Loše iskustvo

'Mukotrpno sam radila bez slobodnog dana. Obećali su mi 4500 kn, ali...'

Foto: Thinkstock
'Mukotrpno sam radila bez slobodnog dana. Obećali su mi 4500 kn, ali...'
09.08.2017.
u 17:09
Smršavila sam 8 kila od napora i nemogućnosti za normalnim toplim obrokom jer nismo smjeli sjediti na radnom mjestu ni da pojedemo nego smo se skrivali u skladištu, kaže čitateljica
Pogledaj originalni članak

Nakon što smo objavili članak o mladiću koji je radio u Zadru u restoranu kao konobar i napisao svoje "lijepo iskustvo", javila nam se još jedna čitateljica, čije iskustvo također nije bilo baš divno.

Čitateljica je napomenula kako bi željela ostati anonimna jer, kaže, sada radi u stabilnoj tvrtki u svojoj struci.

U nastavku prenosimo njezino iskustvo:

- Isto kao i mladić iz priče, dala sam otkaz na tadašnjem radnom mjestu radi plaće koja je bila minimalac i odlučila "odraditi" sezonu, te se vratiti s ušteđenim novcem i tražiti opet posao u struci.

Radila sam kao konobarica na otoku Pagu, mjesto koje se zove Mandre. Obećana plaća je bila 4.500,00 kuna, no kada je došlo vrijeme za plaću na račun mi je isplaćeno jedva 3000 kuna i obećan mi je ostatak "na ruke". Tako su prošla ta 3 mjeseca rada, a ja kao što pretpostavljate taj dio na ruke nisam nikad dobila. Kada god sam pitala za taj dio rečeno mi je da će biti sigurno i da me ne bi nikad prevarili.

Ta mukotrpna 3 mjeseca rada bez slobodnog dana što mi i nije bio toliki šok jer je to sezona i očekivala sam takve uvjete, no to bi i bilo za izdržati da je smjena bila 8 sati. Naravno poslodavci ne računaju u tih 8 sati rada (što Vam kažu na razgovoru prije početka rada) dolazak 40 minuta prije jutarnje smjene kako bi se oprala i postavila terasa. Također, ne računaju ostanak nakon popodnevne smjene najmanje sat vremena (znalo je biti i po 3 sata dulje) radi par pijanih turista koji će eventualno napraviti još 200 kuna prometa jer Vaš šef ne da da zatvorite kafić dokle god ima gostiju.

Također, od Vas se očekuje da ste majstor i čistačica i konobarica i uz sve to da uskačete u kuhinju kada ima posla.

Bakšiš koji se dobije na kraju je dio dan šefu jer se to odnosilo na 2-3 kave ili sok koji smo popili u smjeni koja je trajala najmanje 10 sati. To nam se sve zbrajalo i oduzimalo od našeg bakšiša koji smo dobili radi ljubaznosti i brze usluge. Smatram da ako konobar ostaje prekovremeno i čisti wc-e i sto drugih naloga od poslodavca onda je zaslužio naknadu i barem te dvije kave ili sok koje popije tijekom smjene.

Tako sam ja otišla na sezonu i radila 3 mjeseca za jedva 9000 kuna bez slobodnog dana uz sve ove ovo.

Smršavila sam 8 kila od napora i nemogućnosti za normalnim toplim obrokom jer nismo smjeli sjediti na radnom mjestu ni da pojedemo nego smo se skrivali u skladištu.

Zato više ne mogu slušati priče gdje ljudi misle da se na moru dobro zaradi, kada je sve više ovakvih slučajeva gdje radite kao životinja i još ne dobijete obećani novac.

Bilo bi mi drago kada bi moja priča nekome pomogla jer ovo što je rekao mladić iz Vaše priče i ja to je REALNA priča konobarenja u našoj lijepoj državi.

Znam da ima i onih koji su pošteni i koji drže do dobre radne snage ali, nažalost, ja još za takve nisam čula - kaže čitateljica.

>> Kakva su vaša iskustva sa sezonskim poslom? Javite nam dojmove na mail javi@vecernji.net

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 77

Avatar swp850
swp850
18:35 09.08.2017.

Daj napiši ime i prezime tog smeća od poslodavca neka se zna tko je. Zato nam je i tako. Šutimo ne idemo s imenima u javnost i nikome ništa.

SN
Snowden
19:31 09.08.2017.

Imam jako slično iskustvo sa "gospodinom Silvanom Šamanićem iz Novog Vinodolskog(konoba "Nautica"). Nadam se da se obogatio na sirotinji te želim njemu i sličnima da što više otetih novaca ponesu sa sobom jednog dana u grob.

RS
rasta sev
18:33 09.08.2017.

znači ništa se nije promijenilo, radio sam 2012 sezonu u privatnom sektoru isplaćena plaća nije bila prema dogovoru, bilo je dogovoreno povrat novca za put, povrat plaćenog hig, min. nije plaćeno, radno vrijeme od 5.30 do cca 23,00 sata uz pauzu za ručak od cca 1-2 sata.Kada bi ponovio nešto takvo stvarno bi sam bio kriv, ima li nade da i kod nas "poduzetnici" budu natjerani da poštuju zakon, o prijavi zaposlenika ništa niti na minimum ali papir je bio u ladici kod šefa kao alibi da je radnik baš danas počeo raditi. Sve u svemu crni dio turizma i mogu kazati da ne vidim perspektivu kod nas za bilo kakav posao jer u turizmu naročito u restoranima i kafićima gazde su kriminalci ili njima bliske osobe.