Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marina Šunjerga

Ukinuti 27% dodatka na sve mirovine loša je opcija za ekonomiju

Umirovljenici
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
26.03.2018.
u 21:51

Četvrtina društva zbog niskih mirovina loše je kupovne moći, što usporava rast

Nepovoljni demografski trendovi, plitko tržište rada na kojem nema dobro plaćenih poslova za većinu i iseljavanje u zemlje u kojima ih ima – došli su na naplatu.

Mirovinski sustav u koji su se smještali ljudi nakon propalih privatizacijskih priča kao oblik zbrinjavanja građana koji su ostali bez radnog mjesta prenapregnut je i sada Vlada ponovno traži rješenje kroz mirovinsku reformu. Stari problem Hrvatske koji uključuje malo novca za umirovljenika, a prevelik teret ukupne mase mirovina za proračun mora se riješiti, a jedna od opcija koje Vlada razmatra jest i ukidanje zaštitnog dodatka od 27 posto za sve umirovljenike.

Ta je opcija loša jer bi, umjesto da se ispravi nepravda kojom su umirovljenici koji su dio mirovinske štednje transferirali prema II. mirovinskom stupu zakinuti za dodatak, bila učinjena nepravda i budućim umirovljenicima s istim statusom kao i onima koji su ga do sada dobivali. Naravno da je neustavno da jedna skupina umirovljenika dobije dodatnih 27 posto mirovine, a druga ne dobije, ali potpuno ukinuti dodatak loše je rješenje i za ekonomiju i za građane. Mnogo bi bolja varijanta bila dodatak osigurati svima. To bi bila win-win situacija, a ukidanje bi bilo debakl za financije budućih umirovljenika. Mirovine ni sada nisu dovoljno visoke da bi osigurale dostojanstven život građana koji su obol društvu dali svojim radnim vijekom, ali činjenica da su niske ugrožava i domaću ekonomiju jer više od četvrtine potencijalnih kupaca može kupovati malo i jeftino. U tim okolnostima privreda ne može napredovati ni ulagati u razvoj novih sofisticiranih proizvoda.

Masa mirovina je velika i opterećuje javne financije, ali izlaz iz ove situacije treba tražiti u jačanju ekonomije, produljenju radnog vijeka, povratku dijela radne snage u sustav rada, a ne u smanjivanju budućih transfera. Takav princip uvući će nas u spiralu smrti za ekonomiju i njezino daljnje slabljenje. Ispravno rješenje bilo bi uvesti dodatak svima, a novac za to osigurati iz rasta gospodarstva.

Komentara 2

DD
ddh
11:37 27.03.2018.

I opet mediji stvaraju nekakvu famu o nekakvom ukidanju od 27%, a bez da je itko od vladajucih ikada rekao, da ce se nesto smanjiti. Ministar je izjavio, da se trenitno radi na konceptu mirovinske reforme i da nema jos nema nikakve odluke, a izhlapjeli "novinaei i novinarke" strkaju nekakvo snizenje, kaos i katastrofu. Peronospora hrvatskog drustva satavljena od oporbe i medija je opet na djelu. Pa onda i stalne price o demografskoj katastrofi za koju im je opet kriv Plenkovic i sadasnja Vlada koje plasiraju stalno iste novinarke, koje su usput receno bez djece i najcesce i neudate, su puhanje u isti rog. Valjda je raznim "frajlama" Plenkovic kriv, da ih nitko ne zeli ozeniti i imati djecu s njima. Nikada u povijesti nije bilo toliko benificaja za djecu, koliko ih ima danas i nikad toliko podpore familijama s djecom i generalno brige za djecu. Neka se Hrvati prime posla i prestanu kukati, jer je to kukanje postalo nacionalni sport ljevicara i krajnjih desnicara, a ne stvarno stanje stvari. Skoluju se filozofi, politicari i ekonomisti kojih u Hrvatskoj ima toliko koliko nigdje u svijetu, pa je i normalno da zavrsavaju kao pomocni konobari po NJemackoj ili Irskoj. U Hrvatskoj bi svi ti bili najmanje direktori necega, a nitko se ne zeli stvarno primiti posla. A mediji su predvodnici te sizofremije i jedini koji im jos moze ponuditi Paroli su razni Bernardicim Grmoje ili Marasi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije