Veleposlanici

Ministar Jandroković prvi put sam birao diplomate

Foto: Vanja Moskaljov/Večernji list
\'unu...zagreb...15.09.2004 kandidat za ravnatelja obavjestajne agencije OA veselko grubisic dolazi na odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost snimio: vanja moskaljov\'
Foto: Arhiva VL
\'hrastic_nnn_unu_170910\'
Foto: Arhiva VL
\'gradska....Zagreb....28.02.2004. promocija drago stambuk i dragutin tadijanovic snimio: marin heidl\'
Foto: Arhiva VL
\'martinec2_nnn_unu_170910\'
Foto: Arhiva VL
\'bakota_nnn_unu_170910\'
Foto: Tino Jurić/Večernji list
\'dalmacija...split...290806 predsjednik....senata...Kanada...Noel A Kinsella...rektor...Ivan Pavic...Vesela Mrden...veleposlanica...sveuciliste Snimio:Tino Juric\'
Foto: Arhiva VL
\'vucak_nnn_unu_170910\'
Foto: Arhiva VL
\'za podravinu i bilogoru virovitica, gradska knjiznica, 06.05.2008. zlatko kramaric predstavio je viroviticanima svoju knjigu nedovrsena demokracija kljucne rijeci: zlatko kramaric, knjige, knjiznica
18.09.2010.
u 08:27
Iako Zlatku Kramariću mandat još nije istekao, iz Prištine je premješen u Skopje.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor usuglasili su se oko rotacije 10-ak veleposlanika i pritom nisu imali ni jednu primjedbu na listu prijedloga karijernih diplomata koju je sastavilo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Prvi je to put da predsjednik i premijer nemaju "svoje" političke kandidate te da imenovanja veleposlanika nisu predmet trgovine i nagodbe, kao što je bilo u prošlosti.

Strateški potez

Iako u MVPEI-u nisu željeli niti potvrditi niti demantirati rotacije dok kandidati ne prođu postupke, doznajemo kako Dražen Hrastić, drugi čovjek u misiji pri NATO-u u Bruxellesu, odlazi u Tursku, gdje će zamijeniti Gordana Bakotu, koji prelazi u Austriju. Drago Štambuk napušta Japan te će dužnost obavljati u Brazilu. Mira Martinec, nakon pet godina u Argentini, sjest će u veleposlanički stolac u Japanu. Filip Vučak, koji radi u MVPEI-u, a bio je veleposlanik u Španjolskoj, predstavljat će Hrvatsku pri Svetoj Stolici.

Dosadašnji veleposlanik u Irskoj Veselko Grubišić u Kanadi će zamijeniti Veselu Mrđen. Njoj je, pak, namijenjeno mjesto u Nizozemskoj, što se tumači kao strateški potez. Mrđen je u Kanadi odradila golem posao, što je potvrđeno i ukidanjem viza za hrvatske građane, te je procijenjeno da će njezina sposobnost koristiti u državi koja ima određene rezerve prema Hrvatskoj u EU. Zlatko Kramarić odlazi s Kosova prije isteka mandata, a karijeru će nastaviti u Makedoniji. Nakon negodovanja koje je izazvao kolumnom u kojoj je kritizirao tamošnju vlast, situacija s Prištinom je izglađena, no procijenjeno je da bi Kramarić, kao predavač makedonske književnosti, bio primjereniji za Skopje.

Novi zakon

Dogovor predsjednika i predsjednice Vlade te popis veleposlanika bez ugovornih političkih imena te prepuštanje odluke MVPEI-u velik je zaokret od dosadašnje političke prakse te potvrda Jandrokovića, koji je od početka zagovarao karijerne diplomate. U vrijeme predsjednika Stjepana Mesića te premijera Ive Sanadera takvo što Jandrokoviću nije prolazilo: obojica su imenovala "svoje" ljude po sistemu "ja tebi, ti meni", no odgovornost za njihov rad padala bi na leđa MVPEI-a. Tako je Mesić pristao na Sanaderova Nevena Juricu, a mjesto u Bugarskoj dobila je njegova glasnogovornica Danijela Barišić.

Doznajemo i da Jandroković, uz racionalizaciju broja djelatnika, ubrzano dovršava prijedlog novog Zakona o vanjskim poslovima na kojem su radili ugledni diplomati, poput Svjetlana Berkovića, Joška Pare... Inzistirao je da se iz novog zakona uklone prijeporne stavke, posebice članci o zapošljavanju mimo natječaja i znanja javnosti.

ŽESTOKA BORBA IZNAD CRNOG MORA

VIDEO Ukrajina naoružala svoje dronove pa ušla u bitku s ruskim helikopterom: 'Mnogi su mislili da je ovo nemoguće'

Na snimci se vidi ukrajinski dron kako spretno manevrira kako bi izbjegao napade ruskog jurišnog helikoptera. Ipak, naposljetku, dron usporava i zaustavlja se prije nego što ga zahvati nova paljba. Zapali se, a zatim eksplodira. Ovaj prizor označava prvi put da je primijećena ukrajinska pomorska bespilotna letjelica naoružana protuzračnim projektilom, što je znak brze evolucije u strategiji obrane Ukrajine.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

AS
as55
10:54 18.09.2010.

Eto tako da grabe novac još ovo malo što je narodu ostalo.Kakva je ovo država kada više nemožemo ni kredite otplačivati a pričali su kako če nam biti dobro u slobodnoj Hrvatskoj da nekome oče tko je bliži u lopovluku sa vladajučima.

DU
Deleted user
11:24 18.09.2010.

ko njega pusti da sam odlučuje? to je patka! itekako je on slušao riječi sa visine isto ko i polančec nesmije on ni prdnit samostalno a kamoli donosit takve odluke a u ostalom nije ni kompetentan pa on da mu nije vozača nebi znao ni gdje stanuje

KR
kreont
09:20 18.09.2010.

Zar nije žalosno koliko imamo ministarstava čak i pri svetoj stolici. Ovaj kreten napravi glupost i opet ostaje samo u drugom gradu. Jako me zanima čemu tamo ambasada služi ?