druga “svađa” ovog tjedna

Prošla kriza, HNS uz Vladu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Prošla kriza, HNS uz Vladu
01.12.2018.
u 18:50
Do prijetnji napuštanjem vladajuće koalicije došlo je, kažu u HNS-u, jer se sporni zakon čak tri puta micao s dnevnog reda Vlade
Pogledaj originalni članak

Zakon o udžbenicima posvadio je koalicijske partnere HDZ i HNS, a mlađi partner zbog njega je zaprijetio i izlaskom iz Vlade. Naime, kako tvrde u HNS-u, u petak je stranka u koju su pozvani vodstvo i svi saborski zastupnici odlučila o izlasku iz koalicije s HDZ-om ako se na sljedećoj sjednici Vlade ne nađe kao točka dnevnog reda i Zakon o udžbenicima i ako se taj zakon ne izglasa u Saboru najkasnije do 14. prosinca.

Nekoliko koordinacija

Do te prijetnje, kažu u HNS-u, nije došlo ni iznenada ni slučajno, nego nakon što je Zakon o udžbenicima, a bez kojega nema ni reforme obrazovanja, tri puta mican s dnevnog reda Vlade, posljednji put na užem kabinetu uoči posljednje Vladine sjednice.

Međutim, čini se da je prijetnja bila kratkog vijeka jer je još u petak navečer šef HNS-a Ivan Vrdoljak dobio jamstvo da će zakon biti izglasan do 14. prosinca i da time kurikularna reforma neće biti ugrožena.

– Jučer je, nakon održane sjednice Vlade, bilo nekoliko koordinacija užeg vodstva HNS-a zajedno sa saborskim zastupnicima i jasno smo dogovorili stav HNS-a prema koalicijskom partneru, a to je da, bude li na bilo koji način ugrožena obrazovna reforma, HNS nema razloga biti dio vladajuće većine – potvrdio je danas Vrdoljak na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare u središnjici HNS-a u Zagrebu.

Dodao je da je Zakon o udžbenicima jedan od ključnih preduvjeta da se obrazovna reforma sljedeće godine frontalno uvede u sve škole te nije želio nagađati stoji li iza svega pritisak velikih nakladnika.

– Cilj je uvođenje kurikularne reforme u sve škole, ali da bismo to kvalitetno napravili, osim što moramo učiti iz eksperimentalne faze u kojoj sudjeluje 8500 učenika u 74 škole, moramo osigurati preduvjete edukacije 32 tisuće učitelja i nastavnika, donijeti kurikularne dokumente i imati novi Zakon o udžbenicima – kazala je pak ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Dodala je da taj zakon omogućava promjenu paradigme.

– Moramo omogućiti reguliranje cijena jer ovaj prijedlog zakona uvodi red tako da određuje maksimalnu cijenu koja će biti deset posto manja od sadašnje te regulira i težinu, odnosno da udžbenici ne smiju biti preteški. Nema smisla da, kada su svi podaci dostupni u malom uređaju koji stane u dlan, djeca moraju nositi torbe teške nekoliko kilograma. Sve to prepisano je u novom Zakonu o udžbenicima i sve to mora biti doneseno na vrijeme da bismo mogli raspisati natječaj za nove udžbenike. Moramo taj zakon donijeti u sljedećih dva tjedna. Nemam mandat da mi vrijeme prođe, moj je mandat isključivo da uvedemo reformske procese i za to nam je nužan novi Zakon o udžbenicima – rekla je Blaženka Divjak.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Blaženka Divjak

To je igrokaz

Krizu u vlasti komentirala je jučer i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš koja je ocijenila da raskol u vladajućoj koaliciji ne postoji, nego je riječ o “jednom zgodnom igrokazu u kojem netko ide pokazivati svoje mišiće”.

– Ako vi uđete u jednu koaliciju koja je trgovačka, onda tu nema raskola, nego je riječ o zgodnom igrokazu u kojem netko želi pokazivati svoje mišiće. Nema tu nikakvih dilema, HNS se doveo u situaciju da je stvoren jedan jasan sanitarni koridor oko njega i u cijeloj toj priči ostaje sam i usamljen te se pokušava medijski ojačati, ali mu to očito ne polazi za rukom – poručila je Mrak Taritaš.

Zbog uomljavanja na ustavni sud

Uz pompu koju je HNS podigao zbog Zakona o udžbenicima, ta je stranka ovog tjedna još jednom “bučila” i žalila se na odnose u koaliciji.

Bilo je to zbog Zakona o udomiteljstvu za koji je, gle, čuda, i sama podigla ruke na sjednici Vlade još prije ljetne stanke. Bez toga zakon uostalom ne bi ni došao u Sabor.

Međutim, u HNS-u su se naknadno sjetili da taj isti zakon, koji su podržali, ne dopušta životnim partnerima i neformalnim životnim partnerima udomljavanje djece pa su to odlučili pokušati promijeniti amandmanom u kojem su se pozivali i na Ustav i na Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, ali i na Europski sud za ljudska prava.

Međutim, kako su odmah tada znali da im amandman neće proći, neslužbeno su i prije glasanja poručivali da im je jasno da im neće proći te da će oni u tom slučaju biti suzdržani pri izglasavanju zakona.

Naknadno su odlučili zakon poslati na ocjenu ustavnosti što realno gledajući odgovara i samom HDZ-u, točnije premijeru Plenkoviću kojemu, srušili li Ustavni sud doista zakon, nitko neće moći prigovoriti da je dopustio istospolnim parovima udomljavanje svojom voljom, odnosno voljom HDZ-a.

>> Rasprava Kreše Beljaka i Andreja Plenkovića u Saboru

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

HR
Hrvatska
11:27 01.12.2018.

Razdjelnik nema obraza.

AR
aristip
12:15 01.12.2018.

Ovaj je svojim klijentelizmom potjerao više Hrvata iz Hrvatske nego Turci svojim osvajanjem za 500 godina.

DU
Deleted user
11:36 01.12.2018.

..predak majmuna zvani razdjelnik ni manje ni vise kaki po potrebi..