NEPRAVOMOĆNO

Mlada vojnikinja (26) uvjetno osuđena zbog odavanja tajnih podataka

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Mlada vojnikinja (26) uvjetno osuđena zbog odavanja tajnih podataka
30.03.2023.
u 12:38
Teretilo ju se za odavanje tajnih podataka jer je snimila ekran na kojem je bila snimka potresa. I tu snimku proslijedila je drugim osobama, uključujući članove svoje obitelji
Pogledaj originalni članak

Koliko je tužiteljstvo tražilo, toliko je sud dosudio. Tako se u najkraćim crtama može opisati slučaj mlade vojnikinje (26), koja je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno uvjetno osuđena na sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine zbog odavanja tajnih podataka. Obrazlažući presudu, sudac Vjeran Blažeković kazao je da je 26-godišnjakinja priznala krivnju te da je njezino priznanje u skladu  sa svim ostalim dokazima u spisu. 

– Znala je da su navedeni podaci kvalificirani kao ograničeni i da ih ne smije dijeliti s neovlaštenim osobama. Što se tiče kazne, optužena je mlađe životne dobi, dosad je neosuđivana i bez prijestupa  u službi. Sud je uzeo u obzir i njezino neiskustvo jer je prije toga radila u MORH-u tek godinu i pol te je stava da je sve to dovelo do toga da u trenutku mladenačke  nesmotrenosti  počini kazneno djelo – kazao je sudac Blažeković.

Optužena vojnikinja mora platiti i  troškove sudskog postupka u paušalnom iznosu od 200 eura. Teretilo ju se za odavanje tajnih podataka  jer je snimila ekran na kojem je bila snimka potresa. I tu snimku proslijedila drugim osobama, uključujući članove svoje obitelji. Dogodilo se to, prema optužnici, dan nakon petrinjskog potresa,  30. prosinca 2020. kada je kao djelatna vojna osoba u Pukovniji vojne policije na Trgu kralja Petra Krešimira u Zagrebu sa zaslona monitora u Nadzornom centru kompleksa MORH-a na svoj mobitel snimila trenutak potresa u toj zgradi.

Na spornoj se snimci vidi tek prazna porta MORH-a koja se od potresa u jednome trenutku jako zatresla. No 26-godišnjakinja se teretila da je potom ono što su snimile nadzorne kamere presnimila na svoj mobitel te to kasnije podijelila, kako se navodilo u optužnici, s neovlaštenim osobama. Tužiteljstvo ju je teretilo da je to učinila iako je znala da su snimke pohranjene na sustavu koji je klasificiran stupnjem tajnosti, pa je samim tim ona bila obvezna čuvati tajnost tih podataka.

– Nakon potresa 29. prosinca s još nekoliko kolega boravila sam u uredu zapovjednika Nadzornog centra vojne policije MORH-a te sam svojim mobitelom snimila snimku sa zaslona monitora jedne od kamera koja prikazuje prijavnicu na glavnom ulazu, a koja je zabilježila trenutak potresa. Tog dana sam zbog cijele situacije bila pod stresom i uplašena te sam snimku proslijedila i ne razmišljajući da time možda činim nešto nezakonito. Žao mi je zbog toga – kazala je u svojoj obrani. 

>> VIDEO Vozio u suprotnom smjeru pa susreo policiju: Jurio je po zaustavnom traku, a auti su mu blicali


 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JR
Jr48
12:45 30.03.2023.

Bezvezno dizanje prašine i pretjerivanje.Ok kazni ju stegovno i po plaći ali ovo je živa glupost.Ajde da je sve savršeno kao u Švedskoj ali ovdje cure puno bitniji podaci od trešnje neke prijavnice i padanja pročelja. Sramotite se svi po redu