BOLNA TOČNA SUSTAVA

Ministarstvo stalo na kraj anonimnim prijavama nastavnika: U proceduru upućene izmjene

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Radovan Fuchs od Blaženke Divjak preuzeo Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Solin: Učenici nižih razreda s veseljem se vratili u školu
27.10.2020.
u 12:49
Kako su napomenuli iz ministarstva riječ je o minimalnim izmjenama navedenoga zakona koje su hitne i nužne
Pogledaj originalni članak

Anonimnim prijavama nastavnika, na koje su kao bolnom točkom sustava upozoravali profesori, učitelji i nastavnici za svog najdugovječnijeg štrajka, odzvonilo je.

S današnjim danom u proceduru su upućene izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji po kojima će se propisati da svaka pritužba na rad nastavnika koju će razmatrati prosvjetna inspekcija mora sadržavati ime i prezime prijavitelja. To ne znači da će za prijavitelja znati svi u sustavu to znači da će za prijavitelja znati tek prosvjetna inspekcija koja nije dužna nikome, niti bi trebala otkrivati tko je prijavitelj određenog problema u školi ili nastavnika.

- Izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima se ukidaju anonimne prijave donesene su kako bi svi građani ostvarili svoja zakonska prava, ali i kako bi prosvjetni radnici, odnosno školske ustanove koje podliježu nadzoru prosvjetne inspekcije, bili zaštićeni od proizvoljnih ili neutemeljenih prijava. U posljednjih pet godina zabilježeno je 11.367 prijava od kojih je 23,15% bilo anonimno. Namjera je ovim izmjenama spriječiti zlouporabu instrumenta prijave prosvjetnoj inspekciji. - poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Kako su napomenuli iz ministarstva riječ je o minimalnim izmjenama navedenoga zakona koje su hitne i nužne, a tijekom 2021. godine planirane su izmjene cjelovitoga paketa zakona, među kojima su i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakon o stručno-pedagoškom nadzoru, te novi Zakon o prosvjetnoj inspekciji.

- Izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji bit će upućene u proceduru javnog savjetovanja nakon suglasnosti Ureda za zakonodavstvo Vlade RH. - poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

VIDEO: Prosvjed učitelja i zaposlenih u srednjim i osnovnim školama

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.