Ovršni zakon

Mostovci se čude: Prijedlog je usuglašen s HDZ-om, a tako je nisko na dnevnom redu

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Mostovci se čude: Prijedlog je usuglašen s HDZ-om, a tako je nisko na dnevnom redu
21.06.2017.
u 12:36
Izmjenama se prvi put štiti dom, kazala je predsjednica NO Mosta Sanja Mišćević.
Pogledaj originalni članak

Most nezavisnih lista danas je u Saboru zatražio da se njihov prijedlog izmjena Ovršnog zakona što prije raspravi i donese kako bi se pomoglo najugroženijim građanima koji se susreću s ovrhama na svojim nekretninama. 

Taj prijedlog sada je negdje oko 50. mjesta na dnevnom redu pa u Mostu strahuju da se neće stići raspraviti prije ljetne stanke koja počinje nakon 15. srpnja.

– Ne vidimo razloga za odgađanje, pozivamo premijera i predsjednika Sabora da omoguće raspravu o Konačnom prijedlogu zakona kako bi on mogao zaživjeti i pomoći najugroženijim građanima koji se susreću s ovrhama na svojim nekretninama. Čudi nas da je tako nisko u dnevnom redu jer se radi o prijedlogu koji je usuglašen između pregovaračkih timova Mosta i HDZ-a, formalno Mostov prijedlog, ali na njemu su naporno radili i HDZ-ovi članovi – kazao je predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić na konferenciji za novinare u Saboru te dodaje kako bi izmjene trebale pomoći stotinama ljudi. Zabrinjavaju ih, kaže, izjave s okruglog stola u organizaciji predsjednice RH da treba zanemariti ove izmjene i ići na opširnije izmjene cijelog zakona.

Štiti se dom

– Od samog početka tvrdimo da treba ići u kompletnu izmjenu Ovršnog zakona, ali do tada treba promijeniti ovo jer građani ne mogu čekati, a kad ovo izmijenimo, možemo se prihvatiti pripreme izmjene kompletnog zakona, za što je ipak potrebno dulje vrijeme – tvrdi Šimić te dodaje kako očekuje da Vlada idući tjedan donese svoje mišljenje na konačni prijedlog te da onda Sabor što prije to raspravi.

Predsjednica NO-a Mosta Sanja Mišćević, koja je kao sad već bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa radila na izmjenama zakona, kaže kako su one usmjerene na poboljšanje katastrofalnog položaja ovršenika.

– Izmjenama se prvi put štiti dom, to je ustavna kategorija koja je po zadnjim odlukama našeg Ustavnog suda stavljena ispred kategorije vlasništva. Neke su od izmjena da, osim uz izričitu dozvolu ovršenika, nije moguće plijeniti nekretninu u kojoj on stanuje, tako se pokušava spriječiti da građani izgube svako dostojanstvo i završe na ulici – kaže Mišćević. Time se, objašnjava, zaštićuje jedina nekretnina, osim one za koju je vlasnik potpisao da se može ovršiti. Tako se trebaju štititi oni ovršenici koje želi ovršiti neka druga institucija ili fizička osoba i ne odnosi se to na postupke koji su u tijeku, a gdje je ovrha pokrenuta, ovo se odnosi na buduće ugovorne odnose gdje će se banki potpisati da pristajete na ovrhu, ali se onemogućuje mogućnost ovrhe od trećih osoba. Najugroženijim građanima kojima je nekretnina ovršena država bi trebala osigurati najamninu u razdoblju od 18 mjeseci dok ne stane na noge – nova odredba koja će, tvrde u Mostu, pridonijeti tome da građani ne završavaju na ulici.

"Riječ o sudbinama ljudi"

– Ovršenik nađe nekretninu koju će iznajmiti, a država najmodavcu plaća. Centar za socijalnu skrb određuje koja je to visina, ovisno od slučaja do slučaja, to je sve u njihovoj nadležnosti, ali je plan da ukupno taj cijeli iznos ne prelazi iznos od 9 prosječnih plaća u Hrvatskoj – objašnjava Mišćević. Neće biti moguće provesti ovrhu ako glavnica duga ne prelazi 20 tisuća kuna, a ako prelazi, ide se na ovrhu na nekretnini, vjerovnik mora dokazati da nije mogao ovu tražbinu ispuniti na nekom drugom predmetu ovrhe. Olakšanje položaja ovršenika omogućuje se i povećanim zaštićenim dijelom primanja za one čija su mjesečna primanja ispod prosječne plaće.

– Ovo je samo dio izmjena koje predlažemo, ovo doživljavamo kao vatrogasnu mjeru. Ministarstvo pravosuđa, dok je Most bio u Vladi, najavilo je da se radi na kompletnoj izmjeni ovršnog prava. Ali to traje, a ovim izmjenama, za koje inzistiramo da stupe na snagu što prije, štitimo položaj ovršenika – objašnjava Mišćević.

Zastupnik Mosta Tomislav Žagar dodaje kako je motivacija Mosta da zaštiti ne samo nekretninu nego i pravo građana na dom i zato su, kaže, ove izmjene jako bitne. – Nesuvisle su argumentacije da se ide na cjelovito rješenje. Zahtijevamo od Vlade da što prije iznese svoje mišljenje i da se zakon što prije raspravi i donese jer ovdje je riječ o sudbinama ljudi. Možemo spasiti mnoge obitelji da ne ostanu bez doma – zaključuje Žagar.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar southman
southman
13:12 21.06.2017.

Kada 76 zastupnika potpiše zahtjev za opoziv predsjednika Sabora onda je logično da se tostavi kao prva točka sjednice Sabora, u cijelo, svijetu osim kod MOST-ovaca koji su je odlagali danima !! I sada se kao čude ??

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:17 21.06.2017.

Da su mostovci stvarno htjeli to bi odavno bilo na dnevnom redu. Godinu i po u vladi, sami vodili sabor nisu radili ni napravili nista osim postavljali balvane svojoj vladi da ide sto sporije

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:14 21.06.2017.

Šimiću, vi ste seljačići, nedorasli za ozbiljan posao, ti, Bulj, Grmolja, Petrov tipični provincijski seljačići.