Ljutiti građani:

'S posla u grob... Vratite mi doprinose koje sam uplaćivao zadnjih 25 godina'

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
'S posla u grob... Vratite mi doprinose koje sam uplaćivao zadnjih 25 godina'
03.04.2018.
u 12:07
"Kad sam išao na razgovor za posao, poslodavci bi uglavnom rekli da sam star s 44 godine. Što će reći kad dođe onaj sa šezdeset, šutnut će ga nogom"
Pogledaj originalni članak

Najava mirovinske reforme kojom bi se, između ostalog, povisila dob za odlazak u mirovinu, izazvala je veliko nezadovoljstvo u dijelu javnosti. Prema jednom nedavno održanom istraživanju, 63 posto ispitanika smatra da reforma neće poboljšati životni standard, a 88 posto smatra ih da je dob od 67 godina za odlazak u mirovinu previsoka.

Mnogi su izrazili nezadovoljstvo, a među njima su i čitatelji Večernjeg lista. Ovo su neki od njihovih komentara:

- Sa 67 čovjek nije sposoban raditi i nitko ga neće držati na poslu... 

- Ako se nastavi iseljavanje radit će se i do 70.!

- Zašto bi Hrvat trebao raditi do 67 godine? Da nam možete dati 1000 kuna penzije kada odemo u mirovinu iako imamo 30 godina radnog staža. Cijeli niz penzionera je dobio jako male mirovine nakon pune odrađene mirovine, uhljebi su ih dobro iskoristili i sada oni imaju velike plače nauštrb nas ostalih. Bolje živjeti na socijalnoj pomoći, tako se bolje živi. Uostalom zašto biti radnik kojeg iskorištava uhljeb kada se može živjeti od socijalne pomoći.

- Za prosječnu bruto plaću od 10.000 kn izdvajanje za mirovinsko je 20 % odnosno 2.000 kn. Za 40 godina staža se tu nabere 960.000 kn ne računajući prinos ili kamate. Ako prosječni Hrvat provede u mirovini 20 godina, mirovina bi trebala biti minimalno 4.000 kn, realno 5.000 kn. No, izgleda da u praksi to nije tako, zašto?

Mnogi su izrazili i nezadovoljstvo na društvenim mrežama.

– Pa kako im takve gluposti padaju na pamet. Oni koji to smišljaju nisu se pržili na suncu ni radili na hladnoći pa mogu dočekati te godine, a mi obični smrtnici trebamo krepat' na poslu. Svaka čast – napisala je jedna korisnica, prenosi Net.hr.

– Zamišljam konobaricu od 66 i pol godina kako poslužuje u kafiću dvadesetogodišnjake ili kako trči po saborskom restoranu i poslužuje političare - jedan je od komentara.

– Kad sam išao na razgovor za posao, poslodavci bi uglavnom rekli da sam star s 44 godine. Što će reći kad dođe onaj sa šezdeset, šutnut će ga nogom – napisao je jedan korisnik.

– Neka oni meni vrate doprinose koje sam uplaćivao zadnjih 25 godina i neka me oslobode doprinosa u budućnosti, a ja ću raditi dokle mogu, a mirovina mi ne treba – napisao je jedan korisnik.

–S posla u grob... Oni na svojim radnim mjestima mogu, upriličili su si i poslije sedamdeset... nit' imaju obaveze ni odgovornost. Kad je ministar gospodarstva bio na skeli na +40? – također je jedan od komentara.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 87

SF
Sv Franjo
13:19 03.04.2018.

Oni koji prežive do mirovine dobiti če uputnicu za krematorij i rok mjesec dana za javlnenje na spaljivanje.Tako to Briselci mudraci planiraju za nas.To se zove prirodni odabir i eugenika 21.stolječa.Zovu nas ulice da izađemo napolje i političarima začepite prljve gubice!

TW
tweakUI
12:59 03.04.2018.

svi koji sjede i ''rade'' u Saboru i po razno-raznim uredima u mirovinu mogu tek sa navršenih 94 godine života. Tom mjerom smanjio bi se broj političara barem za 85%

LJ
ljeto90
12:56 03.04.2018.

Gdje su pare od drugog mirovinskog stupa gdje su me prisilili da plaćam????opljačkano sve,a vi nadobudni gdje su djeca pa u Irskoj Njemačkoj i da ih je po obitelji 10 tero svi bi otišli???