Rast broja zaraženih

Mobilizacija sustava: KB-u Dubrava stiže pomoć kolega

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
COVID 19
28.10.2020.
u 06:45
Iz svih zdravstvenih ustanova danas je u KB Dubrava otišlo deset respiratora i pet intenzivista - naveo je jučer ministar Vili Beroš
Pogledaj originalni članak

Primarni respiracijsko-intenzivistički centar (PRIC) Zagreb u KB-u Dubrava prerastao je u najveći COVID odjel u državi i, kako je ranije već najavljivao ministar zdravstva Vili Beroš, s porastom broja pacijenata dolaze im pomoći i kadrovi iz drugih bolnica, odnosno iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- U KB Dubrava otišla su kao ispomoć na dva tjedna naša dva specijalizanta, koji imaju iskustvo jer su prošli naše COVID odjele. Uz specijalizante, na tjedan dana su kao konzultanti ondje i naši intenzivisti - rekao nam je prof. Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Oni bez problema mogu funkcionirati uz ovu posudbu, napominje, a imaju i internističke specijalizante koji dio svoje obuke provode u Zaraznoj.

Najveći broj umrlih

- Iz svih zdravstvenih ustanova danas je u KB Dubrava otišlo deset respiratora i pet intenzivista. To je projekt planiran još proljetos, kada smo rekli da ćemo nabaviti još 250 do 300 novih respiratora te da je projekcija postepeno upućivanje - naveo je jučer ministar Vili Beroš podsjetivši da su tada osnovana četiri primarna respiracijsko-intenzivistička centra u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Ovisno o razvoju situacije i mogućem porastu broja oboljelih od COVID-a koji će se hospitalizirati u PRIC-u u Dubravi, kadrovski će pomoći i druge bolnice. "Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu", objavio je Beroš jučer i na Facebooku te nakon toga pojasnio da svi u zdravstvu trebaju dati svoj maksimum i da vjeruje zasad kako će 73 tisuće zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u zdravstvu internom preraspodjelom nastojati pokrivati potrebe bez angažiranja dodatnog korpusa. No isto tako, kaže, situacija nije optimalna kad je riječ o epidemiološkom praćenju kontakata, tu zapinje. Potiče stoga zdravstvene ustanove da zapošljavaju i angažiraju volontere jer na Zavodu za zapošljavanje ima više od tisuću medicinskih sestara i njegovateljica. Prije dva dana ministar je HZJZ-u dao u zadatak da napravi novi registar zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli COVID jer sve više seropozitivnih zaposlenika u zdravstvu baza je koja će nositi sustav i u slučaju pogoršanja. Da do pogoršanja ne dođe, na svima je nama, kazao je ministar po tko zna koji put apelirajući na sve da se pridržavaju epidemioloških mjera.

VIDEO Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar

- Veliko je pitanje hoće li KB Dubrava postati isključivo COVID bolnica. Intencija je da što duže ostane u funkciji blok C gdje se liječe bolesni od ostalih bolesti, no bolnički se kreveti jako brzo pune i, ovisno o kretanjima, vidjet ćemo hoćemo li čitav KB Dubrava upogoniti za COVID - kazao je Beroš i dodao: - Ako se situacija bude pogoršala, sve će bolnice postati COVID bolnice, na uštrb ostalih bolesti, a to nikako ne želimo. Klinika za infektivne bolesti popunjena je već neko vrijeme. Jučer ujutro bili su skroz popunjeni, da bi tijekom dana dio pacijenata otpuštali na kućno liječenje, a kako ih većinu kući vozi Hitna pomoć, taj postupak traje. Smještaju pacijente koji su tijekom noći bili u opservaciji pa im je potvrđena zaraza. Remdesivir iz kvote EK za Hrvatsku treba stići svaki dan, nakon što su tijekom vikenda određenu količinu posudili od Slovenije kojoj je već stigao.

A broj zaraženih virusom SARS-CoV-2 raste. Jučer je zabilježeno 1413 novih slučajeva te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 11.311. Na bolničkom je liječenju 897 pacijenata, a na respiratoru 57. Preminulo je, nažalost, čak 18 osoba, najviše do sada.

Najviše novooboljelih jučer je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 226. Nakon višednevnog niza rekordnih brojki, iznenadio je jučerašnji broj novozaraženih u Zagrebu - 211, iako je bilo 1240 testiranja. - Broj je manji iako je broj testiranja tu negdje kao i prethodnih dana. Ne znači da sljedećih dana broj opet neće biti veći, no kada bi i idućih dana padao broj novozaraženih, to bi značilo da su građani shvatili ozbiljnost situacije - rekla je Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Samoizolacija sada 10 dana

S ovim su tjednom na snagu stupile nove pooštrene mjere koje podrazumijevaju manji broj ljudi na okupljanjima, a od jučer je i samoizolacija skraćena s 14 na deset dana. Naime, prije nekoliko tjedana skraćena je izolacija za oboljele na deset dana, a sada je ekspertna skupina kriznog stožera Ministarstva zdravstva donijela odluku da se i samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljelog od COVID-19 skrati na deset dana - uz pojačano pridržavanje mjera za sprečavanje infekcija po izlasku iz izolacije.

Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom - oni moraju i dalje ostati u karanteni 14 dana.

Kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljeli s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljeli s teškom kliničkom slikom, oboljeli koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom i asimptomatski. Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature i bez primjene antipiretika te znatno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji bio je jedan dan).

Sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja za starije i teško bolesne odrasle osobe jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici.

Bliske kontakte oboljelih nije potrebno testirati osim ako ne razviju simptome bolesti (ako kapaciteti dozvoljavaju) ili postoji epidemiološka indikacija. Iznimka su kontakti koji su ostvarivali kontakte s osjetljivim skupinama.

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome (osim ako su imunokompromitirane).

Prioritetni za testiranje su svi sa simptomima i postavljenom kliničkom sumnjom na COVID-19 - ako kapaciteti testiranja to omogućuju. U slučaju ograničenih kapaciteta testiranja treba napraviti dodatnu prioritizaciju pa testirati: osobe koje su u riziku od razvoja teške bolesti i osjetljive skupine koje zahtijevaju hospitalizaciju, zdravstvene djelatnike, osobe koje se detektira kao prvog oboljelog u školi, staračkom domu, bolnici i sl. kolektivu. U tom se slučaju sve osobe sa simptomima iz tog kolektiva može smatrati vjerojatno oboljelima i izolira ih se bez dodatnih testiranja jer su ona ograničena. Pri testiranju asimptomatskih, prednost treba dati zdravstvenim radnicima, onima koji rade u domovima za starije, kod prijema u bolnicu i sl...

Obavijestite svoje kontakte da ste zaraženi

NZJZ "Dr. Andrija Štampar" poziva građane koji su se testirali na koronavirus i čekaju rezultate da obavezno ostanu kod kuće do dolaska nalaza. Ako vam stigne pozitivan nalaz, javite se svom obiteljskom liječniku radi određivanja izolacije.

"Molimo sve sugrađane koji imaju informaciju da su zaraženi koronavirusom da obavijeste svoje bliske kontakte te da ih upute da se jave svom liječniku, bez obzira na to jesu li dobili poziv epidemiologa ili ne", poručuju iz Štampara. Liječnici obiteljske medicine su također ovlašteni donijeti tu odluku kako bi se ubrzao proces te kako bi se pomoglo i ovako preopterećenim epidemiolozima. Na ovaj način pomoći će se epidemiolozima te pravovremenom reakcijom pridonijeti što bržem suzbijanju širenja epidemije, poručuju.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

KO
Kokoiduhovi
11:54 28.10.2020.

Aha, to ste vi sve već u proljeće planirali, osigurali...a sada, pod pritiskom javnosti i prozivkama....sjetili ste se provesti?? Tako ćete i broj općina smanjiti, kako bi se uštedjelo na raznim Anitama Nosić-načelnica Lovreća_ pa te novce usm jeriti u kritično zdravstvo?? Radi pomoći i liječenja najkritičnijih bolesnika?? Ma stvarno!

DU
Deleted user
07:42 28.10.2020.

Zbunjen sam, jučer se pisalo da se doktorima i sestrama prijeti otkazom?

MA
max
07:32 28.10.2020.

"Mobilizacija" znaci da uzimaju doktore bolnicama izvan Zagreba da bi ih slali u Dubravu? A te bolnice se onda gase jer ionako imaju premalo kadra, pacijente neka šalju na groblje ili?