DANAS U VEČERNJEM

Mirovine će od rujna rasti 1,8%

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Mirovine će od rujna rasti 1,8%
20.08.2019.
u 19:11
U rujnu će biti isplaćeni i zaostaci za prethodna dva mjeseca, što sve skupa donosi oko 130 kuna više mirovine od onih koje su isplaćene u kolovozu
Pogledaj originalni članak

Uz najavljeno povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru za dva posto, država će u rujnu morati pronaći dodatna sredstava i za povećanje mirovina za 1,8 posto. Od rujna će se provesti drugo redovno usklađivanje mirovina prema kretanju plaća i cijena, za što će do kraja godine ministar financija Zdravko Marić morati osigurati dodatnih 320 milijuna. Ovogodišnji proračun za mirovine mogao bi premašiti 41 milijardu kuna.

Mladi u mirovinu

Državni zavod za statistiku navodi da su u prvom dijelu ove godine prosječne mjesečne bruto plaće porasle 3,4 posto, dok je inflacija u tom razdoblju bila niska – svega 0,2 posto. Zbroj jednog i drugog, umanjen za pola, prema poznatoj švicarskoj formuli daje podatak od 1,8 posto, za koliko će od rujna porasti mirovine. 

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Žele nagraditi doktore i sestre, ali ne i prateće službe sustava

- Tko želi govoriti sve što misli, ne ide u diplomaciju

- Ivan Anušić: Kampanju nam neće diktirati protukandidati

- 'Da, jedemo pse, ali i vi jedete umiljate janjce'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BO
Bojans
23:50 20.08.2019.

Vladu će stajati toliko milijuna. Treba iznaći novac. Mater vam ja sam to zaradio i nisam nikome na teret jer to su moji novci a vi ste ih pokrali.

MA
marmilan037
08:37 21.08.2019.

Što vrijedi povećanje kad od mirovine uzmu porez i prirez i onda ostaneš skoro na istom.

PR
predator57
22:54 20.08.2019.

Maići poklanjam ti tih 1,8% mirovine. Naj ti se najde.