UNAPRJEĐENJE PROCESA I POSTUPAKA

Ministrica Žalac sastala se s predstavnicima Investicijske banke u Luxembourgu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ministrica Žalac sastala se s predstavnicima Investicijske banke u Luxembourgu
03.04.2019.
u 13:51
Jedan od ključnih ciljeva teritorijalnog razvoja jest stvaranje pametnih gradova, ali i otoka.
Pogledaj originalni članak

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac nalazi se u Luxembourgu gdje se sastala s potpredsjednicima Europske investicijske banke Vazilom Hudakom i Dariom Scannapiecom kako bi utvrdili moguća unaprjeđenja procesa i postupaka vezanih uz planiranje i provedbu investicija.

U razgovoru su se dotakli i investicijske platforme koja bi trebala biti katalizator javnih i privatnih investicija te bi osim toga trebali služiti kao zaliha projekata s tematskim i zemljopisnim fokusom.

Zaključci sastanka su jačanje i intenziviranje suradnje Ministarstva s Europskom investicijskom bankom uz strateške projekte poput Pelješkog mosta i tzv. Koridora Vc. Žalac je predložila promjenu operativnog programa kojim bi se povećale alokacije za poduzetnike i stvorili novi instrumenti.

- Razgovarali smo o mogućnostima i planovima vezanim uz sljedeću financijsku perspektivu, posebice što je za Hrvatsku iznimno važno i teško održivo kada je riječ o financijskim obavezama, jest predloženo povećanje nacionalnog sufinanciranja projekata s dosadašnjih 15% na 30% u novoj perspektivi, kao i mogućnostima sufinanciranja za lokalnu i regionalnu razinu - istaknula je prilikom posjete ministrica Žalac.

Prva faza kooperacije Ministarstva i EIB-a jest uspostava same platforme i raspisivanje natječaja koji se može očekivati početkom nove financijske perspektive. Investicijske platforme omogućit će ulaganja privatnom i javnom sektoru.

Jedan od ključnih ciljeva teritorijalnog razvoja jest razvijanje pametnih gradova i pametnih otoka. Tim konceptom se želi odgovoriti na društvene izazove poput klimatskih promjena, prometnog zagušenja, energetskih izazova, sigurnosti, demografskih promjena, zdravlja i kvalitete života te socijalniih izazova.

Gabrijela Žalac o Mercedesu

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

AN
antonelić
15:25 03.04.2019.

naša ministrica godzilla žalac dobiva na težini ... mijenja alokaciju prema investiciji u mobilnost ( nabava novih vozila mercedes i peugeot ) ...

GR
grodar
14:41 03.04.2019.

jel vozila auto do tamo

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
14:29 03.04.2019.

O dobri naš Hrvatski Bogo najveća Ti hvala i slava što si svojem najvjernijem stadu poslao andjelicu Gabrielu, koja čini sve kako bi neovisni državni tor, ne samo opstao, već se pretvorio u Raj zemaljski. Hrvatski neprijatelji su digli dreku i kmeku, što je ova naša spasiteljka dobila od svoje majčice Mečku na upotrebu, po realizaciji kupnje dvadeset Mečka autobusa za grad Split, umjesto da je slave što će se Splićani voziti luksuznim javnim prijevozom. Što bi andjelica i njen dični suprug još uvijek trebala voziti se u šklopocijama, a gradjani u luksuznim Mečkama? Strava i užas rekao bi naš kolega komentator "Puky". Nema veze rekli bi Arapi: "Psi laju, a karavan prolazi!", na čelu sa našim Mesijom Andrejom BBh.