neupotrebljivi su

Milijuni doza cjepiva Johnson&Johnson morat će se baciti

Foto: VINCENT WEST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Johnson & Johnson's COVID-19 vaccines are kept refrigerated at the Forem vaccination centre in Pamplona
Foto: VINCENT WEST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
A health worker prepares a Johnson & Johnson's COVID-19 vaccine at the Forem vaccination centre in Pamplona
Foto: VINCENT WEST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
A health worker administers a Johnson & Johnson's COVID-19 vaccine at the Forem vaccination centre in Pamplona
11.06.2021.
u 23:30
U ožujku se nakon kontrolnog ispitivanja otkrilo da je 15 milijuna doza cjepiva J&J upropašteno u tvornici koju vodi partnerska tvrtka Emergent BioSolutions
Pogledaj originalni članak

Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

New York Times piše da je tom odlukom obuhvaćeno oko 60 milijuna doza.

U ožujku se nakon kontrolnog ispitivanja otkrilo da je 15 milijuna doza cjepiva J&J upropašteno u toj tvornici koju vodi partnerska tvrtka Emergent BioSolutions.

Uz cjepivo Johnson&Johnson u njoj se tada proizvodilo i AstraZenecino, pa su sastojci za potonje pogrješkom dodani prvom cjepivu, što je prouzročilo kontaminaciju tih 15 milijuna doza i učinilo ih neupotrebljivima. One nisu izašle iz tvornice i nisu distribuirane, tvrdile su tada vlasti.

Američka agencija za lijekove (FDA) poslala je tada na teren stručnjake kako bi obavili nadzor lokacije i preostalog dijela proizvedenih doza.

Proizvodnja AstraZenecina cjepiva trajno je povučena iz te tvornice, a proizvodnja Johnson&Johnsonova je privremeno prekinuta dok se čeka odluka zdravstvenih vlasti.

VIDEO Cijepljenje će trajati dok se ne cijepi više od tri milijuna građana.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Navrdeda
Navrdeda
13:29 12.06.2021.

CDC će sazvati hitni sastanak o rijetkim srčanim bolestima povezanim sa Kovid vakcinama Američki zdravstveni službenici uskoro će održati hitnu sjednicu na kojoj će razgovarati o neobičnom, ali opasnom srčanom stanju koje se javlja kod primatelja cjepiva protiv koronavirusa, nakon utvrđivanja većih stopa bolesti od očekivanih.

EP
Epil
06:58 12.06.2021.

Obzirom koliko enormno zaradju na ovom korona igrokazu, ciji su i sami koorganizatori, cak i kad ovo bace, opet ce milijarde zaraditi.