PROTIV VEHABIZMA

Muslimani proslavili Kurban-bajram te osudili nasilje i terorizam

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Muslimani proslavili Kurban-bajram te osudili nasilje i terorizam
06.11.2011.
u 16:22
Muslimani diljem svijeta proslavili su u nedjelju Kurban-bajram, a središnjem slavlju u Meki nazočilo je tri milijuna vjernika dok su vjerski vođe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tom prigodom žestoko osudili vehabizam i radikalni islam.
Pogledaj originalni članak

Muslimani diljem svijeta proslavili su u nedjelju Kurban-bajram, a središnjem slavlju u Meki nazočilo je tri milijuna vjernika. Muslimanski vjerski vođe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tom su prigodom žestoko osudili vehabizam i radikalni islam.

Šejtan kolo vodio – To nije islam. Islam ne propagira nasilje. Ne može netko pustiti bradu, obući kratke hlače, pročitati jednu knjigu o islamu i reći da sve zna o islamu. Ono što se dogodilo u Sarajevu nema veze s islamom. Ako netko misli da je to islam, onda ja nisam musliman! – bio je oštar u svome nastupu zamjenik muftije dr. Aziz ef. Hasanović i poručio i muslimanima i nemuslimanima da se ne daju zavesti krivotvorinama kojima je podloga nasilje.

U zagrebačkoj džamiji, gdje su na svečani jutarnji sabah-namaz došle tisuće vjernika, glavni imam Aziz ef. Alili pročitao je poruku reis-ul-uleme dr. Mustafe Cerića, koji je također bio žestok u osudi vehabizma i rekao da je šejtan (vrag) ušao u Mevlida Jašarevića (23), koji je pucao prošli tjedan na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

– Alahova moć i pomoć je u zajednici i zajedništvu, jer onaj tko se odmetne od zajednice, šejtan s njim kolo vodi. U istinitost toga mogao se ovih dana uvjeriti cijeli svijet, gledajući odmetnika od zajednice s kojim je, zaista, šejtan kolo vodio usred dana, usred Sarajeva, okrećući ga amo-tamo s kalašnjikovom u ruci, šireći nemir i strah u gradu, koji je preživio sve strahove ovoga svijeta te dovodeći u teško stanje jedan narod, koji je preživio sve teškoće ovoga svijeta. Nema drugog objašnjenja za odmetnika od zajednice osim da je dopustio da ga ulovi šejtanska mreža, u kojoj čovjek nema izbora, već radi kako šejtan kaže – rekao je u bajramskoj hutbi reis Cerić, dodajući da oni koji napadaju muslimansku zajednicu i koji rade na razbijanju zajedništva muslimana u vjeri praveći sebi zasebne džamije zloupotrebljavaju i instituciju namaza, i džamije i džemata te za takve časni Kuran ima samo riječi osude, jer su ta mjesta u službi sijanja razdora.

Idu u pakao, ne u raj

- Oni koji proglašavaju vjernike nevjernicima, rade najgoru stvar, izmišljaju i pripisuju Alahu i Njegovu Poslaniku ono što im ne priliči, novotariju kao zabludu koja ih sigurno vodi u pakao, a ne u raj, kao što to oni tvrde za sebe i svoju skupinu. Umjesto da budu daidže, postavljaju se za suce. Umjesto da sud o našim razlikama ostave dragome Bogu - kako nas uči Kuran - oni ne vjeruju u Sudnji dan i hoće sve račune poravnati sad i ovdje po svojoj pameti - rekao je Cerić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 58

NA
natürlich
12:17 07.11.2011.

Mostarac ,,,SejoSeljak daj se jednom lepo izjasni sta si ti ? Budista ili musliman. \"Bosanci\" su i Srbi i Hrvati Egipcani i Vehabije i t..d.

LS
Ljuti Sipak sa Kacine
17:08 06.11.2011.

ova ideologija ce postat religija samo onda kad dozvolu da se u meki i medini sagrade crkve i druga religiozna mista za molitve svih vijera kao i u svakom civiliziranim svijetu.

OB
-obrisani-
21:51 06.11.2011.

taj isti isa je nosio i brkove i dugu kosu, pored brade, ako smo vec dotakli modu antike....nije tesko razlikovati talibane i hruiscane iz aviona sa 3000m.....