omiljeni kardinal

Na 10. obljetnicu smrti počinje beatifikacija Franje Kuharića

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
'08.10.1995., Zagreb - Zagrebacki nadbiskup, kardinal Franjo Kuharic predvodio je u katedrali misu i djakonsko redjenje Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Glas koncila
\'za unu..........4.3.2002. kardinal franjo kuharic arhiv glas koncila\'
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
'02.10.1998., Zagreb - Papa Ivan Pavao II. u obilasku zagrebacke katedrale gdje se pomolio na grobu kardinala Alojzija Stepinca. Papu su pratili kardinal Franjo Kuharic i nadbiskup Bozanic i drugi crk
10.03.2012.
u 12:15
Budući da kardinal Kuharić nije umro kao mučenik vjere, bit će potrebno dokazati nadnaravno čudo
Pogledaj originalni članak

Počinje proces beatifkacije omiljenog hrvatskog kardinala Franje Kuharića! Točno na 10. obljetnicu smrti “kardinala vjere, ljubavi i pravde” – 10. ožujka – trebala bi, neslužbeno doznajemo, i službeno biti objavljena vijest o početku otvaranja procesa za proglašenje blaženim.

Odgovor Kaptola

Očito je to odgovor Zagrebačke nadbiskupije na upite i pritiske posljednjih godina zašto se ne pokreće proces za beatifkaciju jer su na Kaptol poslani deseci svjedočanstava izravnih zagovora na molitve pokojnom kardinalu.

Sva svjedočanstva vjernika počet će se, dakle, i službeno zaprimati te će biti imenovan voditelj kauze za beatifkaciju, čije će ime vrlo brzo biti objavljeno. Pred njime je velika zadaća: prikupljanje podataka o kreposnim djelima kandidata i njegovu uzornom kršćanskom životu te napose prikupljanje dokaza o nadnaravnom čudu. Budući da kardinal Kuharić nije umro kao mučenik vjere (kao kardinal Stepinac, što je jedan od nepobitnih dokaza u postupku beatifikacije), očito će biti potrebno dokazati nadnaravno čudo (poput medicinski neprotumačiva ozdravljenja, kao u slučaju pape Ivana Pavla II.). Kaptol zacijelo već ima u rukama neko čudo, ili čak više njih, koje će moći uvrstiti u kauzu za beatifkaciju. Prvi stupanj, do kojega će se zacijelo brzo doći, bit će status Sluge Božjega. Glavnu riječ ima Sveta Stolica, tj. Kongregacija za kauze svetih, koja vrlo pažljivo obrađuje i ispituje pojedine slučajeve.

Svećenik od ‘45.

Nakon što Kongregacija dopusti dovršetak procesa beatifikacije, završni čin proglašenja donosi Sveti Otac i kandidat se proglašava blaženim i “uzdiže na čast oltara” kako bi ga mogla štovati cijela Crkva.

Kardinal Kuharić u svećeničku je službu stupio 1945., kada je njemu i ostalim svećenicima zareditelj nadbiskup Stepinac rekao da ih šalje “u krvavu kupelj”. Sam je bio u smrtnoj opasnosti i izbjegao je atentat kao župnik u Rakovu Potoku – “malom Staljingradu”, kako je govorio – a bio je i kamenovan s grupom hodočasnika na putu u Mariju Bistricu. Bio je župnik u Samoboru, gdje ga je zateklo imenovanje pomoćnim biskupom zagrebačkim. Nakon odlaska kardinala Franje Šepera u Rim, postaje apostolski administrator Zagrebačke nadbiskupije, a potom i nadbiskup zagrebački.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 154

OB
-obrisani-
12:54 10.03.2012.

10.03.2012. u 12:53h Andrijica Šimić je napisao/la: ...... :-))))))))) beeeeeee

LA
Lavica7
22:48 10.03.2012.

I Kajin je ubio Abela...mi smo potomci Kajinovi. Zidovi su ubli Isusa...sina Bozjeg i...svi im se klanjaju. U cijeloj prici... sv. Sao je zanemariv igrac.

DO
domagojb963
13:50 10.03.2012.

Rambo.com a da ti nisi malo pam,pam?