PISMA ALOJZIJA STEPINCA

Mons. Juraj Batelja odgovorio Porfiriju: Ni u jednom pismu nema ništa suprotno kršćanstvu!

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
22.03.2021.
u 10:29
Njegova svetost patrijarh Porfirije pridonio bi mnogo više i povjerenju i pomirenju da je spomenuo kako su vladike SPC-a, sve do 1935. godine, kad god bi došli i odakle god bi došli u Zagreb, odsjedali u dvoru zagrebačkog nadbiskupa, kazao je mons. Batelja
Pogledaj originalni članak

Patrijarh Porfirije dobro bi učinio da je u svom TV intervjuu 19. ožujka naveo mjesta koja on ocjenjuje da su duboko problematična. A ako ostavi ovako nedorečeno, ostaje dojam podvojenosti u hrvatskoj javnosti i među katoličkim vjernicima“, rekao je postulator kauze za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca mons. prof. dr. sc. Juraj Batelja na predstavljanju svoje nove knjige „U Gospodina polažem svoje nade“ – prilozi za životopis svećenika Josipa Vranekovića, u nedjelju 21. ožujka u Krašiću, kao odgovor na navode patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija o „duboko problematičnim mjestima“ u pismima bl. Alojzija Stepinca papi Piju XII., javlja IKA.

„Ne vjerujem da može biti patrijarhova namjera da se stvara nepovjerenje između katolika u Hrvatskoj i Petrova nasljednika u Rimu, i između katolika i bl. Alojzija Stepinca – još manje da želi produbiti nepovjerenje između hrvatskog i srpskog naroda. O sadržaju svih pisama nadbiskupa Stepinca papi Piju XII. stručnjaci su rekli svoj sud – teološki i povijesni. Ni u jednom pismu nema ništa protiv kršćanske vjere i ćudoređa. Nema u njima problematičnih mjesta; ne daju povod za prijepore – još manje za sumnju u čistu savjest i svetački značaj Alojzija Stepinca“, rekao je mons. Batelja, pitajući se zar je nadbiskup Stepinac griješio kad moli Papu da bude blizu katoličkim vjernicima u Hrvatskoj?! 

„Zar je problematično to što je informirao Papu o prilikama koje su sudbonosne za Crkvu u njegovom narodu?! Zar se iznevjerio svome zvanju moleći od Pape zaštitu za hrvatski narod i pomoć u očuvanju njegova vjerskog i nacionalnog identiteta?!“, rekao je mons. Batelja i dodao kako su pisma koja je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac uputio Piju XII. „odraz njegove vjere i ljubavi prema hrvatskom narodu. Ako je duboko problematično to što Hrvat želi svoju državu i voli svoju zemlju, onda je duboko problematičan i svaki Hrvat koji svoju državu izgrađuje i voli“.

„Njegova svetost patrijarh Porfirije pridonio bi mnogo više i povjerenju i pomirenju da je spomenuo kako su vladike SPC-a, sve do 1935. godine, kad god bi došli i odakle god bi došli u Zagreb, odsjedali u dvoru zagrebačkog nadbiskupa. Ili da je uzeo u obzir da je nadbiskup Stepinac odlazio zagrebačkom pravoslavnom metropolitu čestitati velike blagdane, a metropolit bi takve čestitke uzvratio u Nadbiskupskom dvoru. Ili da su u selima kroz koja je nadbiskup Stepinac prolazio autom pravoslavni Srbi pravili slavoluke, izlazili na ulice i klicali mu. On bi čak izašao iz auta i u pratnji paroha družio se s pravoslavnim vjernicima. Pogotovo bi patrijarh pridonio jasnijoj slici stanja u Hrvatskoj da je napomenuo kako su neki pravoslavni intelektualci u Zagrebu izgubili posao ili doživjeli poniženja, među njima i njegov prethodnik vladika Emilijan, jer su na montiranom sudskom postupku 1946. godine htjeli posvjedočiti o ljubavi i pomoći koju je zagrebački nadbiskup pružio Srbima u Drugom svjetskom ratu“, rekao je mons. Batelja, dodajući kako bi patrijarh „više pridonio povijesnoj istini i pomirenju da je spomenuo kako se Srpska pravoslavna crkva borila protiv jednakosti katolika i pravoslavaca u Kraljevini Jugoslaviji; da se Srpska pravoslavna crkva zalagala za ukinuće Banovine Hrvatske; da je Srpska pravoslavna crkva u državnom puču 1941. i sama pripomogla rušenju države kada je osjetila da u njoj gubi dotadašnju poziciju.“

„Svjestan da Katolička crkva može biti slobodna samo u slobodnoj državi, nadbiskup Stepinac je sa svojim narodom bio za uspostavu samostalne države. Nije joj određivao ni politički okvir ni ekonomski smjer, ali je tražio da se u njoj poštuju božanska i ljudska prava, da i katolici i pravoslavni imaju blizinu vlastite Crkve, svoj narod, svoje vjernike. A to je na ponos svakom katoliku, svakom dobronamjernom čovjeku. Baš zato ga je sv. Ivan Pavao II. i prozvao najsvjetlijim likom Crkve u Hrvata. Možemo se njime samo ponositi i gledati vedro u našu budućnost“, poručio je mons. Batelja, kako prenosi IKA.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

PA
Pahor
10:53 22.03.2021.

Znaju to pravoslavci vrlo dobro. Ovo pravdanje je kao kad janje objasnjava vuku da je uzvodno i ne moze zamutiti vodu. Tu ne pomazu argumenti a pogotovo se ne treba opravdavati tipu koji pjeva cetnicke pjesme i snuje veliku srbiju

DU
Deleted user
11:33 22.03.2021.

Znamo mi tko su i što su oni. Bez obzira na sve članke Večernjega. Uzalud vam trud, svirači.

Avatar Mirobulesic
Mirobulesic
10:56 22.03.2021.

Naravno da Pedofilije laže