U Njemačkoj je ukrašavanje grančica proljetnog drveća šarenim ispuhanim jajima dugogodišnja i vrlo raširena uskrsna tradicija. Ipak, Savezni ured za zaštitu potrošača i sigurnost hrane (BVL) izdao je važno upozorenje građanima – izbjegavajte ispuhivanje jaja ustima! Kako navode iz BVL-a, svježa jaja mogu biti kontaminirana opasnim bakterijama poput salmonele, koje se s životinja lako prenose na ljude. Iako je zaraza relativno rijetka, stručnjaci upozoravaju da se prilikom rukovanja sirovim jajima moraju poštovati stroge higijenske mjere.
„Kod popularnog ispuhivanja jaja preporučuje se izbjegavanje izravnog kontakta s ustima. Umjesto toga, sigurnije je koristiti pomagala poput skraćenih slamki ili jednokratnih šprica“, stoji u priopćenju BVL-a. Na taj način može se učinkovito spriječiti prijenos salmonele ili drugih potencijalno opasnih mikroorganizama.
Nakon ispuhivanja, preporučuje se da se ljuske jaja temeljito operu iznutra i izvana pomoću vode i deterdženta, a ruke obavezno oprati toplom vodom i sapunom.Uskršnje dekoracije nisu jedina tema nadzora. U Njemačkoj se godišnje prosječno konzumira oko 249 jaja po osobi, pa nadležna tijela redovito provode analize ne samo na prisutnost bakterija, nego i na štetne kemikalije.
Posebna pažnja posvećuje se jajima iz slobodnog uzgoja jer je kod njih zabilježena viša učestalost pojave dioksina i polikloriranih bifenila (PCB), štetnih tvari koje mogu dospjeti u okoliš putem industrijskih procesa, a zatim preko hrane doći i do kokoši. „Rezultati testiranja pokazuju da su u četiri do sedam posto uzoraka jaja iz slobodnog uzgoja prekoračene maksimalno dopuštene razine dioksina i PCB-a“, upozorava Savezni ured. S druge strane, kod jaja iz podnog uzgoja ili ekološke proizvodnje takva su prekoračenja vrlo rijetka – zabilježena su u manje od dva posto slučajeva.
Šareni uskrsni aranžmani i ukrašavanje domova ostaje tradicija u mnogim obiteljima, no zdravstvene preporuke i kontrole pokazuju da ni naizgled bezopasni običaji nisu posve bez rizika. Zdravlje uvijek treba biti na prvom mjestu – a uz malo pažnje i higijene, tradicija može ostati jednako čarobna i sigurna.