Vrijedna 1,3 mil. dolara

MORH o pokretnoj kuhinji za 1.800 obroka dnevno: Nije ekonomična, civili su brži

Foto: MORH
Kuhinjski modul hrvatske vojske
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Prekopa: Vojska postavlja kontejnere za privremeni smještaj nastradalih u potresu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Prekopa: Vojska postavlja kontejnere za privremeni smještaj nastradalih u potresu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Prekopa: Vojska postavlja kontejnere za privremeni smještaj nastradalih u potresu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Prekopa: Vojska postavlja kontejnere za privremeni smještaj nastradalih u potresu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Petrinja: Dovoženje montažnih objekata
09.01.2021.
u 12:57
Iz MORH-a ističu da su postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima puno ekonomičniji i učinkovitiji, odnosno brži i zahvalniji nego što bi to bio slučaj sa kuhinjskim modulom HV-a.
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da su postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima Banovine puno ekonomičniji i učinkovitiji, brži i zahvalniji, nego što bi to bio kuhinjski modul HV-a "Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX".

Iz MORH-a su priopćenjem reagirali na medijske napise o kuhinjskom modulu HV-a "Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX", koji može pripremiti 1.800 obroka dnevno, a u kojima se njegovo korištenje spominje u svrhu pomoći pripreme i posluživanja hrane stanovništvu na potresima pogođenim područjima

Ministarstvo podsjeća da nakon snažnih potresa koji su krajem prosinca 2020. pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska vojska sudjeluje u pružanju pomoći korištenjem raspoloživih resursa terenske i stacionarne logistike.

"Slijedom medijskih napisa o kuhinjskom modulu u Hrvatskoj vojsci “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” u kojima se njegovo korištenje spominje u svrhu pomoći pripreme i posluživanja hrane stanovništvu na potresima pogođenim područjima, važno je naglasiti kako je spomenuti modul namijenjen za pripremu i posluživanje hrane u sklopu ekspedicijskog kampa na velikim vojnim vježbama", ističu iz MORH-a. Pojašnjavaju kako je riječ o sposobnosti HV-a kojom su se bitno povećali prehrambeni kapaciteti ekspedicijskog kampa, a kuhinjski modul koristi se također i u vojnim operacijama i misijama.

Video - Hrvatska vojska pomaže nakon potresa

 

Ističu da kuhinja HV-a koja se nalazi u sklopu spomenutog kuhinjskog modula, nije u potpunosti namijenjena za pripremu sirovih namirnica, već za pripremu posebno pripremljenih i pakiranih obroka koji se prije konzumacije podgrijavaju. U pripremi i podjeli obroka svojim pripadnicima, HV-a koristi kapacitete  kuhinje i restorana koji su u nadležnosti trgovačkog društva Pleter.

Iz MORH-a ističu da su, međutim, postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima puno ekonomičniji i učinkovitiji, odnosno brži i zahvalniji nego što bi to bio slučaj sa spomenutim modulom HV-a.

Ministar obrane Banožić u tom kontekstu podsjetio je da je Hrvatska vojska od prvog trenutka spremno pružila pomoć potresom pogođenim područjima istaknuvši kako je neupitno da će to sukladno svojim mogućnostima, činiti i dalje.

„Hrvatska vojska od prvoga dana stavila je na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanja i resurse kako bi se na što brži i efikasniji način olakšao život građana s područja Sisačko-moslavačke županije. Obzirom na česta podrhtavanja tla na tom području, tim ljudima potrebna je brza i neodgodiva pomoć kako bi im se olakšala ionako teška svakodnevica. Naša je zadaća reagirati brzo i spremno“, rekao je ministar Banožić.

No, navode iz MORH-a, ako se u idućem razdoblju iskaže potreba za postavljanjem kuhinjskog modula “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX“ na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska vojska spremna je za njegovo postavljanje i korištenje.

Spomenuti modul je donacija SAD-a vrijedna 1,3 milijuna dolara. U Hrvatsku je stigao prije nešto više od dvije godine. Modul se sastoji se od dva kuhinjska bloka u kojima može biti pripremljeno 1800 obroka dnevno, šatora za podjelu hrane, šatora za skladištenje hrane, tri šatora koji se spajaju u restoran u kojemu može objedovati 200 ljudi, četiri rashladna kontejnera te dva spremnika za vodu zapremine 11.000 litara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

PE
perolero23
13:27 09.01.2021.

Klasika, pa i partizani nisu kuhali nego se spustali u sela

DU
Deleted user
14:30 09.01.2021.

Ukratko - uz iskustvo 15 godina službe u 2. gardijskoj brigadi, od toga baš u Petrinji, u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" - gospoda iz MORH-a LAŽU! Te modularne kuhinje NE služe za pripremu polugotovih obroka, već za kuhanje od sirovine do gotovog toplog obroka. Američki vojnici (kuhinja je donacija vojske SAD), jedu polugotovu ili konzerviranu hranu SAMO u borbenim uvjetima. Inače jedu 3 topla obroka pripremljena u ovakvim kuhinjama. To što se nitko nije potrudio osposobiti naše vrle vojne logističare (kuhare) za rad u njoj, kao što nitko iz vojske nije ni pokušao saznati sve mogućnosti kakve takva kuhinja pruža...e, to je već problem! Jbg, dok ima bedaka civila, volontera, kuhara i ugostitelja koji danima mukte kuhaju 24 sata dnevno za gladne ljude, zašto bi se zgubidani iz MORH -a uzbuđivali? Kuhinja će se aktivirati ako zatreba - kad nas napadnu Kinezi, Rusi, Sjevernokoreanci ili Marsovci...dotada će trunuti u nekakvom skladištu dok ne istrune!

Avatar GroundZero
GroundZero
19:17 09.01.2021.

Aha. Znači po njihovom ova Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX kuhinja vrijedna 1.3 milijuna dolara ne može praviti obroke od sirove hrane već samo zagrijavati gotove????? Znači čitav taj kompleks služi kao obična mikrovalna? Stvarno vrijeđaju intelekt građana sa svojim izjavama.