Nove crne vijesti

Moody's snizio kreditni rejting Hrvatske na razinu 'smeće'!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada (1)
01.02.2013.
u 07:15
Hrvatska sada ima najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997. Moody’s je upozorio ulagače da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik.
Pogledaj originalni članak

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody’s upozorila je ulagače na financijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik, a ne kao donedavno umjereni te je srušila rejting na razinu "junk", odnosno smeće.

Zbog izostanka gospodarskog oporavka te slabih izgleda u nadolazećim mjesecima srušila je kreditni rejting za jednu razinu. To je isto sredinom prosinca učinila agencija Standard&Poor’s.

Hrvatska sada ima najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997., podatak je Hrvatske narodne banke (HNB).

Državne obveznice umjesto ocjene Baa3 nose oznaku Ba1, što u klasifikaciji Moody’sa ukazuje na špekulativni dužnički papir značajnog rizika. Ulagači bi prilikom idućeg posuđivanja novca mogli tražiti veći prinos, što bi poskupilo daljnje zaduživanje zemlje.

"Glavni razlog spuštanja rejtinga su slabi izgledi za gospodarski rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta", navedeno je u priopćenju Moody’sa koje potpisuje analitičarka Lucie Villa. Rast temeljen na privatnoj potrošnji i građevinarstvu je istrošen, dok investicija u proizvodnju nema, a tako nema ni izvoza.

Prošle godine BDP je pao 1,5 posto.

Iako se među argumentima za ulazak u Europsku uniju spominjao rast BDP-a kada zemlja postane članica, agencija sa sjedištem u Londonu u to ne vjeruje. „Europsko gospodarsko okruženje i inertnost vlade ograničit će koristi kojih bi bilo u normalnim okolnostima“, napominju u Moody’su.

Hrvatska bi trebala postati članicom EU 1.srpnja.

Moody's procjenjuje da zbog krize u zemljama EU najvjerojatnije neće biti potražnje za hrvatskim izvoznim proizvodima.

Njegovi analitičari, nadalje, smatraju da uslijed pada BDP-a Vlada ne može dovesti javne financije u red samo efikasnijim prikupljanjem poreza i smanjenjem kapitalnih ulaganja već treba srezati izdatke za socijalno osiguranje, smanjiti poreze i ulaganja u brodogradnju.

>>Oprez, Europska komisija izdvojit će Hrvatsku kao ranjivu zemlju

>>Irski poučak - Prva godina života uz rejting 'smeće'

>>Hrvatski kreditni rejting je 'smeće'

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 208

Avatar drug tito
drug tito
08:42 01.02.2013.

Pa kako? Pa zašto? Uveli su fiskalne blagajne, uskoro će porez na nekretnine, digli su PDV na 25%, podigli su sve režije...i još uvijek NIŠTA!!!! Nesposobni kukurikavci nas vode u propast!

MF
maca faca
08:43 01.02.2013.

kolektivna ostavka prijevremeni izbori e moj narode-PROBUDI SE

IN
insignia
08:42 01.02.2013.

Usput samo... Za Kosorice novine su divljale s naslovima o haraču..Danas??? Gdje ste novinari?