je navraćati. Jedna žena zamijetila ga je dok je bježao, a na prilazu Naselju A. Hebranga pronađeni su tragovi krvi – kaže istražni sudac Mirko Svirčević. Srebrni skuter “gillera” kojim je Dešić pobjegao pronađen je u blizini tog naselja. Hrvatska je policija odmah obavijestila kolege u BiH, ali kako Dešić otprije nije bio osumnjičenik niti je za njim bila izdana tjeralica, posve je normalno prešao granicu i nestao u dubini bosanske Posavine. Dok je bio u bijegu, a policija tragala za njim, Brodom su kružile glasine da je Dešić teže ranjen pri bijegu i da bi se čak mogao predati. To se na kraju, u četvrtak navečer oko 19 sati, i dogodilo, kada se u pratnji svog odvjetnika Zorana Mataića iz Broda  pojavio na međunarodnom graničnom prijelazu Slavonski Brod i dragovoljno predao hrvatskim policajcima.

– Moj branjenik odlučio se dragovoljno predati jer želi surađivati s pravosudnim organima RH. Shvaća da za bijeg nema razloga niti to ima više smisla. Točno je da je ranjen, i to teže, s dva metka u desnu lopaticu, trećim metkom u stopalo. Brodska policija bila je pri uhićenju vrlo profesionalna i korektna, branjenik je medicinski zbrinut u brodskoj bolnici – telefonski je izjavio Dešićev branitelj Zoran Mataić. Dešić ga je nazvao telefonom i zamolio da ga zastupa u istražnom postupku.

Policija korektna

– Pristao sam na njegovu molbu i osobno svojim automobilom otišao po njega na jednu lokaciju nedaleko od Bosanskog Broda te ga dovezao do brodskog graničnog prijelaza. Policija je prilikom uhićenja postupila vrlo profesionalno i korektno – kaže odvjetnik Mataić. Za razliku od Andrije Kljajića, koji ima status osuđenika zbog prijašnjih pljačka, navodno je bio sudionik pljačke banke u zagrebačkoj Dubravi lani u prosincu kada je ubijen zaštitar, Ivan Dešić zasad, kaže njegov odvjetnik, ima status pritvorenika i tek se očekuje saslušanje i istražni postupak koji bi, kaže, trebali biti u Brodu, a možda i u Zagrebu zbog Dešićeva teškog zdravstvenog stanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

BI
bilikamen
13:16 20.05.2011.

mozel Kada bi malo bolje razmislio onda bi i ti vjerojatno došao do zaključka da je baš vlada kriva. Pitaš se kako? Vidi, u Hrvatskoj se niko nikog ne boji, pošto nam je zakon koji je pak vlada i sabor donjeli nikakav. Nitko za ništa ne odgovara a ako je i okrivljen onda su presude smiješne, par dana pritvora. Kad bi u ovakvom slušaju, lopovu, tatu, ubojici i sl. presuda glasila, odsiječi obje ruke ili noge, budi siguran da bi svaki onaj koji se sprema na pljačku ili razbojstvo dobro promislio. Ali šivimo u Banana Repoblik, pa nam tako i je. Živjela vlada,

AL
alapača
13:23 20.05.2011.

@mozel: pa naravno da ćemo kriviti vladu, isto kao i za Koradu, jer smo iz Broda ili smo ukucali u tražilicu ime Ivana Dešića. :D pa vidimo i znamo da je taj davnih dana trebao biti \'na sigurnom\', skup sa svojim pajdašem uz čiju nazočnost je počinio većinu svojih dičnih djela.

MO
mozel
12:23 20.05.2011.

Sada ce komentatori svoje misljenje davati da je vlada RH kriva za sve ove pljacke.Kao sto su komentari za pokusaj ubojstva za otkaz iz firme. Za svaki slucaj ve vlada kriva tako bolesni komentiraju.