IZAZOVI PRAVOSUĐA

Ministrica Zadić: Pravna država funkcionira i u vrijeme koronakrize

Foto: BKA Andy Wenzel
Ministrica Zadić: Pravna država funkcionira i u vrijeme koronakrize
20.05.2020.
u 14:49
Austrijska ministrica pravosuđa je izjavila kako su njene europske kolege s kojima je razgovarala bile jedinstvenog mišljenja da su donijete mjere ograničenja bile neophodne za zaštitu zdravlja stanovništva
Pogledaj originalni članak

Izazovi pravosuđa u vrijeme koronakrize, bila je glavna tema videokonferencije 36-godišnje austrijske ministrice pravosuđa Alme Zadić, inače rodom iz Tuzle u Bosni i Hercegovini, s njenim kolegama u Njemačkoj, Švicarskoj i Lichtenštajnu, o čemu je u srijedu izvijestila javnost posebnim priopćenjem. „Naša središnja briga za vrijeme koronakrize je bila, održati funkcioniranje pravne države i zaštiti zdravlje ljudi“, istaknula je Zadić dodavši: „Unatoč korone, trebalo je održati radnu sposobnost sudova i drugih pravosudnih institucija“.

Napomenula je kako je trebalo također zaštiti i stanare, potrošače i male poduzetnike, koje je koronakriza dovela na egzistencijalni minimum. Kako stoji u priopćenju, austrijska ministrica pravosuđa je izjavila kako su njene europske kolege s kojima je razgovarala bile jedinstvenog mišljenja da su donijete mjere ograničenja bile neophodne za zaštitu zdravlja stanovništva. Ali da su isto tako bile suglasne da svako ograničenje koje pogađa osnovna ljudska prava, ne smije trajati dulje nego je to nužno.

Isti izvor navodi kako su ministri četiri zemalja razgovarali i o drugim izazovima pravosuđa, kao što je to primjerice aktualna tema zaštite osobnih podataka u slučaju upotrebe mobilne aplikacije za praćenje kontakata zaraženih osoba. „Zaštita podataka i dobrovoljnost upotrebe takve aplikacije su osnova za njenu široko prihvaćanje kod stanovništva“, poručila je ministrica pravosuđa Alma Zadić, stoji u navedenom priopćenju.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.