Kolektivni ugovor

Mrsić učiteljima vraća dodatak na plaću, možda već od veljače

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Mrsić učiteljima vraća dodatak na plaću, možda već od veljače
12.12.2012.
u 18:37
Odrekli su se božićnice za 2012. i 2013. i regresa u 2013. te pristali na manje jubilarne nagrade i dnevnice i drukčiji obračun prijevoza
Pogledaj originalni članak

Vlada i sindikati potpisali su Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i Dodatak TKU-a kojim su se javne službe odrekle božićnice za 2012. i 2013. i regresa u 2013. te pristale na drukčiji obračun naknade za prijevoz, manju jubilarnu nagradu i dnevnicu od 150 umjesto 170 kuna. Ugovor je potpisalo šest sindikata, od 11, koliko je sudjelovalo u pregovorima, ali se zbog instituta proširene primjene primjenjuje na svih 180.000 zaposlenih.

Ipak, tu ne prestaje kolektivno pregovaranje. Naime, jednokratna materijalna prava Vladu stoje 1,4 milijarde kuna pa će trebati još štedjeti da bi se uštedjele 2,3 milijarde kuna predviđene proračunom za 2013. Izazov je za Vladu i dogovor o Sporazumu o osnovici plaće. Sporazum koji bi trebao stupiti na snagu u travnju govori o povećanju osnovice plaća za 240.000 zaposlenika koji primaju plaću iz proračuna za 6 posto te isplati razlika između plaća u realnom i javnom sektoru, što proračun može opteretiti za dodatnih 1,6 milijardi kuna. Vlada želi Sporazum staviti izvan snage, a sindikati koji su potpisali TKU pristaju na pregovore, ali ne jamče uspjeh. Počinju i pregovori o granskim kolektivnim ugovorima. U njima su definirani dodaci na plaće, a neke od njih Vlada će pokušati ukinuti. Uoči pregovora o dodacima ministar Mirando Mrsić obećava obrazovanju: vratit ćemo vam dodatak od 3,5,7 ili 9 posto! O pregovorima će ovisiti hoće li to biti u veljači ili poslije. Vratit ćemo ga vjerojatno kroz koeficijente. Mrsić najavljuje da je spreman povećati osnovnu plaću u obrazovanju, što će državu stajati godišnje oko 170 milijuna kuna.

A da će pregovori biti teški, potvrđuje i izjava Ivice Babića, predstavnika Sindikata liječnika: – Na uzmicanja kada je riječ o pravima u granskim ugovorima nećemo pristati.

>> Klauzula: Dobije li božićnicu jedna služba, Vlada je mora dati svima

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar maximus69
maximus69
19:42 12.12.2012.

Ova Adverbšek ili se zaljubila u Mrsića ili će skoro u vladu...naime žena toliko predano radi za ovu vladu koja samo kuka, a nezna raditi...nema, pa nema, šta su se prihvatili vlasti kad su nesposobni...

ČM
Čale moj
19:54 12.12.2012.

Svi koji dobiju plaće u "hiljadama " dobiju i previše !

ST
stefj
19:23 12.12.2012.

Ma ništa, sve je to premalo. I opet se neće skupiti dovoljno novaca, bez obzira na ekstremne poreze koje imamo. Gospodarstvo će i dalje propadati, kapital odlaziti, a investitori izbjegavati... Treba prepoloviti državnu upravu, no kako, kada su samo ovi u njoj zaposlili 5000 Ljudi? Da bi za njih bilo, evo uzimaju i učiteljima i policajcima i medicinskim sestrama i ostalima. A privatni i realni sektor? Što mislite od kuda ova gomila nezaposlenih?