Kolumna

Ministar dao ostavku zbog jastoga i kamenica

Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL
Ministar dao ostavku zbog jastoga i kamenica
21.07.2019.
u 12:30
Od političara se očekuje primjereno ponašanje, ali oni su često nepošteniji od građana zato što smatraju da su “iznad” njih.
Pogledaj originalni članak

Jastog pojeo ministra – na to bi se mogao svesti slučaj ostavke francuskog ministra ekologije Françoisa De Rugyja i vjernog suradnika francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Francuska online revija Mediapart objavila je, naime, informacije o De Rugyjevim večerama 2017. i 2018. u Hôtelu de Lassay, koje su ocijenjene previše luksuznima – bijeli stolnjaci, kristalne čaše, jastozi i kamenice.

Na stranu to što su jastozi i kamenice u Francuskoj često jeftiniji od pizze, ali stekao se dojam luksuza, što je suprotno onome što od političara prosvjedima traže “žuti prsluci”. Nakon šestodnevnih medijskih kritika, De Rugy je odstupio, a bio je jedan od najperspektivnijih mladih političara...

Podtajnik talijanskog ministarstva prometa, član Lige, Armando Siri izbačen je iz vlade (nije htio podnijeti ostavku) jer je osumnjičen da je primio 30 tisuća eura mita od sicilijanskog proizvođača elektrovjetrenjača Vita Nicastrija kako bi “popravio” zakon u korist gradnje vjetroelektrana. Ljudi čelnika talijanske Lige i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija uhvaćeni su (osim slika, postoji i audiosnimka) kako u moskovskom hotelu Metropol dogovaraju s Rusima kupnju plina, a popust koji bi ruski proizvođač dao, odnosno 65 milijuna eura, otišao bi u blagajnu te talijanske stranke za kampanju za europske izbore.

Salvini je najprije negirao da uopće poznaje Gianlucu Savoinija (jednog od trojice pregovarača u ime talijanske Lige), a kad su mediji objavili slike na kojima su zajedno, pa i zagrljeni, priznao je da se poznaju već 25 godina. Jesu li Rusi isplatili 65 milijuna eura Ligi ili ne, otkrit će istraga, ali zabrinjavajuće je što stranka ministra unutarnjih poslova, dakle i državne sigurnosti, pregovara s predstavnicima države koja Italiji nije saveznik. Samo zbog te činjenice Salvini bi trebao podnijeti ostavku, ali nema takvu namjeru. A ni popularnost mu zbog te afere ne pada (žalosno). Od političara se očekuje primjereno ponašanje, ali oni su često nepošteniji od građana zato što smatraju da su “iznad” njih.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar VinkoL
VinkoL
13:37 21.07.2019.

Jel drug Toma Šević nekaj htel poručiti Hrvatima? Njegov libling Broz obožaval je jastoge...