rađen po specifičnoj recepturi

Ministarstvo poljoprivrede: Varaždinski klipič od danas je 27. autohtoni hrvatski proizvod zaštićen na razini EU

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Ministarstvo poljoprivrede: Varaždinski klipič od danas je 27. autohtoni hrvatski proizvod zaštićen na razini EU
06.10.2020.
u 14:47
Proces zaštite naziva započeo je u veljači 2017. godine, kada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev
Pogledaj originalni članak

Varaždinski klipič od danas je 27. autohtoni hrvatski proizvod zaštićen na razini EU, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Ručno rađeno pšenično mliječno pecivo proizvedeno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli dobilo je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, kojom se potrošačima jamči kupnja autentičnog proizvoda.

Proces zaštite naziva započeo je u veljači 2017. godine, kada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla „Varaždinskog klipiča", kojega proizvodnja obuhvaća Varaždinsku županiju.

'Klipiči' rađeni po specifičnoj recepturi rade se od tankog tijesta koje se razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji sa obje strane moraju imati po četiri nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina.  Izvana je tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla.

Iz Ministarstva kažu kako RH sada ima 27 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Uz sada registrirani naziv „Varaždinski klipič“, drugi već registrirani proizvodi su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl i Brački varenik.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

NE
Neo001
15:40 06.10.2020.

To je prevara, jer to je tradicionalni međimurski klipić

AR
arasic
15:10 06.10.2020.

Još da su ga ispravno napisali, koristi se OŠTRO brašno, imam recept od autorice Varaždinskih klipiča