POSLALI POZIV PODUZETNICIMA

Vlada odustala od maski za 19 milijuna! Stigla donacija od 11,5 tona zaštitne opreme

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Vlada odustala od maski za 19 milijuna! Stigla donacija od 11,5 tona zaštitne opreme
20.03.2020.
u 15:47
Unatoč tome, pozvali su sve poduzetnike u Republici Hrvatskoj, "koji su u mogućnosti proizvesti i/ili dobaviti opremu i materijal, da se jave Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstvu za robne zalihe, na kontakt: zalihe@mingo.hr"
Pogledaj originalni članak

Ipak ništa od maski za 19 milijuna kuna - na današnjoj je telefonskoj sjednici Vlada odlučila staviti izvan snage jučerašnje Rješenje za nabavku zaštitnih maski jer je, kako kažu, u međuvremenu, Hrvatska primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme.

Unatoč tome, pozvali su sve poduzetnike u Republici Hrvatskoj, "koji su u mogućnosti proizvesti i/ili dobaviti opremu i materijal, da se jave Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstvu za robne zalihe, na kontakt: zalihe@mingo.hr".

Konkretno, za potrebe Nacionalnog stožera civilne zaštite, procijenili su, trebat će zaštitne maske,  sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, respiratori/transportni ventilatori, posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Premijer Plenković danas iza 15 sati pojavio pred vojnim šatorima kod KB Dubrava sa zaštitnom maskom i u rukavicama:

- Stožer civilne zaštite ima zadaću da nas upozorava na izazove. Po ovu donaciju u Ujedinje Arapske Emirate je išao avion Croatije Airlinesa. Ministarstvo gospodarsto je uputilo poziv svim proizvođačima medicinske i zaštitne opreme da oni kroz svoje kanale imaju spremne proizvode koje onda država može otkupiti - izjavio je Plenković.

Upravo pismom namjere Vladi se javio i Dominik Gjoni, čija je tvrtka Medical and pharm trading d.o.o. još jučer bila sigurna da će posao nabavke maski s Vladom biti njen.

Od tog posla sad ipak ništa, ali ono što je jučer, kad je Vlada objavila da s Gjonijem sklapa posao, svima zapelo za oko jest činjenica da je tvrtka koja će zaštitu za dišne puteve nabavljati osnovana u studenom prošle godine. To može biti čudno, kaže Gjoni, ali samo onima koji, dodaje, ne vide širi kontekst.

– Tvrtku smo osnovali braća Fabian, Stefan i ja. Nismo to napravili da prodajemo maske, pri HALMED-u smo registrirani za promet lijekovima i medicinskim proizvodima. Kad sam saznao da postoji potreba za maskama kod nas, javio sam se pismom namjere Vladi, a moja je ponuda bila tri puta jeftinija od sljedeće koja je stigla na adresu Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu – objašnjava nam Dominik Gjoni, pa dodaje kako je njegova tvrtka Vladi ponudila cijenu od 2,8 kuna do tri kune po maski, dok su drugi tražili pet, šest kuna. Nabavljati su ih trebali iz Šangaja, gdje imaju partnera, a jedino što nisu bili sigurni jest koliko će ih koštati transport iz Kine.

– Mogli bismo završiti s gubicima, pogotovo jer je određeno da su maske među proizvodima čija cijena ne smije biti veća od one na dan 30. siječnja. Međutim, tom istom Vladinom odlukom određeno je i da cijene mogu biti veće ako je nabavna cijena robe veća – govori direktor tvrtke koji je scenarij, poput onog slovenskog, u kojem je država platili 10 milijuna eura maske koje nikad nisu stigle, odbacio.

– Već imamo otprije kontakt s dvije pouzdane tvornice i od njih smo već naručivali maske, tako da bi sve trebalo biti u redu. Ne želim da nas se percipira kao ljude koji su u ovome vidjeli zaradu jer nije tako. Slovenci su, recimo, svoje maske naručili posredovanjem svoje poznate veledrogerije pa evo što se dogodilo – kaže ovaj liječnik, koji je svoju diplomu dobio u travnju prošle godine. I braća su mu doktori, kao što su bili i otac te djed, dok je majka sutkinja na Županijskom sudu.

Žive u Puli, gdje je i registrirana tvrtka na čiju adresu ide 19 milijuna kuna iz Vlade, kao i još jedna u kojoj je Dominika Gjoni direktor. Riječ je o Terri Medici.

– To su turističke ambulante, koje su povezane s određenim hotelskim grupacijama u Istri. U sezoni imamo oko pet tisuća pacijenata, a ni to nije bilo lako pokrenuti, odnosno kupiti svu potrebnu aparaturu i početi s radom – kaže Dominik Gjoni.

S druge, pak, strane, ravnatelj zagrebačke ustanove URIHO Josip Držaić smatra da potrebne maske mogu zašiti upravo oni jer na dan ih proizvedu 12 tisuća, dvije tisuće više nego, primjerice, čitava Bjelorusija.

– Našu ustanovu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom nitko nije ni kontaktirao. Kad su biznisi u pitanju, osobe s invaliditetom nisu ni na vidiku – kaže Josip Držaić pa dodaje da je od 4,5 kune po maski, koliko je veleprodajna cijena URIHO-a, zarada minimalna. Razlika tečaja kune i eura, odnosno dolara, govori Držaić, dovest će do toga da, kad koronakriza završi, ustanova neće imati ni za kupovinu iste metraže platna koja je sad uložena u šivanje maski.

– Kad nas treba poklopiti, onda se to napravi, čast izuzecima. Da ne ispadne da podilazimo nekome, ali jedini tko nam daje adekvatnu potporu uvijek je Grad Zagreb – kaže ravnatelj URIHO-a, koji ističe da su njihove maske kvalitetne i perive. Svakako su, kaže, potrebne i one jednokratne, pogotovo za bolnice, ali nabava se mogla podijeliti.

– Što se papirnatih maski tiče, trebale bi koštati koliko su koštale 30. siječnja, zar ne? Tad im je cijena bila možda kunu, sad je oko sedam, pa vi recite – kaže Držaić.

VIDEO U Areni se postavljaju bolnički kreveti za lakše bolesnike

 

 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Zarko_Oremovic
Zarko_Oremovic
16:04 20.03.2020.

Pohvale Plenkovicu i ostalima sto su na vrijeme poduzeli mjere zastite od corone. Posebno bi pohvalio Berosa koji je pozitivno iznenađenje, covjek je smiren i tocno zna sto radi.

BO
bolonjez
15:57 20.03.2020.

Sto je ovdje cudno? Ako smo dobili donaciju to je odlicno, nismo u situaciji da mozemo trositi bez razloga.

Avatar Šipo
Šipo
16:01 20.03.2020.

Vazno da dobijemo maske i ostalu zastitnu opremu kako bismo ovome sto prije stali na kraj, a od koga je ta oprema mene to ne zanima.