Silletto

Muzej Vukovar dobitnik iznimnog priznanja u Europi

Foto: Branimir Bradarić
vukovar muzej
Foto: Branimir Bradarić
vukovar muzej
10.04.2016.
u 23:43
Govoreći o samoj prezentaciji vukovarskog muzeja Marić kaže kako je članove prosudbene komisije najviše oduševila snaga i entuzijazam koji je Gradski muzej Vukovar iskazao kroz protekle godine kao i energija s kojom su vukovarski muzealci utjecali na kulturni život u gradu Vukovaru pogotovo u vremenu nakon ratnih razaranja.
Pogledaj originalni članak

- Nakon što smo boravili u San Sebastianu i vidjeli prezentacije muzeja kandidiranih za Europski muzej godine, vidjeli smo jasno kako hrvatski muzeji nimalo ne zaostaju za svjetskim muzejskim trendovima i vrijednostima koje muzeji inače promoviraju, izjavila je ravnteljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić nakon što je danas navečer u prostore Gradskog muzeja unijela nagradu Silletto kojom je Europski muzejski forum nagradio vukovarski Muzej za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzejske ustanove.

Govoreći o samoj prezentaciji vukovarskog muzeja Marić kaže kako je članove prosudbene komisije najviše oduševila snaga i entuzijazam koji je Gradski muzej Vukovar iskazao kroz protekle godine kao i energija s kojom su vukovarski muzealci utjecali na kulturni život u gradu Vukovaru pogotovo u vremenu nakon ratnih razaranja. Dobivanje nagrade Silletto po Marić bila je i jedinstvena prilika da se vukovarski muzealci mogu usporediti s drugim muzejima u Europi. 

-Kada smo radili naš stalni postav bili smo okrenuti našim aktivnostima i potrebama pa smo moguće možda malo i izgubili relaciju prema onome što se događa u svijetu kada je u pitanju muzeologija ali sada vidimo da smo tu i da radimo vrlo dobro, istaknula je Marić.

Povodom velikog uspjeha vukovarskog muzeja u Španjolskoj večeras su u dvorani Dvorca Eltz, gdje je i smješten muzej, Marić dočekali djelatnici muzeja ali i sami građani koji su željeli na ovom uspjehu. Gradski muzej Vukovar dobitnik je nagrade Silletto za 2016. godinu koju dodjeljuje Emya. Nagrada se odnosi za uključivanje zajednice u svoj rad. Nagrada EMYA (European Museum oft he Year Award)– Nagrada europski muzej godine, dodjeljuje se od 1977.

Ove godine Gradski muzej Vukovar ušao je u uži krug ukupno 49 nominiranih muzeja iz 24 europske zemlje. Za Europski muzej 2016. godine proglašen je muzej Polin u Warsawi (Poljska). Uz glavnu nagradu i nagradu Silletto dodijeljene su i Muzejska nagrada Vijeća Europe za posebna postignuća u promociji europske kulturne baštine, Nagrada Kenneth Hudson koja je nazvana po osnivaču EMYA-e a dodjeljuje se muzeju/osobi/projektu/skupini za neobično, odvažno ili kontroverzno dostignuće te Posebne nagrade koje se dodjeljuju muzejima  koji su razvili nov i inovativan aspekt uključujući svoju publiku, a koji drugim muzejima može služiti kao inspiracija.

>>Gradskom muzeju Vukovar značajna EMYA nagrada

>>Gradski muzej Vukovar kandidat za Europski muzej 2016. godine

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NE
nemanatrag
07:34 11.04.2016.

Ovdje nema priča o lustraciji, registru izdajnika, ćirilici, udbašima, komunjarama, zato nema ni komentara,jer Hrvat muzeje ne posjećuje kao što ni knjige ne čita....