Ministarstvo pravosuđa odbacilo tvrdnje Vesne Pusić

25.04.2008.
u 19:33
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo pravosuđa oštro demantira tvrdnje predsjednice Kluba zastupnika HNS-a Vesne Pusić izrečene na današnjoj konferenciji za novinare da to Ministarstvo kasni u usklađivanju zakona s pravnom stečevinom EU-a, priopćeno je iz kabineta ministrice pravosuđa.

"Takve izjave Vesne Pusić imaju posebnu težinu s obzirom na njenu dužnost predsjednice Nacionalnog odbora za pristupanje RH Europskoj uniji", navodi Ministarstvo.

Ističe kako ih iznenađuje da Pusić nije informirana da su sva četiri zakona iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa, koji su Nacionalnim programom za pridruživanje Europskoj uniji (NPPEU) predviđena za prvo tromjesečje, u rokovima predana u saborsku proceduru.

"Štoviše, na današnji dan stanje je sljedeće: 28. ožujka donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima, a Zakon o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o područjima i sjedištima sudova te Zakon o izmjenama dopuna Zakona o odvjetništvu u saborskoj proceduri prošla su prvo čitanje. Također želimo istaknuti da je saborsku proceduru prošao i jedan od deset zakona predviđenih za drugo tromjesečje", kaže se u demantiju.

Stoga "nas još više čudi da zamah Ministarstva pravosuđa bolje prepoznaje Bruxelles nego predsjednica našega Nacionalnog odbora", navodi Ministarstvo.

Predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić upozorila je danas da bi završetak pregovora s EU-om do kraja 2009. mogao doći u pitanje zbog kašnjenja u usklađivanju zakona s europskom pravnom stečevinom, a kao one koji najviše koče označila je ministarstva financija i pravosuđa.

"Najbolje rezultate u usklađivanju imaju ministarstva kulture i poljoprivrede, koja su Hrvatskom saboru predala sve zakone planirane za prvo tromjesečje, ministarstva zdravstva i gospodarstva ispunila su gotovo sve obveze, a najviše zaostaju ministarstva financija i pravosuđa", rekla je, uz ostalo Pusić, na konferenciji za novinare u Saboru.

(Hina)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr