poruke poslovnih ljudi

Sposobni ipak mogu uspjeti u Hrvatskoj. Donosimo priče mladih poduzetnika!

Foto: PIXSELL
Sposobni ipak mogu uspjeti u Hrvatskoj. Donosimo priče mladih poduzetnika!
05.03.2015.
u 14:09
Rimac automobili: Nudili su im preseljenje u Njemačku i Abu Dhabi, ali odlučili su ostati kod kuće i odavde rasti i širiti se
Pogledaj originalni članak

Izjava osobe koja se odselila iz Hrvatske u Dublin i poručila da su svi koji su ostali boriti se na domaćem neplodnom tlu slijepci i intelektualno zarobljeni unutar granica Hrvatske, izazavala je na Facebooku niz komentara mladih poduzetnika koji su uspjeli u Hrvatskoj i koji ne razmišljaju o odlasku iz zemlje, ali ne osuđuju ni one koji su otišli ako im je tako lakše postići cilj.

Teže onima koji ostaju

– Takve su poruke pljuska svim poduzetnicima koji su uspjeli preživjeti 10 do 15 godina i u svojim tvrtkama zaposliti mlade ljude, pljuska svim kreativnim mladim ljudima koji imaju uspješne startupove, pljuska svima koji su dovoljno hrabri da pokušaju uspjeti u Hrvatskoj – započeo je raspravu Damir Podhorski, vlasnik marketinške agencije Escape, kao odgovor na izjavu iseljenika u Dublin. Podhorski smatra da se može uspjeti i u Hrvatskoj, da treba biti uporan, pa i kada je kriza.

– Smatram da je odlika pravog poduzetnika sposobnost da se prilagodi trenutačnoj situaciji – kaže Podhorski. I smeta mu što se više prostora daje onima koji odlaze nego onima koji poslovno uspiju ovdje.

Matija Kopić, vlasnik tvrtke Farmeron, posluje dijelom ovdje, ali ga je put odveo i u SAD. – Ako hoćete nešto napraviti, možete to i u Hrvatskoj. Mislim da je polariziranje besmisleno jer ne možete svakoga stavljati u tuđe cipele. Također, nitko se ne bi trebao osjećati hrabrim i sposobnim ako je donio neku odluku, jer svatko ima svoje razloge za odlazak ili ostanak. Činjenica je da je vani lakše poslovati i da se možda brže uspije, ali svaki poduzetnik ima svoj izbor – kaže Kopić.

– Netko može ovdje pokušati, netko vani, svejedno je. Ne treba veličati one koji su otišli van jer je ovdje teže, ali svatko ima pravo izbora – istaknuo je Hrvoje Bujas, vlasnik tvrtki Crno jaje i GoHome. Stajalište Mate Rimca, našeg zasigurno najpoznatijeg poduzetnika, već je znano, ali poručuje još jednom: Naš je stav i dalje isti, ne želimo otići iz Hrvatske. Aktivno rastemo i širimo poslovanje, a planiramo i ostati u Hrvatskoj. Rimac je još lani govorio o primamljivim ponudama koje je dobivao iz inozemstva vezane uz preseljenje proizvodnje, no i tada je odlučio ostati kod kuće, a što mu je dodatno omogućila dokapitalizacija tvrtke.

– I u Hrvatskoj se može uspjeti, taj je put zahtjevniji nego negdje drugdje, no svjesni smo da se uspjeh u našoj niši ne može preslikati na sve društvene sfere. Nije u redu osuđivati ikoga za odluku o ostanku i pokušaju mijenjanja određenih stvari, ili odlasku – poručuje Aron Stanić iz tvrtke Inchoo, koja pruža usluge izrade cjelovitih rješenja za online trgovinu.

Pomoć institucija

Matija Žulj, predsjednik uprave Agrivija, kaže kako je bilo ponuda da svoj inteligentni sustav za online upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom, organizaciju i optimizaciju proizvodnog procesa te povećanje prinosa i dobiti vode iz neke druge zemlje uz pomoć stranih investitora. No nisu htjeli mijenjati cijeli život pa su priču posložili tako da globalni biznis operativno vode iz Hrvatske. U slučaju neke jako dobre ponude, tko zna... No zasad se puno više toga i za manje novca u njihovoj branši može postići u Hrvatskoj nego u zapadnim zemljama, tvrdi Žulj.

– Nije lako, u Hrvatskoj je više negativnih nego pozitivnih primjera poslovanja, no uspjeli smo ostvariti jako dobru suradnju s HAMAG BICRO-om i HBOR-om, koji za zelene projekte daju kredite uz puno povoljniju kamatu nego što bi nam je dali neki investitori. I poduzetnički impuls Ministarstva obrta dobar je vjetar u leđa za novi val investicija koje treba iskoristiti – kaže Krešimir Dvorski iz Sustava javnih bicikala NEXTBIKE. U manje od dvije godine tvrtka je uspostavila sustav javnih bicikala u Zagrebu i Šibeniku, te franšizno poslovanje u 80 gradova svijeta.

>> Mate Rimac: Samo poduzetništvo može nas izvući iz krize

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 58

DT
dturina
14:16 05.03.2015.

Muka mi je od ove prozirne propagande propale države.

PK
puši kurac
14:13 05.03.2015.

ideš, čak ih je 5 komada uspjelo!! stvarno impresivan broj. znači svi ostali su nesposobni?

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
15:19 05.03.2015.

5 uspjelo, a 500 000 se iselilo.