Ministar turizma Gari Cappelli

'Moramo biti spremni za trenutak kad se ponovo počne putovati, nije sve izgubljeno'

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Gari Cappelli
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Gari Cappelli
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Gari Cappelli
03.04.2020.
u 13:50
Imamo razrađena tri scenarija, sa 60, 75 ili 90 posto izgubljenih noćenja u odnosu na lanjske brojke, a nadamo se da bi turistički promet mogao živnuti već krajem srpnja
Pogledaj originalni članak

Proteklih godina jedna od najugodnijih pozicija u Vladi, funkcija ministra turizma, ove se godine prometnula u najvruću. Ni jednom resoru nije lako, ali turizmu neće biti lako ni nakon što se stvari normaliziraju, jer mu u svakom scenariju slijedi mršavo zimsko razdoblje. Ministar turizma Gari Cappelli ima razrađeno više scenarija za ovu godinu, a turističkim radnicima poručuje da nema predaje i da sve mora biti spremno za trenutak kada turistički promet oživi. 

U kojem scenariju bi se Europljani mogli oporaviti od ovog stresa i u srpnju, kolovozu krenuti na more?  

U ovom trenutku najvažnije nam je uspješno prevladavanje epidemijske krize kojom su ugroženi ljudski životi. Svi napori naše Vlade i Stožera civilne zaštite RH usmjereni su na zdravstvenu zaštitu stanovništva, potom i brigu za gospodarstvo, tako i za turizam. Mi smo na dnevnoj bazi u kontaktu s kolegama ministrima zaduženima za turizam u svojim zemljama te ćemo u sklopu hrvatskog predsjedanja EU početkom travnja organizirati video konferenciju o utjecaju koronavirusa na turizam, ali i mjerama koje će se poduzeti.

Ponavljam, na prvom mjestu nam je zdravstvena zaštita naših građana, a ovisno o razvoju situacije s koronavirusom i općem gospodarskom stanju u Europi te mišljenjima potrošača, reagirat ćemo adekvatno kada za to dođe vrijeme kako bi se što prije pokrenula turističku aktivnost na našim prostorima.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Lani smo imali rekordnih 21 milijun gostiju i više od 108 milijuna noćenja, čemu se u najboljem slučaju možemo nadati 2020.?  

U ovim trenucima je zaista teško donositi nekakve procjene s obzirom da je trenutna situacija s koronavirusom bez presedana. Razvoj situacije pratimo iz sata u sat i ovisno o tome kako će se  odvijati i koliko će trajati te naposljetku kakav će to imati gospodarski utjecaj, znat ćemo više. No, ono na čemu sada radimo je da osiguramo stabilnost turističkog sustava kako bi mogli po završetku epidemije koronavirusa biti spremni i pravovremeno reagirati na tržištu te pokrenuti turističke tokove.

Imamo razrađena tri scenarija, sa 60, 75 ili 90 posto izgubljenih noćenja u odnosu na lanjske brojke, možda putovanja živnu već krajem srpnja. U svakom slučaju, niti se tako ponašamo niti sezonu smatramo izgubljenom.

Ima li trenutno stranih turista koji su zapeli kod nas i gdje su?   

U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo oko 3.772 stranih turista koji borave u različitim destinacijama diljem Hrvatske. Riječ je o gostima koji su došli prije uvođenja mjera, odnosno ograničenja prelaska granice. Smještajni objekti još uvijek posluju uz određene mjere zaštite kako bi osigurali sve potrebno za svoje goste, domaće ili strane turiste. Surađujemo s drugim zemljama i po pitanju potreba pomoći stranim državljanima oko prijevoza, a oko čega smo u stalnom kontaktu s brojnim veleposlanstvima stranih država u Hrvatskoj. 

Promocija je zaustavljena, kako se ponašaju druge turističke zemlje na Mediteranu?  

Da, promocija je u ovom trenutku zaustavljena i fokus je stavljen na različite gospodarske mjere za turizam, kao i druge industrije, a isto kao i drugim zemljama.

Što će biti s projektom "Tjedan odmora vrijedan" i jesu li možda domaći gosti spas za ovogodišnju sezonu? 

"Tjedan odmora vrijedan“ značajan je projekt za jačanje domaćeg turizma kojeg smo još prošle godine pripremali, daleko prije pojave koronavirusa, kao posebnu akciju koja bi se provodila oko Uskrsa i u listopadu. No, zbog novonastalih okolnosti, projekt je na čekanju i spreman za provedbu čim se situacija normalizira.

Naglašavam, neupitno je da je riječ o važnom projektu kojim želimo dodatno potaknuti naše građane da upoznaju sve naše turističke ljepote, nacionalne parkove, gastronomiju i drugo, da putuju u Hrvatskoj koja je i u ovoj situaciji pokazala da sigurnost uvijek stavlja na prvo mjesto.

Vi ste protiv spuštanja cijena kad ovo prođe, ali čini se da će to biti neizbježno...   

Neovisno o situaciji, Hrvatska je u turističkom smislu prepoznata kao destinacija kvalitete i taj status želimo zadržati po završetku ove situacije s koronavirusom. Cijenu diktira tržište i kao i uvijek tome će se svatko prilagođavati. Najvažnije je da naš turistički sustav ostane konkurentan i prema tome prilagođava svoju cjenovnu politiku. Ministarstvo će ih u tome poduprijeti te ćemo poduzeti sve potrebne mjere i kasnije promotivne aktivnosti kako bi to zadržali. Ova situacija je potpuno nova, trebat će puno prilagođavanja, znanja i zajedničkog pristupa svih dionika.

Strana predstavništva Hrvatske turističke zajednice pomno prate situaciju na svojim tržištima te nam dostavljaju izvješća. Vjerujem kako ćemo dobrom komunikacijom koju imamo i sa predstavnicima svih dionika turizma, javnim i privatnim dijelom, turističkim udruženjima i Vijećem HTZ doći do dobrih rješenja za aktivan pristup čim se situacija stabilizira.

VIDEO: Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Vlada je predstavila novi paket mjera nakon čega je mnogima u turizmu malo laknulo...

Paket mjera Vlade RH za gospodarstvo vrijedan je nekoliko desetaka milijardi kuna, a mjere se odnose na sve resore koji trebaju intervenirati u ovoj situaciji. Veliki dio mjere odnosi se na očuvanje likvidnosti i očuvanje radnih mjesta. Svjesni smo činjenice da je turistički sektor značajno najpogođeniji ovom epidemijom te smo stoga žurno krenuli u osmišljavanje i donošenje mjera koje će vjerujemo pomoći u prevladavanju ovog zahtjevnog razdoblja. Mjere između ostalog podrazumijevaju osiguravanje kredita za likvidnost i radni kapital, uvođenje moratorija na kreditne obveze te uspostavu novog financijskog instrumenta „COVID-19 krediti“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.

Za svako očuvano radno mjesto umjesto 3.250 kuna za ožujak, Vlade podiže iznos na četiri tisuće kuna za travanja i svibanj, usto država preuzima teret plaćanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, što je dodatnih 1.825 kuna po očuvanom radnom mjestu. Tu je i potpuno oslobađanje od poreznih obveza za 93 posto poduzeća u zemlji, dok je za ostatak mjera odgoda plaćanja i obročna otplatu do 24 mjeseca bez kamata. Tu je i plaćanje PDV-a koje se može odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi.

Turistička branša prilično je zadovoljni dosadašnjim Vladinim mjerama, ali se nada da će uskoro na dnevni red doći i smanjivanje i ukidanje parafiskalnih nameta. Mogu li se tome uskoro nadati? 

Vlada vodi odgovornu politiku u ovim kriznim vremenima kako bismo očuvali zdravlje ljudi i radna mjesta, odnosno gospodarstvo. Turistička branša pozdravila je uvedene mjere koje su izdašne i pravodobne, a takve će biti i buduće. 

Ugostiteljima nisu jasni kriteriji prema kojima hoteli mogu pripremati hranu, a oni ne mogu čak i kad imaju velike i kuhinje i restorane, zašto?  

U ovom trenutku najvažnija je zdravstvena zaštita te su stoga uvedene mjere kojima se želi smanjiti socijalni kontakt zbog sprječavanja širenja zaraze sukladno odlukama i naputcima našeg Nacionalnog stožera CZ. Ugostitelji koji vrše dostavu i oni koji koriste posrednike u dostavi još uvijek mogu vršiti svoju uslugu na taj način. S obzirom da u ovom trenutku još uvijek imamo turiste u zemlji, za njih, odnosno isključivo za goste hotela dozvoljeno je posluživanje hrane i pića i to pod posebnim propisima.  

Razgovara li se u Vladi o vaučerima za hranu starijima i osobama u izolaciji?  

Razgovaramo i o tome te ćemo ovih dana vidjeti što će biti moguće. Svi prijedlozi struke s terena su nam dobrodošli i uvijek ih ozbiljno razmatramo.

U velikoj su neprilici i privatni iznajmljivači, imate li poruku za njih?  

Za privatne iznajmljivače, kao i za sve pružatelje usluga u turizmu imamo različite mjere kako bi u ovoj situaciji ostali likvidni. Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu oslobađaju se u 2020. godini plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju bi bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Također, za cijelu 2020. godinu te se osobe oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete. Zbog situacije, ne vrši se trenutno kategorizacija hotela, kampova i marina, dok se proces rekategorizacija odgađa do 2021. i nadalje.

Osjećate li se pod dodatnim pritiskom s obzirom na to koliko je turizam važan za proračun države?  

U ovakvim trenucima više nego ikad važna je smirenost, prilagodljivost i razumijevanje. Iznimno mi je drago što u ovim okolnostima cjelokupni turistički sustav aktivno i konstruktivno surađuje te ne sumnjam da ćemo ovu situaciju zajednički prebroditi i nastaviti ostvarivati odlične rezultate. Turizam je osjetljiva djelatnost te je najčešće prvi na udaru kad se dogode krize, ali isto tako je i pokretač kad je u pitanju gospodarski oporavak. Zato nemam razloga ne biti odlučan u svom radu i vjerovati da će turizam po završetku ove situacije biti i dalje biti jedan od važnijih segmenata hrvatskog gospodarstva i uspjeha.

Ovom prilikom se želim zahvaliti svim dionicima turističkog sektora na njihovoj velikoj podršci u novonastaloj situaciju i molim još jednom da mi u turizmu budemo primjer kako se ponašati sukladno nalozima i preporukama i odlukama Stožera CZ, epidemiologa i cijele struke. Samo na taj način ćemo se sačuvati i biti spremni za nove turističke izazove čim nepogoda prestane.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

ZB
Zoki-Bijela
14:30 03.04.2020.

Vidi se da zivis u proslosti.. Planiraj kak treba sljedecu godinu.. Ove se nigdje ne putuje

MA
marsovac
10:31 04.04.2020.

neki ne vide realitet,........korona nije niti dostigla svoj vrhunac a vec se sanja,.......hrvatski rast turizma zadnjih godina je nastao iz geopolitickoga razloga. A sto se tice cijena brrrrrrr,........one su paprene za ono sto se nudi, pogotovo ugostiteljstvo a i dobar dio u smjestaju.............Zivi bili pa vidjeli.

VR
Vrac666
21:20 04.04.2020.

Corona virus još nije napao nijednog našeg političara, valjda zato jer se prenosi sa čovjeka na čovjeka