POBAČAJ

Mrsić o pobačaju na živo zbog priziva savjesti: Stavili su svoju savjest ispred dobrobiti pacijentice i Dubrovnik vratili u 18. stoljeće

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Mrsić o pobačaju na živo zbog priziva savjesti: Stavili su svoju savjest ispred dobrobiti pacijentice i Dubrovnik vratili u 18. stoljeće
27.03.2019.
u 11:56
Napomenuo je da je prije više od mjesec dana, prema odluci Ustavnog suda, Vlada trebala donijeti novi Zakon o pobačaju, no ništa nije učinjeno po tom pitanju.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić osudio je danas u Saboru odluku anesteziologa u Dubrovniku da, pozivajući se na priziv savjesti, dopuste da se ženi napravi pobačaj "na živo", bez anestezije.

Podsjetio je, inače, da se prije više od mjesec dana prema odluci Ustavnog suda trebao donijeti novi Zakon o pobačaju, no Vlada to nije napravila, pa je pozvao sve zastupnike da podrže njegov prijedlog tog zakona koji čeka raspravu u dnevnom redu.

- Prije više od mjesec dana trebali smo imati novi zakon o prekidu trudnoće. Vlada i Hrvatski sabor su ignorirali rok Ustavnog suda. Velika je to sramota za vladu Andreja Plenkovića. Kakvu to poruku građanima šalje Vlada koja ne poštuje Ustavni sud? Svima je jasno što je Ustavni sud poručio 2017. godine - pobačaj se ne može zabraniti u Hrvatskoj i Vlada ima dvije godine da zakon osuvremeni. Vlada je imala dovoljno vremena, ali ne i dovoljno hrabrosti.

Andrej Plenković pokazao je da je politička kukavica, skriva se iza ministra Milana Kujundžića i njegovih povjerenstava, a zapravo se boji HDZ-ovih nazadnjaka i klerikalaca bez kojih nema većinu u Saboru i nema vlast. Boji se proklinjanja s crkvenih oltara, jer eto izbori su pa ne bi bilo lijepo da se otpuhne pozlata s njegovog lika i djela – kritizira Mrsić.

Poražavajući su podatci, nastavlja, koji se čitaju u medijima - 20 posto bolnica koje imaju ginekološke odjele ne rade prekid trudnoće jer su svi liječnici iskazali priziv savjesti, od 322 ginekologa, 58 posto je iskazalo priziv savjesti.

- U nekim bolnicama žene šalju na savjetovanje iako je to protuzakonito. Neke bolnice žene šalju na prvostupanjske i drugostupanjske komisije. U Dubrovniku se desilo ono što je bilo nemoguće zamisliti. Svim anesteziolozima koji su taj dan bili na dužnosti probudila se savjest pa je ginekolog morao obaviti prekid trudnoće pri punoj svijesti pacijentice.

Kolege koji imaju priziv savjesti da ne sudjeluju u prekidu trudnoće, savjest nije upozorila da odbijajući anesteziju krše Hipokratovu zakletvu na koju su prisegnuli. Stavili su svoju savjest ispred dobrobiti pacijentice i Dubrovnik vratili u 18. stoljeće. Da su to učinili u ratu, sudilo bi im se po međunarodnim konvencijama. Ali, nažalost, ne postoji konvencija koja bi osudila ovo što se dogodilo ženi u Dubrovniku – zaključio je Mirando Mrsić.

Općinski sud odgodio ročište protiv Mamića i šestorice za izvlačenje novca iz Dinama

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

BA
bakulušić
13:45 27.03.2019.

Shvatio je Mirando Mrsić da je ovo jedina tema na kojoj on kao političar - aktivist može zaraditi par glasova više. No, nedovoljno da opstane u politici. Na svu sreću!

DU
Deleted user
18:12 27.03.2019.

Ako nije bio ugrožen život pacijentice ili djeteta treba podnijeti prijavu i protiv ovog ginekologa koji je to uradio.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:01 27.03.2019.

Što ćemo ako se konobari pozovu na priziv savjesti i odbiju točiti alkohol?