Nova teorija

Michelangelov kod u Sikstinskoj kapeli

Michelangelov kod u Sikstinskoj kapeli
19.06.2010.
u 12:37
Na freskama Sikstinske kapele Michelangelo je preko svojih crteža lansirao poruku, dakako, opet protiv Crkve i njezina protivljenja znanstvenom napretku
Pogledaj originalni članak

Sada i Michelangelo, a ne samo Da Vinci, ima svoj kod. To otkrivaju američki liječnici Ian Suk i Rafael Tamargo, stručnjaci za neuroanatomiju. Na freskama Sikstinske kapele Michelangelo je preko svojih crteža lansirao poruku, dakako, opet protiv Crkve i njezina protivljenja znanstvenom napretku. Znano je kako je Michelangelo proučavao ljuska tijela da bi mogao što vjernije isklesati svoje likove, te je načinio i brojne anatomske crteže. Ian Suk i Rafael Tamargo su u najnovijem broju časopisa Neurosurgery objavili kako se na ferski koja predstavlja Boga nalazi i slika ljudskoga mozga. Na vratu i grlu Boga postoje nepravilnosti, a Ian Suk i Rafael Tamargo drže kako ih je Michelangelo namjerno načinio i tu naslikao ljudski mozak. Zatim na središnjem dijelu ogrtača je, navodno, nacrtana kičmena moždina.

Sikstinska kapela je izgrađena između 1475. i 1481., a Michelangelo Buonarroti ju je oslikao između 1508. i 1512.  Uvijek su se pokušavali pronači neki znaci na freskama ne samo Sikstinske kapele, nego i na drugima, kao što je Da Vincijeva Posljednja večera. Liječnik Frank Meshberger je 1990., na primjer, napisao u listu Journal of American Medical Association kako je Michelangelo naslikao i ljudski mozak čime je poručio kako je Bog stvarajući Adama dao čovjeku ne samo život nego i inteligenciju. Tim putem sada idu i Ian Suk i Rafael Tamargo. Zapravo, nije teško na svakoj slici "protumačiti" i neke njezine dijelove kao važne poruke, a one postaju zanimljivije ako su protiv Crkve.


 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
12:59 20.06.2010.

....i što je pjesnik (novinar) htio reči? Mozak, ma najte molim vas, zar zbilja to dokazuje da na Saturnu pjevaju vrapci?!?!

CU
cunt
23:01 19.06.2010.

Michelangelov kod u Sikstinskoj kapeli i ti si izgleda u išel u gumnaziju brinje

AG
Agramer198
14:36 19.06.2010.

Good for Michelangelo! A sada bi bilo vemo lepo i veoma dobro kada bi ovi u Večernjaku mogli da pišu na hrvatskom. Mnogo srećan bi bio. Fala. (zaista ste postali sramotni sa svojim nepoštivanjem nas čitatelja, molim vas dajte lektorima posao ako ne znate pisati.)