Rad liječnika

'Miješanje privatne i javne prakse urušava zdravstvo'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
'Miješanje privatne i javne prakse urušava zdravstvo'
03.12.2014.
u 07:00
Drlje: Ordinacije u bolnicama poslije 13 sati uglavnom su prazne, a ljudima je plaćeno puno radno vrijeme
Pogledaj originalni članak

Liječnici mogu raditi ili u privatnom ili u javnom zdravstvenom sustavu, zabranite miješanje praksi, reagirali su iz Udruge hrvatskih pacijenata na posljednje inicijative i prijedloge pravila za regulaciju privatnog rada liječnika. Štoviše, predsjednik udruge Marijo Drlje upravo miješanje privatne i javne prakse apostrofira kao glavni uzrok urušavanja javnog i jačanje privatnog zdravstva. Svoju reakciju proslijedio je i nadležnim adresama, odnosno Ministarstvu zdravlja i HZZO-u, te naveo kako ni suci ne mogu prijepodne suditi, a popodne raditi za neki odvjetnički ured.

– Zašto su nam hodnici i ordinacije po bolnicama iza 13 sati uglavnom prazni, a ljudima u javnom zdravstvenom sustavu plaćeno je puno radno vrijeme, zar ne? – poručio je Drlje.

Uređenje privatnog rada liječnika prema prijedlogu Udruge HUBOL, kako smo prije objavili, bilo bi maksimalno liberalizirano, dok je ideja HDZ-ova predsjednika Odbora za zdravstvo dr. Ante Ćorušića regulacija prema strožim kriterijima i isključivo unutar bolnice u kojoj liječnici i inače rade. Međutim, nijedna opcija nije dopustiva prema stavu Udruge hrvatskih pacijenata.

>> Zarada u privatnoj praksi spriječila bi odljev liječnika

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:38 03.12.2014.

...tko želi raditi privatno... neka digne kredit... kupi prostor... pa na tržište... kao i u drugim djelatnostima...

JA
james49
08:38 03.12.2014.

Točno. Neka odluče, žele li živjeti na teret građana i sa sigurnim primanjima i kolektivnim ugovorima, ili se upustiti u nesigurne privatne kapitalističke vode!

VL
VERUM LIBERET
08:48 03.12.2014.

Gospodin Drljei Udruga pacijenata imju potpuno pravo. Radi se o tipičnom sukobu interesa ali i nelegalnoj konkurenciji privatnim zdravstvenim ustanovama koje rade po zakonu.