Kolumna

Most, naravno, neće dobiti nadzor nad policijom i SOA-om

Foto: Hina
Most, naravno, neće dobiti nadzor nad policijom i SOA-om
03.01.2016.
u 11:45
Most će dobiti dio odgovornosti, uz to da Karamarku ide jaka funkcija lidera vladine Domovinske sigurnosti
Pogledaj originalni članak

Ako je Most sa Zoranom Milanovićem dogovarao diobu ministarstava po sistemu "podjele plijena", to s HDZ-om (Domoljubnom koalicijom) neće biti slučaj. Idućeg tjedna, kada počinje "pripetavanje" Petrova, Karamarka i Oreškovića oko sastavljanja vlade, neće se dijeliti i "vlasništva" nad ministarstvima, državnim institucijama ili agencijama. Plan je da će se dijeliti primarne ili sekundarne odgovornosti u vođenju i upravljanju. S time da će ministra iz jedne, nadzirati njegov doministar iz druge političke opcije.

Kad bi bilo drukčije, a ministarstva predstavljala političko-stranačka lena, mala kraljevstva s paradržavnim statusom unutar vlade – zajednička vlada unaprijed bi propala, pa čemu trud. To da stranke ne dobivaju ministarstva u privatno vlasništvo, naravno ne znači da će izostati borba oko nadležnosti, pa se već danima javlja kako Petrov i Most "inzistiraju da uz pravosuđe dobe i MUP, čak i tajnu službu, SOA-u". Ili da Most "traži potpunu kontrolu nad represivnim aparatom". Navodno, s motivom da bi taj aparat služio isključivo u svrhe nacionalne sigurnosti i za suzbijanje korupcije i kriminala. Ovakvi su natpisi uzburkali mnoge, jer postavilo se pitanje – a s kojim to stručnim ljudima Most misli preuzeti nadzor nad represivnim aparatom? Postavilo se i pitanje – ako HDZ prepusti upravljanje policijom, PNUSKOK-om, tajnim službama Mostu, a što će mu onda ostati za upravljanje, s obzirom da će financije biti pod striktnom kontrolom Tima Oreškovića, a on, ipak jest nestranački čovjek, bez obzira što ga se "sjetio" HDZ? I, pitaju se svi – zar će Karamarko "dozvoliti" Mostu da preuzme nadzor nad tako vrijednim i moćnim aparatom, u kojem, uostalom Karamarko pliva kao riba, jer je kvalificiran upravo za policijske i poslove nacionalne sigurnosti? Poslove na kojima je radio 20-tak godina.

Kad bi, dakle, podjela nadležnosti i bila po sistemu podjele plijena, Most ne bi mogao dobiti puno od tog sustava kao svoje "leno", a nikako čitav sustav. A najmanje moguće SOA-u, koja, uostalom i ne može biti predmetom političkog trgovanja, jednako kao niti Vrhovni sud RH. Upravljanje SOA-om jest stručan, nestranački posao, premda, istina, politika odlučuje tko će Agenciju voditi. HDZ i Most će, stoga moći usuglasiti sunadzorništvo, a neće moći privatizirati represivni aparat.

Tenzija oko kadroviranja ovdje ne bi trebalo biti, pogotovu ako se krene s realizacijom plana da se pri vladi osnuje Ured Domovinske sigurnosti, kao mjesto središnje koordinacije kompletnog sigurnosno-obavještajnog aparata zemlje. Bude li Karamarko zamjenik premijera ili prvi potpredsjednik vlade zadužen za Domovinsku sigurnost, ujedno će držati i jednu od politički najbitnijih funkcija u državi, ne samo u vladi. Domovinska sigurnost kao koncept proaktivne zaštite države, podrazumijeva uključenost diplomacije, sigurnosno-obavještajnih agencija, vojske, policije, itd, i mjesto je s kojega se svakodnevno upravlja sustavom, a ne samo u vrijeme kriza i opasnosti.

Zauzme li Karamarko tu poziciju, imat će pod nadzorom cijeli sustav, upravljao njegovim dijelovima Most, HDZ ili nestranačka osoba, svejedno. A s te se pozicije onda Karamarko može s izgledima uputiti i u unutarstranačke izbore. Ne ostvari li funkciju u vladi te jačine, morat će se, na proljeće ove godine upustiti, naprotiv u neizvjesniju bitku za stranački vrh. I zbog toga Most, vjerojatno, neće biti u prilici "preuzeti potpunu kontrolu nad represivnim aparatom".

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

NO
Nolte
12:41 03.01.2016.

Jel netko otvorio postizborno natjecanje za najveceg uvlakaca? ... kao riba u vodi ... :)

BA
bakulušić
13:45 04.01.2016.

Grmoja je zagrizao više nego može progutati!

LU
lunar777
10:32 04.01.2016.

Ma nemoj! Tko tebe pita...