Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proširena primjena

Klauzula: Dobije li božićnicu jedna služba, Vlada je mora dati svima

'04.12.2012., Zagreb - Pregovaracki timovi Vlade i Sindikata javnih sluzbi sastali su se u Banskim dvorima cime su nastavljeni pregovori o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za sluzbenike i namje
Goran Stanzl/Pixsell
05.12.2012.
u 22:30

Granski ugovori: 
Potpisivanjem TKU-a, još uvijek nisu osigurane uštede u proračunu.

Tekst novog Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe konačno je sastavljen, a parafiralo ga je sedam od 11 sindikata. Bit će potpisan 12. prosinca u 12 sati, a ministar Mirando Mrsić nada se da će se do tada sindikati okupljeni oko Matice hrvatskih sindikata predomisliti i potpisati ugovor koji garantira zaštitu 180.000 zaposlenika još četiri godine. Dodatak TKU-a definira odricanje dviju božićnica, ove i iduće godine, regresa u 2013., a jubilarnu nagradu dobit će svi, ali uz osnovicu koja je smanjena sa 1800 na 500 kuna.

Prijevoz akontacijski

Naknada za prijevoz isplaćivat će se akontacijski onima koji kupuju pokazne karte, a onima koji na posao idu osobnim automobilom pola naknade isplaćivati će se unaprijed, a ostatak nakon dokazivanja troškova. S obzirom na to da su to povoljniji uvjeti od onih u dodatku TKU-a za državne službenike, isti princip ponudit će se i zaposlenima u državnoj administraciji. Iako nema konsenzusa među sindikatima, TKU će vrijediti za sve jer vrijedi institut \"proširene primjene\" pa je dovoljan jedan potpis da ugovor vrijedi za 180.000 zaposlenih.

Ali, uštede time nisu postignute. Sva jednokratna prava sadržana su i u granskim ugovorima, a sindikati imaju vremena do 12. siječnja prilagoditi granske ugovore TKU-u, što znači da će Vlada morati isplatiti božićnicu.

– Inzistirat ćemo da se ugovori izmijene do 21. prosinca. Ako netko to ne napravi, Vlada će iskoristiti mjere koje su joj na raspolaganju – zaprijetio je ministar Mrsić, a sindikati koji su spremni na suradnju osigurali su se klauzulom. Prema njoj, božićnica će se morati isplatiti svima ako je bilo koja djelatnost javnih službi dobije.

Sindikat koji vodi Vilim Ribić nije u granski ugovor ugradio božićnicu pa je jedino sigurno da je znanstvenici i sveučilišni profesori neće dobiti. Zato se Ribić toliko i bori za TKU, komentiraju sindikalci.

Sporazum o osnovici

S druge strane sindikat učitelja Zvonimira Laktašića okuplja većinu učitelja pa će na novim pregovorima o granskim ugovorima vjerojatno sam postavljati uvjete Vladi. Otvara se i pitanje sporazuma o osnovici. Vlada ga želi ukinuti umjesto odgoditi. Stupa na snagu prvog dana 2013., a sindikati ga neće olako pustiti jer jamči povišicu od šest posto i isplatu zaostalih usklađenja plaća koja bi proračun koštala 1,6 milijardi kuna.

Komentara 9

Avatar puky
puky
06:23 06.12.2012.

... snaga sindikata u pregovorima sa poslodavcima, u ovom slučaju Vladom RH, ne leži u spretnosti pregovaranja već mogućnosti organizacije prosvjeda i štrajka ... razum ima svoje mjesto u pregovorima ali ga trebaju imati obje strane ... nemoguće je pregovarati ako je unaprijed određeno da će biti kako jedna stana hoće ... to nisu pregovori već pristajanje protiv svoje volje ... a kako rekoh volju svog članstva sindikati mogu braniti jakim sredstvima ... strava ...

DP
Dioklecijanova palaca
08:50 06.12.2012.

Uštede je moguće ostvariti povećanjem norme profesorima njemačkog jezika , jer u srednjim školama učenici koji uče njemački su malobrojni ,pa profesor radi samo sa 3 učenika u razredu. Nepravedno je da profesor koji radi s 3 učenika u razredu ima jednaku plaću kao profesor koji radi sa 30 učenika.

LY
Lythrum
22:41 05.12.2012.

kakve su to gluposti s tim božićnicama...neke firme dobiju,neke ne...ako nema božićnice za državne i javne službe onda nema niti za jednu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije